PraktiskTest og vurdering

Multikutter vs syrevask – duell i møkkete fuger

Fugene på baderomsgulvet trengte en fornying. Fugerensekloss på multikutteren og kjemisk rensemiddel med god, gammeldags skrubb møtes i duell.

Badet har fått en makeover nylig. På veggene var det klart at fugene skulle slipes ut og fuges på nytt i den hardest belastede delen av badet. Det ble gjort med diamant segmentblad på multikutter her.

På gulvet var det ikke like åpenbart. Der valgte jeg i første omgang en enklere vei, med gjenoppfrisking i stedet for utsliping og refuging.

Plan A – multikutter og rensekloss

Multikutteren er jo et fabelaktig verktøy til så mangt. Når den alt var framme, så var plan A å bruke den også til å friske opp fugene.

Det finnes selvfølgelig et tilbehør til multikutteren beregnet for akkurat det: En fugerensekloss. Denne er fra Fein, har Starlock Plus feste og kan brukes på de fleste multikuttere.

Fein fugerenser slites fort
Tre klosser forsvant i løpet av helga. Resultatet? “Sånn passe, minus”.

Det er en kloss i et materiale som minner om viskelær, montert i et verktøyfeste. Bruken er enklest mulig:

  • Sett verktøyet på maskinen
  • Slå på
  • Still inn på laveste hastighet
  • Gni vekk møkka i fugene med klossen

Jeg gjøv på, helt etter instruks. Den ene meteren etter den andre. Igjen etter maskinen og klossen ligger et lag av støv, en blanding av skitt, fragmenter av slipeklossen og noen korn av fugemasse som blir med. Dette fjernes greit med støvsuger, primært byggestøvsuger.

Lavest turtall er best

Jeg hadde to maskiner til rådighet: Èn batteridrevet, med 11 000 o/min som laveste turtall, den andre nettdrevet med 10 000. Fugerenseklossen jobbet bedre på det laveste turtallet. De ekstra 1000 o/min økte slitasjen, uten å øke renseeffekten synlig.

Funket renseklossen? Jo visst. Ble jeg imponert? Nei.

Den tar den møkka den får tak i, og sliper minimalt av fugen. Jevne fuger og fliser går fint. Renser som bare det. Ujevne, grove og slitte fuger? Not so much.

Møkk i fordypninger

Etter behandling med Fein fugerenser
Etter behandling med Fein fugerenser. De ujevne fugene så fortsatt ille ut.

Skitt som samler seg i groper, hakk og fordypinger får den ikke tak i. Det hjelper delvis å dytte det spisse hjørnet nedi, i alle fall i større fordypninger. Men om man skal holde på sånn, så blir det smått med framdrift.

På veggfugene funket det bedre, der var det mindre ujevnheter.

Det er et tilbehør som slites. Og det ganske fort. Jeg slet ned én kloss, og dro ut og kjøpte to til. De forsvant i løpet av helga, de også.

Resultatet? “Sånn passe, minus”. Fugene var bedre, men med skitten som satt igjen nedi alle hull og hakk så det fortsatt ille ut. (Fortsetter under videoen)

https://www.facebook.com/verktoy24/videos/225224804551069/

Plan B: Syrevask

Desalin C syrevask
Vask & Skrubb med syrevask var klart mest effektivt. Husk hansker og briller.

Helgen etter dro jeg til et flis-varehus i nærheten og kjøpte to flasker. En liter Desalin C, en godt uttynnet saltsyre for rengjøring av sement og keramikk, og en halv liter Surfapore C impregnering.

Også for syrevaskens del er bruken enklest mulig:

  • Hell/tøm/spray/rull/dusj/pensle stoffet på underlaget, rett fra flaska
  • La det virke 2-5 minutter
  • Skrubb
  • Skyll/dusj/spyl grundig

Jaggu. Det var nesten litt skummelt å stå der mens stoffet virket: En lav men tydelig tssssffssstsssssfffsssspfsss siver opp fra hele gulvet. På med hansker og briller, ned på knærne med skrubben.

Jeg tok ikke tiden eksakt. Men på anslagsvis halve arbeidstiden av forsøkene med Fein-klossen fikk jeg et vesentlig bedre resultat. All skitt var vekk. Også den lengst nede i hakk, groper og hull. Og den tar like godt på jevne som på ujevne fuger.

Tørk – impregnér

Etter et par-tre tørketimer var det bare å impregnere gulvet, i dette tilfellet med Surfapore C. Begge deler kjøpt til stive priser – impregneringen var dyrest – på den lokale avdelingen av Right Price Tiles. Men med det resultatet var det verdt prisen.

Den operasjonen klargjorde enda tydeligere at det nok er behov for å slipe ned og fuge på nytt også fugene på gulvet. Men nå er de fugene i det minste “bare” slitt og hakkete, møkka er vekk.

Denne gangen var det altså kjemi og skrubb som gjorde susen. Ikke fordi Fein-klossen er dårlig, men fordi den fungerer dårlig på så ujevne fuger som badet mitt p.t. er i besittelse av.

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)