NyheterPraktiskTeknisk

Slik velger du riktig sagblad

Mange forskjellige sagblader til bajonett- og stikksag, sa du? Ja, det er en grunn til det. Her er en liten veiviser i jungelen av karbid, bimetall og forkortelser. Det er først og fremst én feil bruk som dreper sagblader – uansett materiale.

Kortversjon: Det finnes mye forskjellig i sagblader til bajonett- og stikksag. Moderne karbidblader i god kvalitet løser det meste. Uansett merke. Kjør for fort og for hardt, så ødelegger du bladet med varme. Uansett merke.

English summary: Lots of different blades for jig and bayonet / sabre / tigre saws, you say? Yes. And there is a reason for that. Here is a small guide (in norwegian, unfortunately) in a jungle of carbide, bi metal and different abbrevations. Modern good quality carbide blades solves most task, no matter the brand. Run it too hard and too fast, and the heat will kill your blade. No matter the brand.

Med bajonettsagen kan du kutte gjennom tre, metall, rustfritt stål og en lang rekke andre materialer på et blunk. Med stikksaga kan du også kappe de fleste materialer. Så lenge du velger et sagblad som passer for jobben, vel å merke.

Det skriver Tools-kjeden her. Men det vet du antakelig veldig godt, uten å lese noe som helst.

I artikkelen gir Ivar Botilsrud noen tips om valg av sagblader. Han er produktsjef for tilbehør i Tools, og har lang erfaring med å hjelpe proffkunder med denslags. Han vet godt hvilke fallgruver man bør unngå.

Bosch én hånds bajonettsag 12V
Bosch GSA 12V-14. En lett og smidig én hånds bajonettsag. (Foto: Tools)

Sagblad til bajonettsag og stikksag

– Sagblader til bajonett- og stikksag er kanskje den produktkategorien med størst variasjon i sortimentet. Her er det utrolig mye å velge mellom, men det er det en god grunn til. For at kuttene skal være effektive, og at bladene skal holde lengst mulig, er det nemlig helt avgjørende å bruke riktig sagblad til riktig materiale, sier Botilsrud i artikkelen.

Å være eller ikke være, lurte prins Hamlet på. Det er jo et betimelig spørsmål nå for tiden. Men for din del er det – i denne sammenheng – et helt annet spørsmål du bør være opptatt av:

Hva skal du kutte i?

Når vi snakker om sagblader til bajonett- og stikksager er det i utgangspunktet fire hovedkategorier av blader å velge mellom.

  • Tre
  • Metall
  • Universalblader for både tre og metall
  • Rustfritt stål

– I tillegg finnes det underkategorier av spesialblader til skjæring i blant annet plast, gips, Leca og laminat. Her er det fire forkortelser man bør kjenne til. De forteller hva slags materiale bladet og/eller tennene er laget av, forklarer han.

Les også: Slik velger du riktig bajonettsag

HCS egner seg til saging i treverk eller treplater som ikke inneholder spiker og skruer. Det relativt myke stålet gjør at tennene kan slipes skarpere, slik at sagingen blir mest mulig effektiv. Formen på tennene sørger også for rene og fine snitt.

HSS er blader av karbonstål som egner seg godt til saging i metallplater. De er mest vanlige til stikksag. De er forholdsvis stive, noe som gjør dem spesielt egnet for å sage i sandwichplater.

BIM er bimetallblader som brukes til å skjære i tre eller metall, både med bajonett- og stikksag. De har gjerne tenner i HSS-stål, noe som gir gode skjæreevner i både jern, aluminium og mykt stål, men også i treplater. Bimetallet i ryggen på bladene gjør dem veldig fleksible og holdbare.

TCT kalles ofte hardmetall, men TCT-betegnelsen forteller at sagbladet er laget av karbid. Det fungerer bra i alt fra plast og treverk, til støpejern og rustfritt stål. Hvis det er et rivningsblad til bajonettsagen du er ute etter, er det TCT-blader som er tingen.

Neste generasjon karbid sagblader

Før vi går videre og ser på detaljer som antall og type tenner til sagbladene, må vi ta en ekstra runde på karbidbladene.

– Det er nemlig dette som er fremtiden for sagblader til proffene, mener Ivar Botilsrud.

Karbidblader leveres av mange produsenter og under en drøss varemerker. Både verktøyprodusenters merker og uavhengige merker. Karbidbladene fås til alle materialtyper. Selv til tykt og hardt metall, hvor bajonettsag tidligere ikke har vært spesielt anvendelig. Det har endret seg med karbidbladenes inntog i markedet.

I artikkelen nevnes spesielt to merker – “tilfeldigvis” merker som Tools selv selger:

  • Bosch Expert-serie karbidbelagte sagblader til bajonett- og stikksag. Bajonettsagbladet Thick Tough Metal’ S 1155 CHC er en bestselger.
  • Milwaukee The Torch-serie karbidblader.
Bosch Expert Thick Tough Metal S 1155 CHC
Bosch Expert Thick Tough Metal S 1155 CHC
Milwaukee Wrecker bajonettsagblad
Milwaukee Wrecker, et sagblad for de store anledninger.

– De brukes faktisk av brannvesenet for å skjære i bilvrak. I slike situasjoner teller hvert eneste sekund, og at de da velger disse sier noe om hvor heftige de er, understreker Ivar.

Milwaukee har en ekstra dimensjon å leve opp til på denne fronten. Bajonettsagen som type verktøy ble faktisk funnet opp av Milwaukee. De kom med sin første Sawzall tilbake i 1951, så de har veldig lang erfaring med utvikling av disse produktene.

Det er to eksempler hos Tools. Går du til andre forhandlere, så finner du andre eksempler. Hos Hammerslaget finner du for eksempel ypperlige Diablo sagblader til både bajonett og stikk. Også karbidblader.

Milwaukee Torch bajonettsagblad
Diablo bajonettsagblad
Diablo bajonettsagblad

Rustfritt stål

Karbidbladenes inntog har blant annet gjort gitt nye muligheter til brukere innen mat- og meieribransjen. De har ikke kunnet bruke stikksag til å kutte rustfritt stål tidligere fordi det – stadig i følge artikkelen fra Tools – ikke har eksistert stikksagblader egnet for rustfritt stål.

– Med karbidbladene i Bosch sin Expert-serie kan de nå bruke stikksag på tanker og annet utstyr i rustfritt stål på fabrikkene sine, sier han.

I motsatt ende av hardhetsskalaen har Milwaukee også spesialblader til bajonettsag som egner seg spesielt godt til å skjære i kjøtt.

– Så denne bransjen har virkelig fått utbytte av den enorme bredden som nå finnes innen sagblader, sier han.

Det er tennene som biter

Så langt valg av blad i riktig materiale til jobben. Så må man velge tenner. Hvor mange tenner? Hva slags tenner? Det kommer an på hva slags snitt man ønsker seg.

–Det er ikke slik at mange nok tenner per tomme (TPI) garanterer rene og pene snitt. Det finnes ulike tannprofiler til ulike bruksområder. Det er en viktig faktor, sier produktsjefen.

For rette, raske snitt i platemateriale kan du gå for progressiv tanning. Det vil si at det er flere tenner per tomme (TPI) innerst på bladet enn lengre ut.
Er det viktigere å unngå synlig utflising, som ved kutting i benkeplater, burde du gå for et blad med omvendt tanning.

Riktig bruk av sagen er viktig

Selv om man har valgt sagblad ut fra både materiale og tanning, er det særlig én feil som kan skape problemer med sagbladene.

– Det er varme som dreper et sagblad. Både ferske og erfarne håndverkere har en tendens til å bruke for høy hastighet og legge for mye press på saga, noe som går hardt ut over levetiden på bladet. Temperaturen på sagbladet kan fort komme opp i flere hundre varmegrader. Da blir metallet i tennene sløvt, sier han.

Det kan bli både dyrt og tidkrevende – og ikke minst veldig irriterende. Rekk opp en hånd om du kjenner deg igjen i det.

Nå kan du ta hånda ned igjen.

Mindre varme i karbidblader

Igjen strekker Botilsrud seg etter karbidbladene for å presentere en løsning. Her legger han Milwaukee sitt Multimaterial Wrecker bajonettsagblad på bordet.

– Karbidbladene gir betydelig mindre varmeutvikling enn andre blader. De holder derfor mye lengre. Man bør fortsatt bruke kjølemiddel når man kutter i metall, men det skal mye mer til før det går varmgang i dem. Det kan også lønne seg å ta pauser mellom snittene, for å kjøle ned bladet, sier han.

Konklusjonen må være at man sparer mye tid, penger og frustrasjon på å velge riktig type blad, med riktig type tenner og riktig antall tenner (TPI).

Men med det enorme utvalget av sagblader som finnes, er det helt forståelig om det fortsatt virker noe komplisert. Da er det betryggende å vite at det finnes god hjelp å få. Husk på det du leser her når du tar turen innom en forhandler.

Enten det er hos en Tools-avdeling i nærheten, hos Hammerslaget, K-H Service eller andre seriøse aktører. Der møter du uansett folk som kan sakene dine.

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)