Test: SDS Plus kombihammere på batteri
Åtte batteridrevne bor- og kombihammere fra de største produsentene har blitt testet sammen. 18, 22 og 36 Volt. Forskjellene er store. Men ikke tro at den med flest Volt nødvendigvis er best. (OPPDATERT)
Oppdatering om Makita-maskinen i testen. Se nedenfor.
Batteridrevne bor- og kombihammere har ikke det bredeste bruksområdet. Til gjengjeld er de gull verdt til oppgavene de er beregnet på: Bore hull i harde materialer og – for kombihammernes del – pigging/meisling.
Den teknologiske utviklingen har gjort produsentene i stand til å dytte stadig større kapasitet inn i de batteridrevne maskinene.
Forskjell på bor- og kombihammer
Begrepene borhammer og kombihammer brukes litt om hver andre “der ute”.
I denne sammenligningen brukes det skillet som virker vanligst: Hvis maskinen har et valg for å stoppe rotasjon og kun kjøre hammer, så kan den meisle. Da er det en kombihammer.
Hvis hammer kun kan brukes samtidig med rotasjon, så er det en borhammer. Dette er vanligst på mindre maskiner.
Fortsatt trenger du nettdrevne kombihammere for de virkelig tunge oppgavene, og da helst med SDS Max-fatning. Men de batteridrevne SDS Plus-maskinene vi har sett på her er kraftfulle i massevis.
Tyngste oppladbare
Vi ba de største produsentene om å få låne deres kraftigste oppladbare kombihammer, ut fra beskrivelsen av øvelsene i testen (se lenger ned).
Vi ba ikke om noen bestemt spenningsklasse eller modell, bare de tyngste de respektive har å by på innen batteridrevne kombihammere.
Milwaukee og DeWalt sendte hver sin 18V-maskin, selv om de har maskiner i større spenningsklasse (28 og 36V).
Dette da 18V-maskinene er nyere på markedet, og satsingsområder for produsentene. Begge de to er nette, kompakte maskiner med stor kraft.
Brøytestikkeboring
Denne testen er gjort i samarbeid med og publisert i fagbladet Anleggsmaskinen. Derfor har maskinene blitt testet i evnen til å bore hull i veiskulderen til brøytestikker.
Ideen til denne sammenligningen ble født på en reportasjetur sist vinter:
Et sted i Midt-Norge var jeg med på lasset for å fotografere og intervjue noen karer som skiftet ut brukne eller manglende brøytestikker.
Det var en av oppgavene i kontrakten arbeidsgiveren deres har på vinterdrift av veistrekningen.
Aggregat på henger
Brøytestikkene hadde de to karene med seg i Hiacen. Der det manglet en brøytestikke skulle det bores et 20-30 cm hull i veikanten med et 25 mm bor.
De brukte en nettdrevet kombihammer av velkjent merke. Strømmen kom fra et aggregat karene hadde med seg på henger. Det så litt tungvint ut, og på hjemturen dukket det opp flere spørsmål:
Kan en sånn oppgave utføres med en batteridrevet hammer?
Kan det være stilstrekkelig å ha med kun maskin, bor og et ekstra batteri?
Eller MÅ man drasse med seg det aggregatet?
Test-laget
Med det utgangspunktet fikk vi tilsendt følgende maskiner:
[jtrt_tables id="573"] * Reell pris funnet på nett i november 2016, inkl mva og 2 batteri ** Pris oppgitt av Motek kundeserice, inkl mva og 2 batteri *** Alternative tilgjengelig batterier, kapasitet i Ah.
Den “lille” Hilti 22V har ikke mulighet for å slå av rotasjonen. Det er derfor en borhammer, mens de øvrige er kombihammere.
25×300 mm i grus/jord
I testen ble maskinene først utsatt for ”brøytestikkestesten”, for å se hvor mange 25 mm hull i hardpakket grus det er mulig å greie med en batteridrevet maskin.
Det er ikke spesielt tungt for maskinen. Det går mest på rotasjonskraft og utholdenhet. Batteri(er) med flest mulig Amperetimer (Ah) kommer godt med, men det er også et spørsmål om hvor godt maskinen greier å utnytte amperetimene.
[jtrt_tables id="574"] *Tid i sekunder
Her er tabellen rangert etter antall hull. Bosch 36V er relativt klar vinner, med Hilti 36V på andre og Milwaukee 18V på tredje.
Om vi i stedet hadde rangert etter tid (på første hull), så hadde Milwaukee-maskinen tatt seieren, med Metabo 36V og Hilti 36V på plassene etter.
Hardere oppgaver
Deretter testet vi maskinene på litt hardere oppgaver også, med boring i berg. Det ble gjort med et 14×120 mm diamantbor, en dimensjon som er aktuell til for eksempel montering med mekaniske anker i betong eller stein.
[jtrt_tables id="575"]
Her er det rangert etter hvor mange hull maskinene greide på ett batteri. 36V-maskinen fra Hilti sto igjen som en tydelig vinner i utholdenhet, i en klasse for seg.
Bosch og Metabo tok de to neste plassene, men der fulgte 18V-maskinene fra Milwaukee og Dewalt samt Hiltis 22V-maskin tett etter.
Hitachi-maskinen hang litt etter. Makita-maskinen fikk vi ikke prøvd på denne øvelsen, da den ikke virket etter første øvelse.
Oppdatering 5. desember: Makita Norge har undersøkt testmaskinen. Det viser seg at det var en feil ved ankeret i maskinen. Kommer tilbake med ytterligere info om dette.
Til tung bruk som dette kan det være en god idé å velge en maskin med overbelastningsvern på maskin og/eller batteri.
Borehastighet
Men som du ser av tabellen ville rekkefølgen også her vært annerledes om vi i stedet rangerte etter hvor raskt (effektivt) maskinene bore.
Tiden ble målt på det første hullet. Deretter ble hullene boret fortløpende til batteriet var tomt.
Den store Hilti-maskinen er fortsatt på topp, men med Milwaukees M18 Fuel-maskin hakk i hæl, og Hiltis “lillebror” på 22V deretter.
Du skal ikke skue hunden på hårene eller elektroverktøy på voltene. Milwaukee M18 Fuel-maskin holder godt stand mot de større 36V-maskinene.
25 mm hull i berg
Til slutt var det tid for selve manndomsprøven: Bore i berg med 25×300 mm diamantboret fra ”brøytestikketesten”.
Egentlig er det utenfor hva batteridrevne SDS Plus kombihammere er beregnet til.
For så grove hull i berg hadde det vært bedre med en nettdrevet kombihammer, helst i SDS Max kaliber.
Produktivitet og tid
Eller enda større, hvis produktivitet og tidsforbruk spiller en rolle.
Men du vet hvordan det er: Man bruker det man har for hånden, selv om det egentlig er utenfor utstyrets ”kjernekompetanse”. Derfor ville vi gjerne utfordre grensene til utstyret.
Tre unntak
Og her var det ikke rare greiene noen av maskinene orket før de ble for varme og / eller batteriene var tomme. Det stoppet stort sett etter 3-5 hull. Med tre unntak:
36V-maskinen fra Hilti var soleklart best. Den boret hull etter hul, med 25 mm. Det så nesten ut som maskinen trodde den var nettdrevet, ikke på batteri. Der var det bare å kjøre på med vann til kjøling av boret. Etter 16 hull var det stopp, og batteriet var tomt.
Kun to av de andre maskinene var i nærheten av Hiltien: 36V-maskinene fra Bosch og Metabo. De holdt begge 10 hull.
Favoritt allround
Bor- og kombihammere brukes til så mangt. Her har de blitt testet på temmelig tunge oppgaver.
Til allround bruk med miks av boring og meisling og hovedvekten på innendørs arbeid er Milwaukees M18 Fuel-maskin min favoritt. Mest fordi den er rask.
Favoritt tungvekter
Bosch 36V-maskin gjorde det best i ”brøytestikketesten” og nest best i bergtesten, målt i antall hull.
Prisen tatt i betraktning fremstår den som det beste kjøpet i den tyngste delen av feltet, til grove og tunge oppgaver.
Skal du ha en batterimaskin som borer mest mulig og grovest mulig i stein eller betong – og hvis verken vekt eller pris betyr noe – så er det bare den store Hilti 36V som gjelder.
Den er virkelig svinedyr, men da betaler man også for en kundeoppfølging og et garantisystem i en klasse for seg selv.
Nå i høst har Milwaukee kommet med en ny, tyngre 18V borhammer med SDS Max. Dewalt kommer med en tilsvarende 54V maskin i løpet av vinteren. Disse to ville nok gitt de tunge 36V-maskinene i denne testen hardere matching.
Kjøpte en Bosch maskin som var lik den som ble brukt i testen ,boret ca 10 hull med 28×450 for brøytestikker før batteriet var tomt,det var ca 5 minus ute da jeg gjorde dette