Test og vurdering

Test: Fein Multimaster 350W som slipemaskin

En Fein Multimaster 350W har fått prøve seg i et maraton som slipemaskin. Resultatet ble 22 nedmattede kjøkkenfronter og syv læringspunkter.

Test/omtale av Fein Multimaster 350W multikutter, brukt til sliping tilkoblet støvsuger.

Kan det brukes til bare én ting, så kan det for lite.

Nei, det er ikke et gammelt jungelord. Det er en uttalelse av en arkitekt, fritt gjengitt av en lett upålitelig hukommelse. Arkitekten kan åpenbart ikke ha noe forhold til spesialverktøy, kaffetraktere eller Porsche 911.

Flere formål bra ved liten plass

Men han har et poeng folk som jobber i et miniverksted eller ut av en liten servicebil vil kjenne seg igjen i: Verktøy og hjelpemidler som kan brukes til flere ting er bra. Jo flere ting et verktøy kan brukes til, jo større sjans for å at det unngår å havne på fjernlageret eller Finn.no.

I det bildet er multikutteren en stjerne. Den oscillerende bevegelsen kan kutte, skjære, skrape og pusse så mangt. Alle verktøyprodusentene har en eller flere av dem på menyen.

Les også: Multikutter vs syrevask – duell i skitne fuger

Les også: Prøvekjøring av Fein 12V til sliping og rens av fuger

Selv har jeg brukserfaring kun med Fein, produsenten som er opphavet vil verktøykategorien. Jeg har to stykker, som brukes så mye at de aldri rekker å komme seg langt unna:

12V batteridrevet og 350W nettdrevet

En 12V batteridrevet og en nettdrevet 350W-maskin. Sistnevnte har etternavnet “Multimaster”, som ble levert som sett i koffert med diverse blader og hjelpemidler for kutting og sliping. Inkludert en støvavsugsenhet – som er viktig i denne sammenheng.

Kjøkkenfronter
22 skapdører og skuffefronter. I utgangspunktet lakkert bjørk (t.v.), men noen malt ifbm testing av farger.

Jeg er akkurat ferdig med en en jobb med fornying av kjøkken. Herunder maling av alle skapdører og skuffefronter. Disse var bjørkefinér på MDF med en lakkert overflate. Samtlige 22 fronter måtte mattes ned og avfettes før grunning og maling. Den nedmattingen ble den hittil største jobben for Fein Multimasteren.

God på sliping

Den har de siste par årene fått en god del slipeoppdrag, som har blitt forbilledlig løst. Selv om jeg i en av de fjernere avkrokene av “verkøtylageret” mitt har en grønn Bosch eksentersliper, så har Fein Multimasteren blitt valgt også til sliping på grunn av nevnte støvavsug.

Den grønne Boschen har en liten filterboks i bakkant av slipehodet, som er mer i veien enn den samler opp støv. Derfor har den gjennom årene stort sett blitt brukt som poleringsmaskin, samt en og annen utendørs slipeoppgave.

Muligheten til å koble pussemaskinen til en støvsuger er helt avgjørende for sliping innendørs. Selv på mitt lille verksted, der støvavsuget besørges av en asmatisk gammel Dewalt byggestøvsuger ved navn Kåre Kols. Den er som en gammel Hiace: Gjør en grei jobb uten det minste skryt eller stell, og nekter plent å dø.

Tilkobling med slark og tape

Fein Multimaster støvsuger
Koblet til støvsuger blir det en nokså lang enhet. Best med tohåndsgrep.

Her er det ingen moderne hurtigfeste som klikker seg rett innpå støvavsuget på maskinen. Tuten på støvsugerslangen er noe større enn utløpsstussen på maskinen. Men med litt kreativ bruk av gaffatape og selvvulk-tape monteres støvsugerslange, maskin og ledning til sammenhengende enhet.

Let the sliping begin.

Fein-saga gjør en helt utmerket jobb som slipemaskin. Jeg kjørte den konsekvent på laveste hastighet for å unngå varmgang i underlaget. Med 240 slipepapir gikk det kjapt og effektivt å matte ned den lakkerte flaten. I andre sammenhenger har jeg med grovere korn også greit avvirket overflatebehandling ned til bart treverk.

Håndteres best med to hender

Maskinen er i seg selv en lang tynn tarm sammenlignet med de fleste eksenterslipere. Når i tillegg støvavsuget sitter helt ute i den samme enden som ledningen kommer ut, så blir det en ganske lang enhet som skal håndteres. Og den håndteres helst med begge hender. Det går med én hånd også, når man skal flytte rundt på emnet det jobbes på, men det er litt knot

Støvavsugsenheten på Fein-maskinen har en liten knopp til innfesting i bakkant som er litt puslete til å holde imot kreftene fra støvsugerslangen på egen hånd. I mitt tilfelle måtte jeg uansett legge en forsterkning rundt bakkant med et stykke tape for å få støvsugertuten til å holde seg der den skulle. Men selv med en moderne hurtigkobling på denne hadde jeg antakelig lagt på denne hjelperen i bakkant.

Slipedisken gikk åt skogen

fein multikutter slipemaskin
Slipedisken gikk i oppløsning.

Jeg brukte en rund 125 mm slipedisk på den maskinen til de store flatene. Hjørner og smalsider tok jeg med den batteridrevne maskinen påmontert en delta slipeplate med 240 papir. Denne uten støvsugertilkobling.

Med 3-4 fronter igjen å matte ned valgte slipedisken til Multimasteren å gå i oppløsning. Den består av en stålplate som står for kontakten mot redskapsfestet på maskinen, og en gummiplate til å feste sliperondellene på. Disse er tilsynelatende limt sammen. Og det var altså dette limet som slapp. Nå har den riktig nok hatt en god del å gjøre, men det var likevel en skuffende endelikt for den slipedisken.

Fullførte sliping uten støvsuger

Fein, Rødsprit, skapdør, kjøkken
Nedmatting, avfetting og grunning. Kjøkkenfornyelsen er nå ferdig.

Dette skjedde en lørdag ettermiddag, for sent til å dra ut for å kjøpe en ny slipedisk. Jeg kunne valgt å fullføre med deltaplate. Men i håp om å få litt lørdagskveld sammen med dama valgte jeg i stedet å finne fram den gamle grønn-Boschen uten støvsuger tilkobling.

Hvordan det gikk?

Litt lenger opp står det at støvsugertilkobling er avgjørende for sliping innendørs. Jeg gjentar: Støvsugertilkobling er avgjørende for sliping innendørs.

Det er ikke en god ide å sette i gang med innendørs nedmatting av lakk. Jeg er ganske sikker på at jeg i øyekroken så Kåre Kols stå og flire der nede under benken. Men med en lavthengende tåkesky av slipestøv rundt øra er det ikke godt å være helt sikker…

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)