Test og vurdering

Prøvekjøring: Fein 12V multikutter til fugesliping og -rens

Altmulig-maskinen multikutteren blir enda mer allsidig når man slipper strømledningen. Her er rapporten fra en “prøvekjøring” av Fein 12V Multitalent.

Et par fliselagte vegger fikk en etterlengtet refuging nylig. I den forbindelsen fikk jeg tak i et eksemplar av Feins nye 12V Multitalent multikutter til en “prøvekjøring”.

Fra før har jeg en nettdrevet, 350W Multimaster fra samme merke jøpt for et par-tre år siden. Den maskinen tok med seg en ny tidsregning i hus: Før og etter Fein-saga.

Multikutteren ga ny tidsregning

Eller rettere sagt før og etter multikutteren. Det er først og fremst verktøytypen multikutter som utgjør et uerstattelig innslag i verktøybeholdningen, mer enn akkurat det merket.

Jeg har ikke (ennå) gjort noen sammenligning av multikuttere fra forskjellige merker, og har bare såvidt holdt i og småprøvd multikuttere fra Bosch og Dewalt. Forskjellene dem i mellom har jeg ingen formening om. Jeg har heller ikke noe grunnlag for å si at Feins maskiner er bedre enn de andre, all den tid det kun er Fein jeg har noen særlig erfaring med.

Du er velkommen til å kommentere nedenfor hvis du har erfaringer å by på her.

Allsidig hjelpemiddel

Multikutteren er et utrolig allsidig hjelpemiddel. Virkelig! Den kutter, sliper, skraper og rasper det meste. Når den først er framme, så brukes den mer enn jeg trodde da den ble kjøpt. Og til flere oppgaver enn jeg regnet med.

På én og samme uke brukte jeg maskinen til å slipe ned maling på en gammel dør til skrivebordsplate (med støvsugertilsats), flå 35 kvadratmeter vegg-til-vegg-teppe og 15 kvadratmeter gulvbelegg av betonggulvet i underetasjen og tilpasning ved legging av eikeparkett i hele underetasjen.

Nettdreven Fein Multimaster

Den nettdrevne 350W-maskinen er utstyrt med en fem meter lang kabel, med skikkelig gummi utenpå og som er lett håndterlig også i kulde. Men det er fortsatt en kabel, og man må fortsatt finne en kontakt. Og finne fram skjøteledningen.

Det står nemlig i Murphys Åttende Lov: “Enhver oppgave som skal utføres med en elektrisk drevet maskin vil alltid befinne seg minst 10 centimeter utenfor rekkevidden til maskinens strømkabel.”

Heldigvis begynner batteridrevne maskiner å gjøre seg gjeldende også på multikuttere. Fein kom med sin første batteridrevne allerede i 1997.

Fein på batteri

Fein har batteridrevne maskiner i tre størrelser: Èn 12V og to 18V.

18V finnes i to varianter, som er batterivarianten som Multimaster ) og  storebror Supercut . Med batteri montert er de maskinene større og tyngre enn 350W-maskinen. I 2015 lanserte Fein en kompakt 12V-serie, med bore-/skrumaskiner og batteridrevet versjon av den lille Multitalent multikutteren.

  • Multitalent 12V, 2,5 Ah batteri, vinkelutslag 2×1,6 grader, turtall 11 000-18 500 o/min.
  • Multimaster 18 V, 2,5 Ah batteri, vinkelutslag 2×1,7 grader, turtall 11 000-18 500 o/min.
  • Supercut 18V, 2,5 el. 5 Ah batteri, børsteløs motor, vinkelutslag 2×2 grader, turtall 10 000-19 500 o/min.

Diamantsagblad og rensekloss til fuger

Fein 12V Multitalent fugerenser
12V Multitalent med fugerenseklossen montert.

Det er altså den lille Multitalent jeg har prøvd nå. Utstyrt med 12V-maskinen, et av Feins originale, segmenterte diamantsagblad til fugefjerning og en flisefugerengjøringstilsats gikk jeg i turnus en fredag kveld og lørdag formiddag med mine to sønner for å slipe ned fugene på baderomsveggen.

I størrelse og vekt er 12-maskinen altså ganske identisk med den sterkere, nettdrevne 350W-maskinen.

Enkelt med QuickIN og Starlock Plus

Verktøyfestet med hurtigspennsystem er det samme for alle Fein-maskinene. Med det nye QuickIN-hurtighfeste og Starlock Plus (som Fein deler med Bosch) er Fein tilbake i fremste rekke når det gjelder enkelt bytte av verktøy.

Feins gamle hurtigspenn- og verktøyfestesystem er/var litt knotete. Verktøyet festes med en ekstern bolt inn i spindelen, som låses med håndtaket på “ryggen”.

Med det nye QuickIN verktøyfestet låser man opp med håndtaket på ryggen som før. Men verktøyet klikkes inn med ett trykk. Smekk, på plass. Det nye Starlock Plus verktøyfestet griper rundt verktøyet og skal gi en bedre innfesting og momentoverføring.

QuickIN-låsingen og Starlock-verktøyfestet ble lansert av både Bosch og Fein i 2016.

Min “gamle”, nettdrevne Multimaster har det tidligere hurtigspennsystemet. Og 12V-maskinen jeg fikk tak i må ha kommet ut av produksjonslinja rett før de la om til QuickIN og Starlock Plus. Den har nemlig det gamle festesystemet, med bolten som låses inn i spindelen.

Det sitter i fingrene, så det er helt okei.

Bryter og hastighetshjul

Av- og påbryteren sitter oppå ryggen, som på Multimasteren. Hjulet til å regulere hastigheten med sitter også oppå maskinens rygg, lenger ned mot batteriet. På Multimasteren sitter hjulet på siden av maskinen, uten at det gjør noen større bruksmessig forskjell.

Men det gjør derimot varmeutviklingen i maskinen. Med langvarig bruk bygges det opp mye varme i motor og kraftoverføring. På 12V-maskinen det akkurat innenfor det gummierte området der det er mest naturlig å holde maskinen i arbeid. Det blir ganske varmt. Ikke sånn at man brenner seg, men såpass varmt at det er ubehagelig å holde i over tid. I alle fall for mine pusehender.

Der er Multimasteren bedre. Motoren sitter lenger fram, og det blir ikke så mye varmgang i den delen av maskinen man holder i.

Kompakt og lett batteri

Fein 12V batteri
2,5 Ah batteri. God batteriindikator.

Det 2,5 Ah store batteriet er kompakt og lett, og danner en fin liten motvekt som gir god balanse og gjør at maskinen “ligger godt i hånden”. Batteriet har en tydelig og lett tilgjengelig indikator som på siden som viser hvor mye strøm som er igjen.

Hvor mye strøm den bruker og hvor lenge den holder på en lading? Nok i massevis. Så lenge at jeg mistet taket på tidtakingen. Vi greide å tømme det ene batteriet på en lang slipeøkt, et sted mellom to og tre timer. Ved kontinuerlig bruk over så lang tid er vibrasjoner og varmeutvikling en vesentlig mer merkbar faktor enn hvor mye brukstid man får ut av batteriet.

Støy og vibrasjon

Støy- og vibrasjonsmessig oppleves de to maskinene som temmelig like. Jeg har ikke målt det, men opplever ingen forskjell i praktisk bruk på denne slipeoppgaven.

Diamantsagbladet var ypperlig til å slipe ut sementfuger av fliseveggen.

Fugerenseren var en interessant opplevelse å teste. Den får stå som en representasjon på et utall forskjellige verktøy og tilbehør som selges til multikuttere, og som bidrar til den store allsidigheten i verktøytypen.

Lavere turtall på nettdrevet maskin

Fugerenseren skal kjøres på lav hastighet. Den nettdrevne Multimaster-maskinen har 10 000 o/min som laveste hastighet, mens den batteridrevne 12V-maskinen ikke går lenger ned enn 11 000. Det gjorde stor forskjell i rensing med fugerense-klossen. Det fungerte nemlig bedre med den nettdrevne maskinen, på grunn av det lavere turtallet.

Renseeffekten var like god, den var lettere å kontrollere og slitasjen på klossen var mindre. Av Feins batteridrevne maskinene er det bare den største Supercut som går ned i 10 000 o/min.

Turtallsforskjellen spilte mindre rolle i sliping med diamantbladet.

Maskinen leveres i sett med to batterier og lader i koffert. Lader og batteri tar opp mye plass i kofferten, og det er lite plass til overs til diverse verktøy til maskinen.

Pris?

Importørens veiledende pris er ca 4000 inkl mva, men den er observert på nett til rett under 3500, drøyt 3700 og ca 4000.

Innlegget er sponset. 

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Én kommentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)