
Kraftig tohåndsmaskin, eller en lett og smidig énhånds? Bajonettsag – også kalt tigersag – er en fabelaktig allround maskin å ha i verktøysamlingen. Her er butikksjefens og selgerens tre beste tips til hvordan du velger riktig bajonettsag, uansett merke.
Kortversjon: Bajonettsager finnes i mange merker og versjoner. Hvordan skal man velge? Det kommer an på hva du skal gjøre. Her er praktiske tips til valg av bajonettsag fra butikksjef Eivind Røkke Pedersen og selger Tor Melsæther i Tools.
English summary: Reciprocating saws – also referred to as recip saw, sabre saw or tiger saw – comes from lots of brands and in many variations. How to choose? It depends on what you´re gonna do. Here are some practical tips to choosing the right reciprocating saw, from store manager Eivind and salesman Tor in norwegian tools chain Tools.
Bajonettsaga er den råeste og mest allsidige saga du kan ha i verktøysamlingen din. Den er rask og effektiv, og så lenge du bruker riktig sagblad kan du kutte gjennom alt fra tre, metall og plast, til Leca-blokker og en lang rekke andre materialer.
Noen kaller den også «tigersag».
For at du skal få mest mulig utbytte og glede av bajonettsaga, gjelder det imidlertid å velge den modellen som passer best for akkurat deg og ditt bruk. Men hvordan går du frem for å velge riktig?
Velg bajonettsag til oppgaven
Det spørsmålet er utgangspunktet for et blogginnlegg nylig på websiden hos verktøykjeden Tools nylig. De tok en tur til avdelingen i Fredrikstad for å få noen tips fra butikksjef Eivind Røkke Pedersen. Han har lang erfaring med å hjelpe proffkunder med å velge riktig verktøy.
Det er mye å velge mellom dersom man skal ha bajonettsag. Hos Tools er det nok 18-volts batterimodellene fra Bosch og Milwaukee det går mest av, forteller Eivind i innlegget.
– Som med alt av verktøy, kommer valg av bajonettsag helt an på hva du skal bruke den til. Skal du stå mest under eller over maskinen? Er den hovedsakelig til rivingsarbeid, eller skal du kutte mest plater, paneler eller rør? Må du komme til på trange steder? Det er mye som spiller inn, forklarer han.
Tohåndsgrep og rå kraft
Er det hovedsakelig rivningsarbeid bajonettsagen skal brukes til, er det tohåndsgrep, krefter og 18V batteri som gjelder, ifølge Eivind.
På tohåndssagene er den fremre delen belagt med en myk gummi som gjør at den sitter godt i hendene, reduserer vibrasjoner og gjør det enklere å føre saga i retningen du vil kutte. Han har funnet frem to sager som er gode valg innen dette segmentet.
– Den sterkeste saga fra Bosch heter GSA 18V-32. Den har justerbar hastighet, som er spesielt kjekt for metallarbeid. Pendelfunksjonen kan skrus av og på. Den har også ergonomisk håndtaksform og ekstra lang bryter, som gjør den velegnet til arbeid over hodehøyde, forklarer han.
Hva slags bajonettsag (merke) man velger kommer litt an på hvilken batteriplattform man har fra før sier Eivind, her med en 18-volts sag fra Milwaukee
Den neste som løftes fram i blogginnlegget er en M18 FSZ fra Milwaukee, som har tilsvarende funksjoner og bruksområder.
– Det er spesielt mange tømrere som foretrekker disse to modellene, men dette er populære sager blant alle yrkesgrupper. Hvilken av de to man velger kommer mest an på hvilken batteriserie man har fra før av, sier Eivind.
I tillegg til Bosch og Milwaukee selger Tools-kjeden bajonettsager fra Metabo og Makita, i følge oversikten på nettbutikken deres.
Lett og smidig énhånds
Den tradisjonelle bajonettsagen er ofte stor og tung, men nå lager de fleste produsentene også mer kompakte modeller med etthåndsgrep. Det ergonomiske og nette designet gjør dem enklere å manøvrere i alle posisjoner og vinkler. De kan for eksempel være nyttig for rørleggere, som ofte har behov for å komme til på trange plasser, eller for dem som kutter mye i lette materialer.
Eivind trekker fram M18 FHZ-0X fra Milwaukee som et godt eksempel.
– Her får du kraften fra 18V-serien, samtidig som du får en nettere sag med et behagelig etthåndsgrep. Det samme gjelder for Bosch sin GSA 18 V-LI C. Begge disse er veldig populære blant alle yrkesgrupper, sier han.
Samtidig presiserer Eivind Røkke Pedersen at det også finnes alternativer for dem som vil holde seg til 12V-plattformen. M12 HZ fra Milwaukee og GSA 12V-14 fra Bosch er helt kurante valg til mindre rivingsarbeid av for eksempel plater, paneler og parkettgulv. Alle de etablerte produsentene av elektroverktøy har tilsvarende små, lette énhånds bajonettsager. Noen på 12V batteri, noen på kraftigere 18V batteri.
Med en énhånds bajonettsag kommer man lettere til under arbeid på trange steder. En slik sag er også lettere og mer behagelig i bruk ved arbeid over hodehøyde.
– Som nevnt er det mange faktorer som spiller inn for å finne saga som passer best, sier Butikksjef Eivind Røkke Pedersen. Hans selgerkollega Tor Melsæther gir i denne videoen sine beste tips til valg av bajonettsag.
Verktøyselgerens tre tips om bajonettsag
- En kraftig 18V tohånds bajonettsag eller en lett og smidig 12V énhånds? Det kommer an på bruksområdet. Til riving o.l. er tohåndskraft best. Til kutting av isolasjon, mye saging over hodehøyde eller arbeid på trange steder er en lett énhåndssag å foretrekke.
- Riktig sagblad og hastighet til materialet er viktigere enn hvilken bajonettsag du bruker.
- Pendelfunksjon gjør saging i treverk (mye) raskere. Men NB: Slå av pendlingen ved saging i stål og annet metall.
