Teknisk

Standard for måling av prestasjoner i verktøy? Niks – finnes ikke.

Kan du stole på tekniske data produsentene oppgir? Ja visst. Men å sammenligne forskjellige fabrikater direkte tall mot tall er det liten vits i. Da må du teste selv. 

For noen dager siden delte jeg en sak om Facoms nye, sterke muttertrekker på den desidert største Facebook-gruppa for norske verktøyinteresserte.

Den delingen avstedkom en interessant diskusjon. Interessant av to årsaker:

1. Fordi det kom fram at Facoms maskin aldeles ikke er “verdens sterkeste”, som pressemeldingen påsto. Konsernkollega Dewalt har en tilsvarende maskin som er like sterk, mens konkurrent Milwaukee har en som er sterkere. Dette målt i antall Nm (Newtonmeter) i løsrivelsesmoment, oppgitt av produsentene.

2. Fordi det kom fram en oppfatning om at antall Nm produsentene oppgir i maksimalt løsrivelsesmoment, det er en helt objektiv verdi som man kan stole på og sammenligne konkurrerende produkter på. Det må nemlig måles etter standardiserte prosedyrer og mekanismer, og er det samme for alle produsenter.

Kan vi sammenligne oppgitte prestasjoner?

Er det sånn?

Kan vi gå ut fra at tekniske data og prestasjoner er direkte sammenlignbare? Det virker jo logisk, og det vil gi oss (kunder, publikum) et grunnlag å velge på.

I saken som ble delt var det snakk om maks moment til å sparke løs bolter og muttere. To maskiner var oppgitt til 1625 Nm, og den tredje til 1626. Kan vi da gå ut fra at de to på 1625 er like sterke, og at den siste er enda litt sterkere og kan vri løs en bolt som sitter litt bedre enn de andre to?

Felles standard for måling?

Ja, mente flere i diskusjonen på Verktøy/verksted utstyr-grupppa. En Newtonmeter er en Newtonmeter, og kan sammenlignes. Akkurat som km/t i oppgitt toppfart på biler.

Spørsmålet ble stilt til fagfolk hos noen av de største produsentene. Finnes det noen felles norm eller standard for produsentene å måle Nm løsrivelsesmoment som skal oppgis? Eller er det opptil hver enkelt å måle på sin måte?

– Nei, det er dessverre ingen norm for dette. Det er utrolig mange parameter som avgjør moment eller clamp force. Alle tester på “sin” måte. Derfor er det vanskelig å sammenligne mellom leverandører, sier produktspesialist Børre Larsen i Bosch Powertools.

Alle tekniske data

Og det gjelder ikke bare måling av Newtonmeter i maksimalt løsrivelsesmoment i muttertrekkere. Det gjelder alt av måling av alle tekniske data.

– Det er dessverre få standardiserte metoder for målinger av Nm, Joule, vibrasjonsverdier osv. i verktøyindustrien. Det gjelder også målinger av moment for muttertrekkere. Hver enkelt produsent står fritt til å oppgi sine verdier, sier Sindre Dyb i Motek AS.

Han er produktsjef for Hilti hos Motek AS.

Tid gjør stor forskjell

Produktsjef Alf Alexandersen i Hitachi Powertools bekrefter mangelen på standarder. Og han illustrerer det med et eksempel fra muttertrekkernes verden:

– Hitachi kjører maskinene i fire sekunder i et måleapparat, og oppgir det maksimale momentet som oppnås på den tiden. Vi har også testkjørt i moment måleapparat i lengre tid. Da har vi kommet frem til et mye høyere maksmoment, om vi for eksempel kjører maskinen i 10 sekunder, sier Alexandersen.

Kan ikke sammenlignes direkte

Så: Vekt, fysiske mål og andre ukompliserte parametere kan vi sammenligne direkte. Oppgitte prestasjoner er det liten vits i å sammenligne direkte.

Når det står om to forskjellige maskiner at de yter, presterer, vrir, sager, borer, skyter eller på andre måter presterer det samme, så ta det med en klype salt.

Ta muttertrekkerne som eksempel igjen: Ja, en Newtonmeter er en Newtonmeter. Her ser vi antydninger til at et makstall fra én produsent er målt etter fire sekunders “banking”, mens den andre kjører på i ti sekunder og oppgir Nm-tallet de får ut der. Sistnevnte får ut et høyere tall enn førstnevnte, selv om den første maskinen er like sterk som den andre. Eller sterkere.

De to Nm-tallene er ikke helt verdiløse, da de gir en antydning om sånn cirka hvor sterk maskinen er. Men en direkte sammenligning mellom dem er verdiløs.

Her må det til en direkte sammenligning under identiske forhold for å få fram tall man reellt kan sammenligne.

Finn ca prestasjoner

Skal du velge en maskin å kjøpe, så finn ut sånn cirka hva maskinen må prestere. Finn fram aktuelle kandidater fra flere merker. Så kan du velge maskin ut fra vekt, hvor godt den ligger i hånda, hva du har batterier til fra før, den beste lukta, fineste lyden eller hva kona synes er finest. Eller hva som helst.

Du kan gjerne sammenligne prestasjonstallene i tabeller på nettet, kjøpe maskinen med høyest tall og regne med at du har fått den beste maskinen.

Men da kan du godt være helt på jordet.

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)