Teknisk

Slik får du tryggere hørselvern med musikk

Fingre blir kuttet fordi folk bruker hørselvern med musikk og radio. Medhøring gjør hørselvernet tryggere.

I en annen artikkel refererte jeg bedriftsrådgiver Trond Karlsen i Byggmesterforskring AS. Han skriver om risikomomentene ved hørselvern med lyd fra radio eller musikkspiller inni.

Misser viktige lyder

Med musikken (for) høyt på får man ikke med seg viktige lyder fra byggeplassen man jobber på.

Det har i mange tilfeller hatt stygge konsekvenser. Tenk deg sjøl at legger hånda på en Gjerdesag i full gang…

Kuttet av fingre

– Bakgrunnen for artikkelen er noen stygge skader hvor tømrere har kuttet av seg fingre på sager. Typisk Gjerdesager, der de har lagt fingre ned på sagblad. I alle tilfellene har de hørt på radio og støttet seg på sagen, skriver Karlsen i en epost.

Fallende gjenstander

Han og kollegene i Byggmesterforskring AS har også også registrert tilfeller der håndverkere har blitt skadet av fallende gjenstander, og ikke har hørt tilrop fra kolleger.

Ikke fordi de er tunghørte eller fordi kollegene ikke har vett til å si ifra, men fordi de har hatt lyd fra radio og/eller musikk så høyt på i hørselvern at de ikke har hørt advarselen.

Byggmesterforsikring AS er selskapet som ofte må punge ut når folk blir invalidisert på jobben.

Betydelige beløp

Karlsen viser i artikkelen sin til “flere skader” som følge av hørselvern med lyd. Han vil nødig tallfeste økonomien i det overfor meg, men understreker at det er snakk om betydelige beløp.

Og da er ikke smerten og lidelsen i disse skadene inkludert.

Karlsen ser helst at det brukes hørselvern uten radio eller musikk på grunn av denne faren.

Ingen pressmidler – kun fornuft

Men enn så lenge har de ingen pressmidler for å få det til, utenom å appellere til fornuft og forsiktighet.

Hva da med kvaliteten i hørselvern? Det er forskjell på god og jalla kvalitet, på billig og dyrt. Sagt på en annen måte: Det er en grunn til at de beste hørselvernene er dyre.

Velger de billigste

Her har Karlsen gjort en urovekkende observasjon: Ute på byggeplasser bruker mange “billige” varianter av hørselvern med radio og/eller musikk.

Hvorfor?

Fordi folk må kjøpe dem selv.

– Dette er noe vi vil ta tak i, men mange firmaer praktiserer i dag verktøygodtgjørelse. Det er da den enkelte tømrer som selv kjøper inn sitt utstyr. Valget blir da ofte rimelige varianter av f. eks hørselvern, sier han.

Arbeidsgivers plikt

Arbeidsmiljøloven gir arbeidsgiver en plikt til å sørge for hørselvern til ansatte der støy er skadelig eller oppleves plagsom.

Men der ligger ingen plikt til å holde de ansatte med dyre hørselvern med innebygget radio.

At man selv må holde seg med radio er ganske vanlig på de fleste arbeidsplasser, vel…?

Fullt forståelig prioritering

Uansett er det fullt forståelig at en (ung) håndverker med ikke altfor god økonomi gjerne vil ha Petre eller Spotify mens han eller hun jobber.

Da er det fristende å kjøpe det billigste man finner på Jula. De koster jo ikke mer enn et par vanlige hørselvern fra kjendismerkene.

De grisedyre Peltor-klokkene er nok bra, de. Men man skal jo kjøpe andre ting også. Og hørselvern er hørselvern, ikke sant…?

Hørselvern med medhøring

Jeg har stor forståelse for at man vil ha radio (i mitt tilfelle) eller musikk

Peltor WS Alert XP
Dyre og deilige Peltor WS Alert XP, hørselvern med både radio, blåtann og medhøring.

på øret når man jobber.

Heldigvis finnes det løsninger: Hørselvern med medhør / omgivelseslyd i tillegg til musikken. Her er f.eks Univerns utvalg, og her er Peltors dyre og deilige WS Alert XP som et par eksempler.

Man må for all del ikke miste oppmerksomhet på det som foregår rundt en, og da MÅ høre hva som foregår rundt en.

Plukke fingerstumper

Om ikke annet, så av hensyn til kompisene: Jeg vil i alle fall ikke være den som plukker opp fingerstumpene etter at kameraten har blitt sendt i ambulanse til sykehuset.

Du er velkommen til å kommentere under.

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)