Hørselvern med radio/musikk kan være farlige
Flere skader som følge av hørselvern med radio eller musikk. Forsikringsselskap liker det dårlig, og flere arbeidsgivere skal ha lagt ned forbud.
Bygg er en utsatt arbeidsplass med mange farer og skademuligheter. En av disse er støy.
Støy kan og bør man beskytte seg mot. I arbeidsforhold finnes det bestemte og målbare grenser for når arbeidsgiver skal sørge for hørselvern til sine ansatte.
Propper og klokker
Selv har jeg vært sløv tidligere, men har begynt å bruke propper som fast del av arbeidstøyet. Og øreklokker i tillegg når jeg bruker støyende maskineri.
Slagtrekker-spetakkel
Slagtrekkeren, for eksempel. Fin å skru med, men i jøssenavn for et spetakkel.
Radio viktig for trivsel
Vi som bygger – om det er i småskala heimesnekring eller i produksjonen på store bygg – vet at radio og/eller musikk gjør mye for å løfte trivsel og hygge på arbeidsplassen.
Hørselvern med radio
For de som jobber i ekstra støyende miljøer – eventuelt er av den ekstra introverte typen – er hørselvern med innebygget radio et funn.
Eller også hørselvern med AUX-inngang eller Bluetooth-tilkobling der du kan få musikk fra mobilen/iPoden rett inn i hørselvernet.
Å bruke hørselvern med lyd inni medfører en ny type fare: Man hører mindre av det som foregår rundt en.
Det kan også være skadelig.
Skader på grunn av radio
– At byggearbeidere skader seg er dessverre ikke helt uvanlig. De siste årene er det derimot en skadeårsak som forekommer hyppigere: Skader som oppstår som følge av at skadelidte har benyttet hørselvern med radio eller musikk.
Det skriver Trond Karlsen i en artikkel hos Byggmesterforsikring AS, et forsikringsselskap spesielt for håndverkerbedrifter.
Jeg fant artikkelen publisert hos fagbladet/-nettet Byggmesteren.
Hørte ikke fare eller varsel
– I innkomne skademeldinger etter ulykker kommer det mange ganger fram at den skadde ikke har hørt verktøy som er i drift, varselrop fra kolleger om fallende gjenstander eller andre viktige beskjeder. I mange tilfeller skyldes dette at den skadde har lyttet til radio eller musikk, skriver Karlsen.
Skrekk-eksempel
Her kommer han også med et eksempel på en kuttskade som får det til å gå kaldt nedover ryggen:
– En uheldig tømrer hørte på radio og ikke hørte at gjerdesagen gikk. Han støttet seg så på sagbordet med den følge at flere fingre ble kappet av, skriver Karlsen kort og lakonisk.
…tømrer hørte på radio og ikke hørte at gjerdesagen gikk. Han støttet seg så på sagbordet med den følge at flere fingre ble kappet av…
Artikkelen gir ingen konkrete tall på skader som direkte følge av hørselvern med lyd inni.
Lite info å finne
Jeg greier ikke å finne NOE annet på nettet som indikerer hvor skadelig dette er, og hvilket omfang slike skader har.
Ingenting, kun artikkelen fra Byggmesterforsikring AS. Da har jeg lett på både norsk og engelsk.
Men man kan jo lett tenke seg selv at det kan være farlig å oppholde seg på en byggeplass med mye folk og potensielt farlig utstyr i aktivitet, hvis man har musikk eller radio så høyt på i hørselvernet at du blir mindre oppmerksom på det som foregår rundt deg.
F.eks at du ikke hører liften bak deg eller at byggsaga ved siden av deg faktisk er i gang.
Så var det spørsmålet i tittelen på denne artikkelen. Ligger det an til forbud? Bør det være forbudt?
Ingen begrensninger, men…
Byggmesterforsikring AS har selv ingen begrensninger i forskriftene som setter grenser for bruk av hørselvern med radio og musikk. Det samme gjelder i følge artikkelen andre forsikringsselskap.
Blir man skadet, så er man dekket av yrkesskadeforsikringen. Selv om man har hatt huet så fullt av musikk at man ikke hørte faren.
Hjemmesnekkeren har ingen yrkesskadeforsikring. Say no more…
Bedrifter innført forbud
Etter hvert som problemstillingen med bruk av hørselvern med radio eller musikk har blitt mer kjent er det flere byggebedrifter som har innført forbud mot bruk av slikt utstyr, sies det i artikkelen.
Tips meg meg gjerne hvis du vet om bedrifter eller prosjekter der slike hørselvern er forbudt. Kommentarfeltet nedenfor, eller epost.
Bottom line: Hørselvern med radio og/eller musikk finnes det intet generelt forbud mot. Jeg håper og ber om at det fortsetter sånn.
Det samme gjelder sunn fornuft: Det er det heller ikke noe forbud mot. Sørg for at du vet hva som foregår rundt deg. Selv om du har Lønsj, Petre eller Spotify på øret.
Og sånn til slutt: De som skal ha hørselvern med lyd, og som jobber sammen med andre på bygg eller anlegg, bør vurdere å investere litt ekstra i hørselvern der man også hører lydene fra omgivelsene – medhøring.