Hva er egentlig bruksområdene til en håndholdt båndsag? Er det en gimmick eller kan den gjøre livet lettere for fagfolk? Proffer og entusiaster svarer.
Kortversjon: Håndholdt båndsag er et svært allsidig verktøy. Kutter i alle materialer. Ninjatriks for å unngå varme arbeider – gnistfri kutting i metall.
English summary: A handheld band saw is an incredible versatile “do-it-all-tool”. Nice, clean cuts in any material. Ninja trick to avoid hot works – cuts metal without sparks.
Dette er en arkivsak som opprinnelig ble publisert i april 2021.
Hva brukes håndholdt båndsag til?
Vi stilte det spørsmålet i Verktøygruppa på Facebook. Bakgrunnen var en nyhetsmelding fra Milwaukee, om deres nyeste M12 båndsag.
Den har kapasitet til å kutte rør og profiler opp til 64 mm. Dewalt, Makita, Hilti, Bosch – og sikkert flere(?) har batteridrevne sager med sånn cirka den samme kapasiteten. Panasonic har en 18V båndsag som tar rør opp til 48 mm.
Milwaukee og Makita har dessuten en større og tyngre 18V båndsag med større kuttkapasitet på 120-125 mm.
Større og mer spesialisert redskap finnes også, enten de drives på batteri, nettstrøm eller luft.
Verktøygruppa befolkes av nær 63 000 (!) brukere. Utvilsomt landets største og sterkeste møtested for fagfolk og DIY-ere med verktøyinteresse og -kunnskap. Svarene vi fikk tyder på at båndsagen er et redskap med stort bruksområde. Kutting uten gnister og derav følgende tiltak mot varme arbeider er en av de største fordelene.
Proffene forklarer
Her er noen av svarene:
– Fikk nytte av slik når me holdte på med bygging av kabelgater på prosjektet. Ganske handy å ha, minimaliserer bruk av vinkelsliper som er farligere i bruk. (Lukas, industrielektriker)
– Viktig poeng. Man flipper unna det som kalles «varme arbeider» og komplikasjonene og prisen som følger med denne arbeidsmetoden. (Jonas)
– Har brukt luftdreven offshore på kabelgater. Genialt på rustfritt! På større el-Instalasjoner i land er nok batteridreven genialt. (Lars-Arne, eks-elektriker)
– Perfekt på propellaksler inne i båter, hvor det er diesel, fett og olje over alt. (Bjørnar)
– Di er veldig handy å ha på båter, ved utskifting av rør og generelt ombygginger. Slipper utfordringene med bruk av vinkelsliper og varmt arbeid. (Stein Roger, reparatør)
– Bruka sånn mykje på pp-rør, stålrør og gjengestag. Fine kutt, en handy sak. Makita eg har da, men er vel mykje likt. (Thomas, rørlegger)
– Utrolig bra til kutting av hydraulikkslanger! Rene, pene kutt som ikke ødelegger armeringen så slipper man å skjære kanten etterpå for å få den inn i hylsa. (Kenneth)
– På bygg, spesielt ferdige bygg der det skal bygges om. Slipper å dekke til som ved bruk av vinkelsliper. Støysvak, sikrere i bruk og lettere å gjøre rent etter seg. Om man bare skal fjerne noe slipper man å koble ut brannvarslingsanlegget. (Tony)
– Jobber i nettselskap og bruker den til kabler opp til 66mm. Både plast og olje. Den tar vegetasjon, rør og bolter. Ikke minst fotbolter og stag til stolper. Brukes også i høyden, på liner og bardun der alt med Feral sliter på sagbladet. Alt foregår gnistfritt. Fordelen med den de små håndholdte (i mitt tilfelle Makita DBP183Z) er at det er énhånds operererbar. Et utrolig raskt og hendig verktøy. (Stian)
– Ser flere på YouTube bruke dem hyppig ved sveis/fabrikasjon. Som et mobilt og billigere alternativ til kaldbandssaga. (Thomas)
– Det er en batteri-baufil. Eg kommer til å bruke den der en baufil er naturlig. Kapping av bolter og rør. Men også tjukke el-kabler. (Espen)
– Bruker den isteden for baufil. Gir raskere og penere kutt. (Petter, låsesmed)
– Med riktig blad bruker vi en større en til trearbeid, ofte på pyntestolper osv til eldre hus. (Svein Ove, møbelsnekker)