PraktiskTeknisk

Tre ting som gjør utvendig sprøytemaling tryggere

Utvendig sprøytemaling, virker det skummelt? Mange er skeptiske, også blant profesjonelle malere. De som prøver sprøyting sparer MYE tid og penger. Her er tre “triks” som gjør utvendig sprøytemaling like trygt som rull. 

Tekst: Jørn Søderholm

Utvendig sprøytemaling, er det trygt?

Superenkel forskning viser at de fleste verktøyinteresserte som har vært involvert i innvendig eller utvendig maling én eller flere ganger har vurdert sprøyting i stedet for rull og pensel.

[pro_ad_display_adzone id="4024"]

Det går mye fortere, og er mye morsommere. Men er det trygt? Én ting er å sprøyte innendørs. Der kan man lukke og plaste vinduer og dekke til alt som ikke skal males.

Sprøytetåke på avveier

Utvendig sprøytemaling. Raskt og effektivt. Og trygt.
Utvendig sprøytemaling. Raskt og effektivt. Og trygt. (Foto: Jotun)

Men utvendig da? Tanken på sprøytetåke som dekker naboenes hus, utemøbler og biler med et finfint lag med malingsstøv er litt ubehagelig. Det blir litt styrete å dekke til halve nabolaget med plast.

Jo, det er trygt. En hel del malefirmaer har tatt skrittet over til sprøyting, med gode erfaringer. Med riktig utstyr, riktig bruk av utstyret og hurtigtørkende maling er det like trygt som pensel og rull. Og veldig mye kjappere. Det framgår av denne artikkelen hos Jotun.

Her er det tre ting som framholdes som viktige suksessfaktorer, i tillegg til et godt håndlag med sprøytepistolen:

 1. Hurtigtørkende maling
 2. En god sprøyte med varmeslange
 3. En hendig bit papp til dekking

Riktig utstyr

– Mange har vært skeptiske til sprøytemaling ute på grunn av sprøytetåke og behov for tildekking. Med bruk av riktig sprøyteutstyr og varmeslange tørker Jotun Optimal så raskt at støvet fra sprøyten kan sammenlignes med pollenstøv. Dette gjør at behovet for tildekking minimalt, sier Jotun i artikkelen.

Her har de fått med seg malermester Anders Waag som sannhetsvitne. Han er daglig leder i malerfirmaet A. Waag & Co AS.

– Min erfaring er at sprøytestøv ikke er noe problem. Jeg har sprøytemalt med Jotun Optimal en rekke ganger, og opplever at det er minimalt med sprøytetåke. Støv og tilgrising er ikke noe problem, forsikrer Anders Waag. (Fortsetter under promo-videoen)

Erfaren malermester

Anders Waag har tatt over roret i firmaet etter faren Arnfinn Waag, malermester med mange år i bransjen. Arnfinn er godt vant med pensel. Han var skeptisk til sprøyting, men ser at malersprøyta gjør en utmerket jobb.

Malingssprøyter er effektive og gir et godt resultat med mindre anstrengelse. Sprøyting er velegnet både til store flater, og på steder hvor det kan være vanskelig å komme til med pensel.

– Det går mye fortere

Arnfinn (t.v.) og Anders Waag.
Arnfinn (t.v.) og Anders Waag. (Foto: Jotun)

– Da Anders begynte å sprøytemale utvendig, så jeg at det var effektivt. Det gikk mye fortere og sluttresultatet blir veldig bra. Når vi maler et hus med malesprøyte gjør vi jobben på en tredjedel av tiden. Sprøytemaling ute både er effektivt og lønnsomt, sier Arnfinn Waag i Jotuns promo-artikkel.

I tillegg til en malersprøyte og et tilstrekkelig håndlag med pistolen er det særlig én ting på utstyrsfronten som gjør utvendig sprøytemaling trygt og raskt: En varmeslange.

Varmeslange

Varmeslange til malingssprøyte.
Varmeslange til malingssprøyte. (Foto: J.S. Cock AS)

– Alle som har en malerspøyte kan sprøyte utvendig. Det du trenger i tillegg er en varmeslange som forvarmer malingen til mellom 45 og 55 grader. Det fører til at du forstøver malingen på et lavere trykk. Malingen tørker raskere på veggen. Støvet som kommer ut, dersom luftfuktigheten ikke er for høy, er mer som et pollenstøv som blir til pulver.

Det sier Roger Devlin, salgsingeniør på Graco & Maling i J.S. Cock AS i Jotuns artikkel. J.S. Cock AS er en av de største leverandørene av profesjonelt utstyr til malere.

Roger Devlin (t.v.) i J.S. Cock AS og Terje Ringdal i Jotun.
Roger Devlin (t.v.) i J.S. Cock AS og Terje Ringdal i Jotun. (Foto: Jotun)

Med denne forvarmingen av malingen kan man senke trykket fra 190 til 70 bar.

I videoen under viser Jotun hvor mye raskere det kan gå med sprøyting kontra rull og pensel på stående kledning. Sprøyta betjenes av Roger Devlin, mens Terje Ringdals drevne hånd betjener rull og pensel. (Fortsetter under promo-videoen) 

Ringdal er faglig leder for håndverk i Jotun. Han anbefaler i artikkelen å investere i godt sprøyteutstyr.

– Sprøyta er supereffektiv. Jeg malte så raskt jeg kunne, men hadde lite å stille opp med mot Roger. Når sluttresultatet med Jotun Optimal er så suverent, ser jeg ingen grunn til å utelukke sprøytemaling ute, sier Ringdal.

Gratis hjelpemiddel

God sprøyte og varmeslange, altså. Men det er én ting til man trenger av utstyr. Den er til og med gratis:

Enkel dekking med papp under sprøytemaling.
Enkel dekking med papp. (Screenshot: Jotun / Youtube)

– En hendig bit papp er godt å ha for hånden. Med den er det enkelt å dekke til der det trengs. Jeg holder en papp inntil vinduer og utvendige hjørner. Da kan jeg sprøytemale raskt og effektivt, og avsettingen for hånd rundt vinduene etterpå blir bra. Ved belegningsstein eller asfalt er anbefalingen å legge papp inntil veggen. Stort sett er det også tilstrekkelig om du holder en pappbit mot nedløp og sånt, sier Anders Waag.

Pris

Hva sånt koster? Tja, si det. Hva koster en bil?

Her er det et stort utvalg av utstyr i pris- og kvalitetsklasser. En høvelig god, proff høytrykkssprøyte koster fra 10-12 000 og oppover. Proffer kjøper profesjonelt utstyr, og henter inn kostnaden i form av større produktivitet hos medarbeiderne.

Om man skal prøve seg på dette i gjør-det-selv-ånd kan det være bedre å leie en proffsprøyte enn å kjøpe en rimelig sprøyte i DIY-klassen. Da har man også muligheten til å få med den nevnte varmeslangen, med mindre fare for å dekorere naboens nye, sorte Audi med en dusj hvit maling.

Håndholdte sprøyter har naturlig nok ikke mulighet for varmeslange, uansett proff- eller gjør-det-selv-klasse.

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

6 kommentarer

 1. Ser man skriver at varme må man ha, men en slik varmeslang eller varmer til malerpumpen koster veldig for MYE penger, og gjerne opp i 20-30-40tusen kroner.
  Jeg tenker kan man ikke ha en varmeplate / bærbare ovn, heller maling / beis over i en stor gryte, og varmer opp maling til ønsket tempratur. Og med f.eks en Wagner Pro Painter 90 som har en slange som går ned i malerspanet / gryta og til bunns der varme elementet / “stekeplata” står, og da får rette tempratur på maling / beisen. Hvilke tempratur på maling/beis er når den kommer ut av malersprøyta er jo selvfølgelig avhenging av lengde på slange og hvor rask man maler.
  Så hva mener dere om denne “lure” ide`en?
  Raymond

  1. Hei Raymond
   Ja, proffene mener det er lettere holde malingen i sprøytbar konsistens med oppvarming i slange i kjølige forhold. Hvorvidt det vil funke med metoden du beskriver skal jeg være forsiktig med å mene noe om, men det høres jo interessant ut. Vi i Verktøy 24 er en nettavis som skriver om disse greiene. Vi verken selger eller driver utleie, og har heller ikke egne inngående kunnskaper på dette området. Kan hende du får bedre svar om du spør en malemester eller JS Cock som selger sprøyteutstyr. Del gjerne dine erfaringer her dersom du bestemmer deg for å prøve metoden! Og takk for at du leser Verktøy 24.
   mvh Jørn Søderholm

 2. Hei, går det an å leie en proffsprøyte med varmekabel til maling av husvegg hos dere?

  Mvh Kristian

  1. Hei Kristian.
   Takk for interessen. Men nei, dessverre. Verktøy 24 er en nettavis som skriver om verktøy. Vi driver ikke salg eller utleie.
   mvh
   Jørn Søderholm
   Verktøy 24

  1. Hei Øyvind.
   Det kommer an på hva du skal sprøyte, og på hva. Siden du spør på denne artikkelen, så antar jeg at det handler om sprøyting av maling/beis på bygg.
   Graco har en fin, liten elektrisk håndholdt sprøytepistol som hører hjemme i proffkategorien:
   https://verktoy24.no/elektroverktoy/ny-graco-batteridrevet-malingssproyte-for-proff-bruk/

   Samme kategori inneholder også større og tyngre utstyr for sprøyting av maling eller sparkel. Se feks hos Graco-importør J.S. Cock AS, som er en stor og seriøs aktør på dette området:
   https://www.jsc.no/nb/sproyteutstyr/produkter/malesproyter
   Dette er selvdrevet utstyr på el eller bensinmotor, som ikke trenger ekstern kompressor.

   For sprøyting av maling eller lakk med høyere finishkrav (feks møbler, skapfronter og bil), så er vi over på lakkeringsutstyr. Se feks hos Norbond, som er en stor og seriøs aktør på det området:
   https://www.norbond.no/lakkeringsutstyr
   Dette er luftdrevet utstyr, som trenger en ekstern kompressor som leverer ren luft i tilstrekkelige mengder. Det vil ofte si ganske mye luft.

   Var det svar på spørsmålet?
   Takk for henvendelsen, og for at du leser Verktøy 24.

   Med vennlig hilsen
   Verktøy 24
   Jørn Søderholm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)