Gjør det selvPraktiskTest og vurdering

Enkel borejigg til arbeidsbord og pegboard – får “hjelp” av Pytagoras

Dette er en prøvekjøring av Parf Guide System fra UJK Technology. Et system med linjaler, bor og borejigger for boring av presist hullmønster i plater. Bordplater til arbeidsbord, eller pegboard på vegg for eksempel. Pytagoras har en finger med i spillet her. 

Tekst: Jørn Søderholm

Hvorfor trenger man sånne hullmønster? Kan godt hende du vet nøyaktig hva man bruker de hullene til. I så fall kan du rulle fem-seks avsnitt nedover. 

Hull til stoppere

Først tenkte jeg nemlig bruke noen ord på i si hvorfor et arbeidsbord fullt av hull kan være praktisk. Hullene gjør det nemlig lekende lett å ta ut 45 og 90 graders vinkler for merking og kutt. 

Dersom hullmønsteret er nøyaktig nok, vel å merke. Med et par-tre pinner, knotter eller “dogs” i riktig hull får man et mothold på akkurat riktig sted til å danne en 45 eller 90 graders vinkel. Det er presist i massevis, så lenge hullmønsteret er presist. 

MFT og andre arbeidsbord

Festool MFT arbeidsbord.
Festool MFT arbeidsbord. Bordplaten i MDF er forbruksmateriale, og tåler lite fukt. (Foto: Jørn Søderholm)

Festool MFT arbeidsbord er basert på dette prinsippet, med hele bordplata i MDF perforert med 20 mm hull i presist mønster. I hullene får man plassert mothold (“dogs”), tvinger eller andre hjelpemidler

Utfordringen ligger i å få hullmønsteret akkurat så presist det må være for at systemet skal fungere. MFT bordplater kan man kjøpe ferdig. Men Festool-deler er ikke akkurat billig, og det kunne kanskje vært nyttig å lage en bordplate i noe som tåler litt mer fukt enn den MDF-en. Man kan alltids måle og streke opp et rutemønster til hjelp, rigge til en løsning med parallellogram eller finne på noe annet lurt og tankekrevende. Det finnes også mal- og sjablongløsninger til å lage hullmønster med overfres. Sikkert andre løsninger også. 

Her har jeg prøvd et sett med “Parf Guide System” fra britiske UJK Technology og verktøyleverandøren Axminster. Leveres i Norge av Gustavsen AS. Det er et verktøy som med enkle midler og en bormaskin lager hullmønster i plater av MDF, kryssfinér eller annet treverk. Dønn presist, med liten fare for feil og akkurat det hullmønsteret og den størrelsen man vil ha.

Pytagoras´prinsipp

Verktøyet baserer seg på et matematisk prinsippet du muligens husker fra mattetimene på skolen: Pytagoras´ setning: 

I en rettvinklet trekant er summen av arealene til kvadratene på katetene lik arealet til kvadratet på hypotenusen.

For min del er den motsatte setningen lettere å omsette til praktisk nytte

Dersom vi har en trekant med sidelengder a, b og c som oppfyller kravet a2+b2=c2, så er dette en rettvinklet trekant. 

Pytagoras - 90 grader vinkel
Pytagoras in action. (Foto: Jørn Søderholm)

Hvis bare sidelengdene i trekanten er slik og så, så kan du være sikker på at den ene vinkelen er 90 grader. 

Parf Guide System

Parf Guide består av to stållinjaler, bor, borejigger og låseplugger. Linjalene har hull i akkurat riktig avstand til å oppfylle Pytagoras-kravene. Det eneste man trenger i tillegg er en boremaskin – og tålmodighet til å gjennomføre. 

Med dette kan man enkelt bore de hullene man trenger, i ønsket avstand. Her trengs ingen merking og ingen beregning, det holder å være i stand til å lese bruksanvisningen og sette låsepluggene i riktig hull. 

Én ting er om du man skal lage en ny plate til et MFT-bord, med helperforert bordplate. Det kan jo hende man vil lage en bordplate med hull plassert på akkurat de riktige stedene, uten nødvendigvis full perforering. Eventuelt en spesielt lang eller kort bordplate, eller i en avvikende form, men likevel med det hjelpsomme hullmønsteret. 

For eksempel et ekstra langt sagbord, med noen strategisk plasserte hull til å plassere mothold for sagskinna. Sett opp et par bukker, legg på plata og finn fram Parf Guide-en. En time eller to – avhengig av antall hull – senere har du hullene du trenger, akkurat der de trengs for å gi riktige vinkler. 

Arbeidsbord og pegboard

Parf Guide funker like godt til arbeidsbord som til pegboard på vegg.
Parf Guide funker like godt til arbeidsbord som til pegboard på vegg. (Foto/montasje: Jørn Søderholm)

Hullete plater kan også brukes til andre formål enn arbeidsbord. Heng plata på veggen, vips har den blitt til et pegboard. Med stumper og stykker av 19 mm rundstokk i hullene er det en fleksibel måte å lage oppheng med knagger eller hyller til oppbevaring. Funker storveis på veggen over arbeidsbordet, i gangen, på kjøkkenet, arbeidsrommet, garasjen eller hvorsomhelst ellers man har saker og ting. 

Det er et populært designgrep i mange sammenhenger, og med et pegboard på veggen kan du signalisere at du følger med i tiden og forventer effektivitet – om du er opptatt av sånt. 

Gro tar pegboard-veggen i bruk.
Gro tar pegboard-veggen i bruk. (Foto: Jørn Søderholm)

Slike pegboards er ikke avhengig av nøyaktige vinkler av noen tekniske årsaker. Men det ser unektelig bedre ut med presise hull i et nøyaktig mønster enn lurvete hull boret med spadebor sånn noenlunde etter et opptegnet rutemønster. 

Krever tid

Jeg har laget et 116 x 204 cm stort pegboard-oppheng til bruk i gangen, ved hjelp av denne Parf Guide-en. Når man først har satt seg inn i prinsippet – og det er fort gjort – så er det bare et spørsmål om å ta seg tida til å merke opp og bore de hullene man vil ha. Fordi jeg skulle fylle hele plata med hull ble det en smule tidkrevende. 

Operasjonen er den samme, uansett om det skal lages arbeidsbord eller peggboard . Den foregår i fire deler:

  1. Rigge plate på bukker og kutte den til riktige mål med sirkelsag
  2. Bore 3 mm pilothull på riktig sted
  3. Bore pilothullene opp til 20 mm. 
  4. Pussing, overflatebehandling og montering av eventuelle veggfester

Punkt 2 og 3 involverer Parf Guide, som også har med seg en lettfattelig og tydelig bruksanvisning på hvordan det gjøres.

Trinn 1 - kutte plata til riktig størrelse
Trinn 1 – kutte plata til riktig størrelse. (Foto: Jørn Søderholm)
Trinn 2 - bore 3 mm pilothull
Trinn 2 – bore 3 mm pilothull. Den lille, runde boremalen hjelper til å bore loddrett. (Foto: Jørn Søderholm)

Borer loddrett med jigger

Pilothullene i punkt 2 finnes og bores ved hjelp av de to linjalene og en liten borejigg som hjelper til å bore loddrett. Hullene utvides i punkt 3 til 20 mm ved hjelp av en annen borejigg i settet. Jiggen har et medfølgende bor av typen kvistbor.

Den holdes fast ved hjelp av låsepinner i nabohullene. Dersom nabohullet er boret opp til 20 mm kan den holdes på plass i dette med en vanlig stopper (som ikke følger med i settet). 

Boret løper i jiggen i en messingfóring som er så tight at den er avhengig av en oljedråpe til smøring. 

20 mm Parf Guide borejigg.
20 mm Parf Guide borejigg. (Foto: Jørn Søderholm)
Pilothullene er ferdig.
Pilothullene er ferdig. (Foto: Jørn Søderholm)
273 hull tok ca seks timer.
Ferdig, klar til pussing og overflatebehandling. 273 hull tok ca seks timer. (Foto: Jørn Søderholm)

Presisjon

På grunn av lengden på linjalene i settet lager man i utgangspunktet hull innenfor et kvadrat på ca 100×100 cm. Når disse er laget som pilothull kan man forlenge hullradene så langt man ønsker. Produsenten lover “CNC-aktig” presisjon. Jeg har ikke testet akkurat det, men konstaterer at hullene har samme avstand over hele platen, målt med millimeter på en meterstokk. 

Som med all annen boring i treverk er det lurt å ha en offerplate på baksiden for å unngå at hullene rives opp ved gjennomtrengning. Eventuelt bare vite om det, og leve med en lurvete bakside. 

Dette er et hjelpemiddel med tilstrekkelig presisjon til å lage en og annen bordplate eller pegboard-vegg, med en bormaskin som hovedverktøy.

Tar sin tid

Det er ikke et verktøy til å drive produksjon av sånne ting i større kvanta. Til det tar det alt for mye tid.

Produsenten sier du kan lage en arbeidsbordplate på en halvtime. Det stemmer ikke med min erfaring. Jeg brukte 5-6 timer på 273 hull på pegboard-veggen, inkludert litt tid på å forstå systemet og ta bilder til denne saken.

Pegboard oppheng i gangen.
Pegboard oppheng i gangen. Veggfester består av lekt på baksiden oppe og nede, skrudd i stender gjennom fire av 20 mm-hullene. (Foto: Jørn Søderholm)

Video

Til slutt en video fra produsenten med en demo av systemet:

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)