Teknisk

Batteridrevne bajonettsager

Hvem lager den beste batteridrevne bajonettsaga? I denne artikkelen finner du ikke noe entydig og objektivt svar på det, dessverre.

I alle fall ikke hvis du forventer en test av sagene under direkte sammenlignbare forhold.

Her har jeg kun sett nærmere på spesifikasjonene i de største batteridrevne bajonettsagene fra de mest aktuelle produsentene av proff-verktøy.

Det er to grunner til at jeg har brukt en søndagskveld på det: Milwaukee og Dewalt.

“Best på markedet”

Begge lanserte nylig nye maskiner i denne klassen. Begge insisterte på at akkurat deres maskin er markedets og/eller verdens beste batteridrevne bajonettsag.

De to maskinene kjemper om de samme kundene i proffmarkedet og øvre sjikt av forbrukermarkedet. De er ca like store, og går dermed i samme klasse.

Da kan de ikke begge være best. I den samme klassen er det for øvrig også en haug med andre gode maskiner.

Kanskje en av dem er best? Se tabellen nederst.

Slaglengde

Slaglengde er en sentral egenskap ved maskinene, som alle produsentene viser fram som viktig informasjon.

Slaglengden er den maksimale avstanden sagbladet beveges fram og tilbake. Litt forenklet sagt: Jo større jo bedre.

Større slaglengde gir mer effektiv saging, og du utnytter en større del av sagbladet. Det øker levetiden på sagbladet.

Her er Makitas og Hiltis 36V maskiner best med 32 mm, med Metabos 18V maskin på andreplass med 30 mm.

Milwaukee og Dewalt gir ”bare” 28,6 mm, mens Hitachis 18V maskin og Hiltis 22V maskin har den minste slaglengden på 28 mm.

Hastighet

Maks hastighet er en annen sentral egenskap. Hastigheten måles i slag pr minutt.

Jo høyere hastighet, jo raskere sager du gjennom materialet. Men husk at det i mange tilfeller ikke er aktuelt å kjøre maskinen på full gass. Materiale, type sagblad og bruk av pendelfunksjon har stor innvirkning.

I praksis er en enkel justering av hastigheten i mange tilfeller viktigere enn hvor fort den sager på full gass. Men det gir jo en slags indikasjon.

Alle maskinene i denne oversikten har knapper for justering av hastigheten fra null til full fart.

To av maskinene (Bosch og Makita) har to gir. Et førstegir med større moment og lavere maks hastighet, og et andregir med mindre moment og mer fart. De øvrige maskinene har etter det jeg kan finne ut ett gir med hastighetsregulering fra null til maks.

Vibrasjon

Vibrasjonsverdien er en nokså teoretisk øvelse. Den oppgis av produsentene i s/m2, som en vibrasjonsverdi målt etter en bestemt standard (EN 60745).

Jo lavere verdi, jo mindre vibrasjon. Her oppgir Bosch en betydelig høyere vibrasjonsverdi enn de fleste konkurrentene. Hvor stor denne forskjellen er i praksis har jeg ingen anelse om, men jeg har litt vondt for å tro at Bosch rister over dobbelt så mye som Dewalt.

Men Dewalt oppgir en av de laveste verdiene, sammen med Hitachis 18V maskin og Hiltis 36V maskin.

Vekt

Vekt er en sentral faktor i praktisk bruk. Man vil jo helst ikke drasse på mer vekt enn man trenger. På den annen side vil en tyngre maskin hjelpe til med sagingen så lenge man jobber ovenfra og ned.

Makitas og Hiltis 36V maskiner er oppitt som den tyngste, mens Hitachis 18V maskin er lettest. Dewalt 54V, Hilti 22V og Metabo 18V er også blant de letteste.

Maksimal kapasitet

Makita, Dewalt, Milwaukee og Bosch oppgir diverse dimensjoner i millimeter som ”maksimal” kapasitet ved saging av hhv stålrør eller –stendere, PVC-rør og treverk.

Sånne tall ser jeg ikke den helt store verdien i. Om maskinen sager 250 eller 300 mm i treverk kommer vel mest an på hvilket sagblad som brukes.

Og når Bosch oppgir 20 mm som maks i stål, mens Milwaukee oppgir 150 mm, så skjønner du at de tallene ikke er spesielt nyttige til sammenligning.

Andre egenskaper

På alle maskinene i denne oversikten kan sagblad byttes med en eller annen form for spak, låseknapp eller annen hurtigløsning uten verktøy.

Alle maskinene har elektroniske styrings- og verneløsninger som beskytter motor og/eller batteri mot overbelastning.

Makitas 36V maskin er etter det jeg kan se den eneste som har innebygget LED belysning i maskinen.

Alle maskinene har Li-Ion-batterier.

  • 18V: Milwaukee, Hitachi og Metabo
  • 22V: Hilti
  • 36V: Bosch, Hilti, Makita
  • 54V: Dewalt.

Her er det verdt å merke seg at Makitas 36V løsninger er basert på to 18V batterier.

Brukstid?

Men det kanskje viktigste parameteret ved en batteridrevet bajonettsag i denne klassen er ikke å finne i tabellene over tekniske data: Brukstid.

Hvor mye brukstid – hvor mange kapp – får du ut av en sånn sag på batteri? Der er det først og fremst batteriet størrelse som avgjør. Jo flere amperetimer, jo mer brukstid.

Så har vi alle de andre faktorene. Hva er det man sager i? Hvor varmt eller kaldt er det i arbeidsmiljøet? Hvor egnet er sagbladet til materialet, og hvor nytt eller ihjelbrukt er sagbladet?

For å nevne noe.

Noen av produsentene oppgir at du får så eller så mange kapp. Men det blir meningsløst å sammenligne dette så lenge det ikke er gjort som en sammenligning under like forhold.

Jeg håper å få til en sammenligningstest av slike sager i løpet av vinteren, for å sammenligne hvor mye de enkelte sagene får ut av sammenlignbare batterier.

[jtrt_tables id="485"]

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)