Teknisk

Derfor er grønn laser bedre enn rød for flisleggeren

Firmaet flislegger Marcel Iosif er ansatt i skiftet fra rød til grønn krysslaser. Opplevde kjempeforbedring i presisjon.
– Som å gå fra natt til dag, sier flisleggeren. 

Tekst: Jørn Søderholm

Laseren er en fast og mye brukt følgesvenn for de fleste faggrupper. For noen er krysslaseren mest praktisk, mens andre foretrekker roterende. Lenge var det mest vanlig med rød laserstråle. Den første med grønn kom allerede på 90-tallet, men de siste få årene har laserverktøy med grønne dioder fått et skikkelig overtak på de røde.

Også roterende lasere har kommet med grønn stråle, deriblant Dewalt og Leica.

Lettere å se grønn enn rød stråle

I markedsføringen har det blitt snakket mye om hvor mye lettere den grønne strålen er å se enn den røde. Fire ganger høyere synlighet på grønn en på rød, er et tall som går igjen hos mange.

Utendørs er de begge bare å glemme uansett, i dagslys og sol trenger du mottaker for å få særlig nytte av laseren.

Grønn og rød krysslaser fra Bosch
Grønn laser har fått solid fotfeste. Her en grønn og en rød krysslaser fra Bosch. (Foto: Jørn Søderholm)

Innendørs er det en litt annen skål. Men med dagslys fra vinduer, supplert med diverse rombelysning og arbeidslys innover i et større byggeområde er det mange som har erfart at den grønne laseren er lettere å se enn den røde.

For flislegger Marcel Iosif og resten av gjengen i flis- og murfirmaet Leif Runars AS er ikke den forbedrede synligheten det viktigste. De parkerte nylig et par røde krysslasere for godt, etter at sjefen kjøpte inn tilsvarende lasere med grønn stråle.

Stor forbedring i presisjon med grønn laser

Rød og grønn laserstråle på vegg
På ca 20 meters avstand er den grønne laserstrålen skarpere og smalere enn den røde. (Foto: Jørn Søderholm)

Det ble en veritabel aha-opplevelse i presisjon.

– På lang avstand blir den røde strålen over en centimeter bred, og diffus i kantene. Den grønne er tre millimeter og like knivskarp uansett om det er én eller 30 meter unna, sier Runar Hansen i Leif Runars AS.

Vi møter ham litt oppover i etasjene i det som skal bli Norges største Hennes & Mauritz butikkk. Her har Leif Runars AS en stor jobb med flislegging av flere tusen kvadratmeter gulv.

Flislegger Marcel Iosif i Leif Runars AS.
Flislegger Marcel Iosif i Leif Runars AS. (Foto: Jørn Søderholm)

Marcel Iosif er en av fire mann fra firmaet – sjefen inkludert – som jobber lange dager med flislegging av gulv.

Hansen er en av to hovedeiere i firmaet, styreleder og har egenhendig kjøpt de grønne laserne og sett fordelene ved dem på sin egen tommestokk. Forskjellen i presisjon har lite å gjøre med merke eller kvalitetsnivå. Begge laserne er nemlig fra samme merke (blå Bosch), og er samme modell av profesjonelt verktøy.

– Hvorfor er den centimeteren så viktig for dere?

Kan bomme på linja

Rød og grønn laser
På ca 35 meters avstand begynner også den grønne å bli mer ullen. Men den er fortsatt skarpere enn den røde. (Foto: Jørn Søderholm)

– Den er alfa og omega! Når det er upresist, så kan vi bomme på linja. Bommer vi en centimeter på linja på et stort flisgulv, så er det ikke bra. For å si det mildt.

– Hva bruker dere laseren til?

– Her bruker vi den til alt. Vi slår ut alle linjer og de fleste vinkler med den. Vi er helt avhengige av laseren for å kunne gjøre jobben.

– Andre faggrupper som skifter til grønn laser gjør det mest for større synlighet i lyse rom. Er det synligheten eller presisjonen som er viktigst for dere?

– Presisjonen, helt klart. Det med synlighet er ikke noen big deal. For oss er presisjonen det viktigste, sier han.

Forskjell på rød og grønn laser

Både synligheten og forskjellen i opplevd presisjon har mye å gjøre med bølgelengde. Det grønne lyset har en bølgelengde som gjør det lettere å oppfatte enn det røde. Fargede briller gjør det det lettere å se den røde strålen, mens den grønne er betydelig lettere å se uten briller. Denne bølgelengden gjør også at den grønne linja oppleves som skarpere. Menneskets øye har lettere for å oppfatte lys i det grønne spekteret enn i det røde.

På kort avstand vil ofte den røde linja oppleves som smalere enn den grønne. Men denne forskjellen endrer seg altså radikalt når avstanden ut fra laseren overstiger fem-seks meter.

At grønne lasere er dyrere enn røde har du antakelig fått med deg. Det skyldes blant annet at grønne laserdioder produseres av et fåtall produsenter, mens røde er mer av en standardvare. Tilbud og etterspørsel, altså. Grønne laserdioder bruker også mer strøm enn røde. Et produkt basert på grønn laser er også mer komplisert – tidkrevende – å lage enn tilsvarende produkt med rød laser; det er ikke bare å montere inn den ene eller andre dioden.

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

3 kommentarer

    1. He he, ja du har fullstendig rett, Vemund. Gammel vane. Helt siden jeg hang rundt når fattern holdt på – og jeg lurte på hva den målegreia hadde med tommelen å gjøre… – har det vært tommestokk for meg. Selv om det er lenge siden jeg har sett en meterstokk med tommer på. Point taken, jeg skal skjerpe meg :).
      mvh Jørn / Verktøy 24

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)