Test: L.brador 9001 skalljakke
L.brador 9001 skalljakke ble lansert i høst. Vind- og vanntett, og skal tåle juling. Her er en rapport med førsteinntrykk fra praktisk bruk av jakken.
Tidligere i høst lanserte L.brador en ny, skikkelig skalljakke til arbeidsbruk.
Som dyre plagg til friluftsbruk
L.brador 9001 heter den, og er laget med like mye omtanke og seriøsitet som dyre skallplagg til friluftsbruk.
L.brador-importør Skydda har sendt en 9001 hitover til utprøving. På kort tid rykket den opp til å bli min yndlingsjakke.
Til å begynne med brukte jeg den til alt, inkludert by- og butikkturer med dama. Den ser nemlig så bra ut og er så komfortabel i bruk at den kan brukes til alt.
Stilen er godt innafor
Husets 18-åring er vesentlig mer stilbevisst og -kyndig enn meg. Selv fra det holdet har jeg så langt kun fått lett overbærende, diskrete halvsmil. Da er det godt innafor.
Det er tre ting jeg liker aller best ved jakka:
1. Stoffet utvendig. Det er robust, ganske grovt og litt “bomullsaktig” i teksturen. Ikke glatt og gnissete, som endel andre skalljakker jeg har vært borti.
2. Stoffet innvendig. Her er det ingen fór og ingen netting. Kun ett lag stoff som slipper damp ut innenfra og hindrer vann i å komme inn utenfra.
3. Hetta. Den er stor og romslig, med god plass til en standard bygge- og anleggshjelm under. Den har også stramming, både bakover og rundt fronten.
Flere farger, takk
Stoffet er utviklet av et svensk firma, og har etter det jeg skjønner premiere på denne jakka. I så fall vil jeg bare si dette, L.brador:
They did good. Kjøp mer av det stoffet og lag flere jakker.
Men samtidig et ønske om forbedring: Flere farger! Den ene sort-grå fargen jakka har kommet i nå er grei nok. Men det kan tenkes noen vil ønske den i friskere farger.
Må komme i high-vis
Og ikke minst i high-vis-farge. Når den foreligger i en godkjent gul eller oransje high-vis-farge, så er jeg klar til å bestille.
Stoffet er tre stoffer laminert til ett:
– Et robust ytre lag som beskytter som mekanisk påvirkning
– Et porøst indre lag som slipper fukt gjennom
– En membran mellom de to lagene
Førsteinntrykk
Passformen er bra. Jeg liker at den er litt lengre bak enn foran. Det gir god beskyttelse, og kurant tilgang til spikerlommene på buksa selv om glidelåsen er trukket igjen.
Den er relativt romslig foran. Brukere som “sliter” med sixpack kan muligens oppleve den som unødig stor foran. For min del snakker vi mer økonomiforpakning enn sixpack, og fortsatt er jakka romslig nok til både ull og fleece under.
“Bulkforpakning” går nok også bra, om du skjønner…
Jakka har ennå ikke fått unngjelde i arbeidsoperasjoner som yter store ytre påkjenninger på klærne. Derfor er det ikke så mye å melde på slitestyrken. Det skal jeg komme tilbake til etter å ha brukt den noe mer.
Jeg har registrert at jakka er vanntett i høy grad. Men det er også i høy grad forventet av en ny jakke av dette kaliberet. Hvordan det ser ut etter slitasje kommer jeg tilbake til.
Stoffer som dette “puster”, uten å slippe inn vann. Det betyr ikke at den puster like godt som bomull. Blir du svett, så blir du fuktig. Du må fortsatt bruke huet i valg av klær under jakka. Dvs netting, super eller ull innerst (etter temperatur) for å få fukten bort fra huden, samt et mellomlag i fleece eller tilsvarende. Tar du på deg en bomull T-skjorte innerst og varmt plagg mellom, så blir du våt og etterhvert kald. Og det er ikke jakkas skyld.
Skitten fester seg
Jeg har registrert at det ytre stoffet er så grovt og ruglete – toskete ord som tekstilkyndige sikkert vil fnise av, men du skjønner kanskje hva jeg mener…? – at skitt og møkk blir sittende i stoffet.
Det har ingen betydning i forhold til bruken, bortsett fra at jakka er mindre egnet til turer på byen.