Test og vurdering

Kraftpakker i vinterskogen

Premium batterier med store celler er nå å finne hos nesten alle merker. Hva greier de i praktisk arbeid, sammenlignet med standardbatterier? Her er en prøvekjøring av Bosch ProCore 4 og 8 Ah i bajonettsag. Det gikk hardt ut over en frossen bjørkestamme.

Tekst: Jørn Søderholm

ProCore er betegnelsen Bosch bruker på sin nye nye serie verktøybatterier. De er basert på 21700-celler, som er fysisk større (21×70 mm) enn 18650-cellene (18×65 mm) som har vært standard til nå.

De fleste produsentene i proffsegmentet tilbyr nå premium batterier basert på større celler. Disse koster som regel mer enn standardbatterier, og har to hovedfordeler foran standardbatterier:

  • Lagrer mer energi – bra for varighet og arbeidsmengde
  • Leverer mer strøm på kortere tid – bra for krevende maskiner med stor kraft

Prestasjoner i praktisk arbeid

Hva greier disse batteriene i praktisk arbeid, sammenlignet med standardbatterier? Det har vi ønsket å finne ut med denne prøvekjøringen.

Bosch Eneracer batteri på GSA 32 bajonettsag
Eneracer var Bosch´ første forsøk på batteri med større celler. (Foto: Jørn Søderholm)

Bosch var tidlig ute med storcelle-batterier. Først under betegnelsen Eneracer, som de for et års tid siden skiftet navn på til ProCore.

Den komplette serien består av tre batterier på 4, 8 og 12 Ah, som består av hhv én, to og tre rader battericeller. Bosch har laget en kraftig hurtiglader til disse nye batteriene.

Testet Bosch ProCore med GSA 32 bajonettsag

Vi har gjort en “prøvekjøring” av ProCore 4,0 og 8,0 Ah, og sammenlignet prestasjonene med et 4,0 Ah standardbatteri. Sistnevnte er i en versjon tilpasset trådløs lading, men er teknisk sett det samme som et 4 Ah standard batteri.

Trådløs-tilpasningen gjør batteriet ca en centimeter høyere enn standardbatteriet.

Bosch GSA 32 bajonettsag
Bosch GSA 32 bajonettsag. (Foto: Jørn Søderholm)

Prøvekjøringen ble gjort med Bosch sin nye 18V GSA 32 bajonettsag. En utmerket sag med mye kraft å by på. Den har to ting vi liker spesielt godt

  1. Redskapsfestet, som fint kan åpnes og lukkes med votter eller hansker på nevene.
  2. Innebygget utfellbar krok for å henge maskinen opp etter.

Batteriene ble ladet og vi labbet til skogs med L-Boxx-kofferten i den ene neven og en Toughbuilt sagbukk i den andre.

Bosch GSA 32 bajonettsag og bjørkelegg på Toughbuilt C700 sagbukk
En frossen bjørkelegg ble kuttet i skiver. Toughbuilt C700 viste seg som en bra sagbukk. (Foto: Jørn Søderholm)

I et hogstfelt og blivende boligfelt i nærheten rigget vi opp sagbukken og grov fram dagens testobjekt: En seig og gjennomfrossen bjørkestamme på 15-20 cm diameter.

Saget gjennomfrossen bjørkestamme

En av mange som hadde blitt liggende igjen etter at hogstmaskinen hadde jevnet skogen med jorda og lassbæreren hadde fraktet det brukbare tømmeret ut til veien for en måned siden.

Stammens fremste egenskap og fordel i denne sammenheng var en jevn tykkelse i store deler av lengden, og dermed mulighet for sammenlignbare tall.

4,0 Ah standard batteri greide 22 kutt.
4,0 Ah standard batteri greide 22 kutt. (Foto: Jørn Søderholm)

Prøvekjøringen ble utført ved å kutte skiver av bjørkestammen til batteriene var tomme, og deretter telle opp antall kutt loggført på hvert batteri.

Sammenlignbare tall

Å stå i skogen og kutte skiver av en frossen bjørkestamme – og deretter kaste skivene – er langt på vei noe av det mest meningsløse du kan gjøre med en bajonettsag. Men det ga i all fall noen sammenlignbare tall:

  • 4 Ah standard: 22 kutt
  • 4 Ah Pro Core: 27 kutt
  • 8 Ah Pro Core: 70 kutt
4,0 Ah ProCore er lite og nett, men greier likevel mer enn standard 4,0: 27 kutt.
4,0 Ah ProCore er lite og nett, men greier likevel mer enn standard 4,0: 27 kutt (Foto: Jørn Søderholm)

Her er det to interessante forskjeller på standard vs Pro Core, og 4 vs 8 Ah.

For det første er det interessant å se at den superkompakte minstemann i Pro Core-serien leverer merkbart mer arbeid enn sin standardbatteriet med samme antall Amperetimer (Ah).

Mindre og lettere batteri

En bajonettsag som GSA 32 er en ganske stor og tung maskin i seg selv, og det vil ikke gjøre så mye til eller fra med et mindre batteri. Men brukt på f.eks en borskrumaskin, skrutrekker, multikutter eller en syv toms vinkelsliper kan batterivekten ha mer å bety.

Ikke minst når man jobber med en sånn maskin over hodet eller i andre ugunstige stillinger vil det være greit å kutte vekt med et mindre batteri, men likevel få gjort mer enn med et standardbatteri.

Ikke lineært forhold mellom Ah og arbeid

8,0 Ah ProCore leverer rikelig: 70 kutt.
8,0 Ah ProCore leverer rikelig: 70 kutt. (Foto: Jørn Søderholm)

For det andre at 8 Ah Pro Core leverer over tre ganger mer arbeid på “bare” doblet antall Ah. I dette tilfellet får jeg henholdsvis 22 og 70 kutt ut av to batterier med identisk fysisk størrelse. Den sammenligningen er litt urettferdig mot standardbatteriet.

Det eneste standard Bosch-batteriet jeg hadde tilgjengelig var nemlig et 4 Ah batteri for trådløs lading. Det er en liten centimeter høyere og noen gram tyngre enn et vanlig standardbatteri.

Dette er ikke første gang vi ser at Amperetimer og “levert arbeid” ikke følger hverandre lineært.

Store celler

Balder i romjulssol
– Joa, jeg skal stå her. Hva har du tenkt å gjøre med det…?

Denne konkrete prøvekjøringen er gjort på Bosch batterier. For min del er dette også et generelt bilde på hvilken nytte som ligger i de nye premium-batteriene med 20700- og 21700-celler uansett merke.

Her ligger det fordeler som kan tas ut i form av større energireserver og mer ytelse i kraftige og krevende maskiner, eller i form av mindre og lettere batterier med samme yteevne som større og tyngre standardbatterier.

Bosch 4,0 Ah ProCore (t.v.) og standard wireless batteri
Forskjell. Begge disse er på 4,0 Ah. ProCore t.v. og standard t.h. Sistnevnte er høyere og litt tyngre enn vanlig standardbatteri. (Foto: Jørn Søderholm)

Litt senere på nyttårsvinteren ligger det an til at jeg får kloa i også storebror i ProCore-serien, godklumpen på 12 Ah.

Da må jeg enten finne en større bjørkestamme, sette av en formiddag med kapping av en stor haug skiver, melde meg til tjeneste for flatehogst i en hel skog – eller få tak i en annen type maskin og gjøre en annen slags prøvekjøring.

Kom gjerne med forslag.

Balder i skogen
– Ferdig? Endelig! Kan vi gå tur nå? Balder ønsker alle lesere godt nytt år!

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Én kommentar

  1. Er også fan av 21700 cellene batteriene kommer med om dagen, bruker dog Milwaukee plattformen.
    Så gleden er stor over at di endelig har kommet info om hhv. 3.0(slim) og 8.0 Ah batteri med 21700 celler(foruten 12.0AH), men som vanlig lite info om lansering og lignende fra den kanten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)