Test: 18V batteri spikerpistoler for 90 mm spiker – Dewalt vs Hikoki
Spikerpistoler for opptil 90 mm spiker, på batteri i stedet for luft. Vi har testet Dewalt og Hikoki 18V i praktisk bruk. Èn av dem er et hår bedre enn den andre, og begge er overraskende gode i forhold til luft.
Tekst: Jørn Søderholm
Batteridrevne spikerpistoler er ikke noe nytt. Men det er nok mest på mindre dimensjoner. For skyting av reisverk og andre ting med større spiker har stadig luftdrevne pistoler vært gjeldende. Men det siste drøye året har det kommet et par-tre solide 18V batteriskytere på markedet som for alvor utfordrer luftdrevet utstyr på dimensjoner opp til 90 mm.
Nærmere bestemt Dewalt DCN692 og Hitachi NR1890. I tillegg har vi Bostitch BTCN565, som har det meste av teknologien innenfor plastskallet til felles med konsernkollega Dewalt.
Dewalt og Hikoki i testduell
Vi har stilt Dewalt og Hikokis spikermaskiner opp til en testduell. For å få et mest mulig virkelighetsnært resultat har vi gjort en test over tre uker, i samarbeid med byggfirmaet Rette Bygg AS i Arendal. Her har pistolene vært med ut i daglig arbeid, side om side med de luftdrevne Paslode spikerpistolene firmaet bruker til vanlig.
– Jeg er overrasket over hvor mye greiere det var å bruke disse fremfor luft. Vi har ikke prøvd de ute i regn og snø på reisverk. Men vi har brukt dem på utvendig tak, innvendig reisverk og diverse annet. Jeg har ikke funnet noen ting som gjør at jeg vil bruke luft framfor disse batteridrevne. Du slipper å ta med deg luftslangen. Ytelsesmessig er de like god som luftpistolen – eller bedre, sier daglig leder Tim Fostvedt i Rette Bygg AS.
Praktisk bruk
Han og kollegaene er mer opptatt av praktisk bruk av utstyret enn millimetere, gram og andre flisespikkerier. (Fortsetter under videoen)
De to batteripistolene er for alle praktiske formål like i mange parametere: De er omtrent lik i utforming, like stor batterikapasitet og tar omtrent like mye spiker.
– Forskjellene da?
Rekyl og kraft største forskjell
– Det er én stor forskjell: Rekylen. Dewalt er veldig god, med mindre rekyl enn de luftdrevne Paslode-pistolene vi bruker. Men Hikoki er enda bedre. Den har mye mindre rekyl. Spesielt når du står og skyter lekter i tak er det veldig fint å slippe rekylen. Den er samtidig kraftigere i skuddet enn både Dewalt og luftpistolen.
– Kraftigere? Den skyter lengre inn, altså? Fortell mer om det.
– Ja. Vi testet det på en del gammel, knallhard forskalingsmaterialer. Med luftpistolen kom vi aldri gjennom. Der var det en centimeter igjen utenfor på alle skuddene. Dewalt skjøt omtrent likt som luftpistolen. Men Hikoki-pistolen, den bare putta inn spiker etter spiker. Aldri noe som sto igjen utenfor. Den skyter rett og slett kraftigere.
– Hvordan er de to batteripistolene på ytelse over tid, sammenlignet med luft?
– Like gode, vil jeg si. Vi har brukt dem om hverandre i tre uker. De tre veier omtrent det samme, og er cirka like store. Den store forskjellen er at du slipper å ha med deg luftslangen.
– Brukstid, hvis du skyter lange og raske serier?
Skyte fort og lenge
– Ja, det var jeg spent på. Dewalt går lenge. Du skal skyte veldig fort og veldig lenge før den gir etter og må trekke pusten. Den trengte et lite pusterom på et par sekunder i ny og ne. Hikoki-maskinen bare gir på hele tiden. Vi har ikke klart å “tømme” den. Du kan skyte og skyte så fort du greier, og maskinen holder det uansett gående uten behov for noe pusterom. Luftpistolen begrenses av kompressoren. Sett på større kompressor, så mater den lengre.
– Hva med spiker?
– Testet litt forskjellig. Både med spikerne som ble levert med maskinene, og de 75 og 90 Paslode spikerne vi bruker vanligvis. Ingen forskjell her, alt går om hverandre i maskinene.
Mindre rot med 34 grader
Fostvedt foretrekker 34 graders spikerpistoler, av den enkle grunn at det blir mindre rot med papirbåndet spiker enn med plastklipsene til 21 grader. Men han fikk gjort en prøvekjøring også av 21-gradersversjonen av Hikoki NR1890.
– Den er enda hakket vassere enn 34-graders.
– Batteriforbruk?
– Uvesentlig. De bruker omtrent ikke strøm. Vi har brukt dem mye over tre uker, og ennå ikke tømt ett batteri.
– Andre forskjeller i daglig bruk?
– Hikoki har en sikkerhetsanordning som slår av maskinen etter 15-20 minutter. Da må du fysisk trykke på knappen for å slå den på igjen før du kan skyte. Det er nok en bra ting hvis du har den liggende der det er folk i nærheten. Dewalt er på, uansett. Det var også viktig at lærlingen fikk prøve dem, han som ikke er farget av tidligere erfaringer. “Den grønne med det rare navnet er best”, var hans dom.
– Oppsummering?
Velger etter batteritype
– Vi fikk Dewalt-maskinen en uke før Hikoki, og rakk å bli imponert over hva den gjorde. Vi tenkte at Hikoki kunne umulig klare å være bedre. Så fikk vi den også i hus. Førsteinntrykket var at den var mer klumpete, og tungvint med å måtte slå den på. Men så viste den seg å være hakket bedre enn Dewalt. Begge står til fem i brukervennlighet. Det blir ikke enklere, hvis du er vant til verktøy. Sett i batteri, lad med spiker og sett i gang. Hvis jeg skulle kjøpt en av disse, så ville jeg valgt det merket jeg har batterier til på andre verktøy. Hikoki er en liten tusenlapp dyrere. Det får du igjen for i kraft og rekyl. Vi bruker mest Dewalt på andre verktøy. Jeg ville valgt Dewalt på grunn av batteriene, selv om jeg kom til å irritere meg etterpå over å gå glipp av Hikokis forsprang, sier Tim Fostvedt.
Gøy på jobb
Rette Bygg AS ble stiftet i 2016, av de tre kameratene Fredrik Jansen, Bernt Svanøe og Tim A. Fostvedt. De to sistnevnte er faglærte tømrere. Alle i midten av 30-årene, med erfaring fra blant annet forsikring, skadesanering og restaurering av gamle hus.
– Nå har vi startet for oss selv, for å kunne ha det gøy på jobb og gjøre morsomme ting. Det vil hovedsakelig si renovering og “vanskelige” jobber som å rette opp brann- og vannskader, sier daglig leder Tim Fostvedt i Rette Bygg AS.