Hiltis viktige 22V stikksag
En stikksag brukes ofte til å lage hull. Men denne tetter også et digert hull. Vi har prøvd Hiltis splitter nye 22V stikksag SJT 6-A22. Det er nesten litt rart at en så kjedelig maskin kan være så etterlengtet. Men bare nesten.
Tekst og foto: Jørn Søderholm
Hva er det: Test / prøvekjøring av Hilti 22V stikksag SJT 6-A22
Hva koster det: Fra kr 3668 veil eks mva, uten batteri
Hvor kjøpes det: Hos Motek AS.
Kjedelig, det er det den er.
Før jeg får en mobb av Hilti-entusiaster på døra, må jeg skynde meg å legge til: Kjedelig på den gode måten.
Den gjør jobben, uten å gjøre noe nummer av seg. En maskin fri for fiksfakserier, bling og tjafs. Den bare legger seg til rette i hånda. Tommelen treffer riktig på på-knappen. Derfra skjenker jeg ikke selve saga en eneste tanke. All fokus og oppmerksomhet retter seg mot streken sagbladet følger.
22V stikksag
Motek har akkurat fått inn de første eksemplarene av årets mest etterlengtede maskin fra Hilti: En stikksag i 22V-serien.
Serien er Hiltis svar på 18V-seriene fra de andre produsentene, og består av – nå – 24 ulike enheter som borer, sager, skrur, slår, sliper, presser, skyter og lyser. En strålende serie solide, batteridrevne allround verktøy til alskens formål. Primært for proffer innen ulike fag.
Serien har manglet en viktig maskin: Stikksag. I seg selv en allround type verktøy med stort bruksområde, og en maskin mange aldri slipper langt av syne. For undertegnede inkludert. Stikksaga pakkes sjelden vekk, og er aldri langt unna. Men stikksaga har altså manglet i 22V-serien, til nå. Nå har Hilti lansert sin flunke nye 22V stikksag.
SJT 6-A22 heter maskinen som fyller det store hullet i utvalget.
Lanseres over hele verden samtidig
Ofte skriver vi her på Verktøy 24 i forbindelse med lanseringer at ting har blitt lansert i andre land og verdensdeler for x antall måneder siden. Ikke denne gang. Den nye stikksaga lanseres samtidig over hele verden. Dette er faktisk en av de aller første produktomtalene og prøvekjøringene av den nye saga som er publisert, så dette er eksklusive saker.
Du vet nok veldig godt hva du bruker stikksaga til, så vi skal ikke bruke plass på å si noe om bruksområder. Denne brukes til alt en stikksag brukes til.
Hilti SJT 6-A22
Den er rett under 30 cm lang og veier snaut 2,9 kilo inkludert et 5,2 Ah batteri. Litt lettere enn noen av 18V-konkurrentene, litt tyngre enn noen. Den føles verken tung eller lett.
I omtaler av verktøy snakker man gjerne om at ting er “velbalansert”, “ligger godt i hånda” og sånt. Litt synd at sånne begreper blir så mye brukt, for da er de litt utvannet og blir litt tynn suppe når det virkelig gjelder. Og her gjelder det, virkelig.
Jeg klikker et 5,2 Ah batteri inn i ræva på maskinen, og legger den på rygg i hånda klar til saging. Stikksager av stavtypen er stort sett konstruert over samme lest: Motor og mekanisme foran, batteri eller ledning og strøminntak bak og et håndgrep derimellom. Sånn sett kan det ikke gjøre så veldig forskjellig.
Men dette er den beste stikksaga jeg har hatt i neven.
Hvorfor jeg kan si det?
Fordi jeg ikke skjenker maskinen en eneste tanke etter at den har lagt seg på rygg i hånda. Jeg slår den på og setter den mot starten på snittet. Deretter er det bare sagbladet og streken som opptar tankene. Saga ligger støtt og bare gjør jobben sin. Som en forlengelse av hånda, for å henfalle til en annen utvannet klisjé. God vibrasjonsdemping hjelper godt på her.
Det beste verktøyet
I mine øyne er det beste verktøyet ikke det med flest funksjoner, tøffest design eller finest farge. Det er det verktøyet der jeg kan tenke på jobben. Verktøyet bare er der, uten at jeg må tenke særlig på det.
Innenfor fotohåndverket det kameraet som lar meg ta akkurat det riktige bildet i riktig øyeblikk, uten å famle med knapper eller i menyer.
Over på saging den beste maskinen den der jeg ikke lurer på om jeg må ta det saktere, om jeg må holde den annerledes eller der jeg allerede før jeg er gjennom kuttet begynner å lete etter knappen for å slå av når jeg er gjennom.
Hurtigstopp og omstartlås
Hilti SJT 6-A22 er en sånn maskin. Den ser kjedelig ut. Den har hurtigstopp på bladet og omstartlås som hindrer utilsiktet start. Det er alt av “avansert” funksjonalitet. Den har feks ikke en funksjon som min egen Makita børsteløse sag, som sviver på sakte fart først og øker så snart den treffer motstand.
Hiltien har “kun” en godt plassert av- og påknapp og et gjennomarbeidet design med et behagelig smalt grep som faller godt i hånda. Grepet er forresten 180 mm i diameter, det smaleste grepet blant sammenlignbare 18V-maskiner.
Tall og prestasjoner
Den har verktøyfri chuck med klikk-inn skifte av sagblad, som seg hør og bør en proffmaskin. Hellingsvinkelen kan justeres inntil 45 grader til begge sider. Pendlingen kan justeres 1-2-3, maskinen har har en hastighet på 800-3000 slag/min, og slaglengden er gode 28 mm.
Det er etter det vi vet den største slaglengden i klassen. Hilti 22V stikksag SJT 6-A22 tar inntil 150 mm i treverk, 25 mm aluminium og 10 mm mykt karbonstål.
I løpet av min prøvekjøring har jeg støtt på ett eneste irritasjonsmoment: LED-lyset. Maskinen har et bra lys til å lyse opp snittet, så lenge du sager fra oversiden. Når det skal sages fra undersiden – og det gjør man jo stadig – blir man en smule blendet av lyset i første fase av kuttet.
Tung investering i 22V-serien
Gutta og jentene i Moteks salgsapparat har ventet i smerte og lengsel på denne, i trua på at den vil få flere håndverkere vil ta den litt tunge investeringen med å komme inn i 22V-serien. For min del vil jeg vente i det lengste med å levere den tilbake, og når det skjer vil jeg savne den.
Stikksaga leveres i eske eller i koffert, til en veiledende pris av hhv 3668 og 4130 kroner eks mva, og uten batterier og lader.
På grunn av den globale lanseringen og stor etterspørsel kan du ikke regne med å kjøpe den over disk i dag eller i morgen. Noen uker fremover sliter Motek med å skaffe nok maskiner, men de regner med å ha rikelig av den på lager i oktober.
Er det også testet maskinen til DeWalt? Hvordan er denne mot den?
Hei på deg.
Nei, dette er “kun” en prøve av Hilti-saga. Har ikke konkret sammenlignet med Dewalt. Eller noen andre forsåvidt, bortsett fra en referanse til min egen Makita.