Test og vurdering

Test av proffe DAB+ byggeradioer

Radio er obligatorisk tilbehør på byggeplass og verksted. Nå er det riksdekkende FM-nettet i ferd med å avlives, og vi må ha radio med DAB+. Her er en test av DAB+ byggeradioer som takler det nye radiolivet.

Test av DAB-radioer for bygg og verksted. Litt lenger ned finner du linker til individuelle tester av de forskjellige radioene (inkl priser og info), og helt nederst en samlet vurdering.

Man skal by på seg selv, sies det. Så her kommer en innrømmelse: Jeg er avhengig.

Ikke av alkohol, narko, tobakk eller spilling. Det greier jeg meg fint uten. Avhengig av skryt, da? Nja, det spørs hvem du spør. Selv vil jeg ikke kalle det direkte avhengighet…

Tungt avhengig av radio

Jørn Søderholm, radio-nerd.
Testpiloten er tungt avhengig av radio.

Radio, derimot… Da snakker vi tung avhengighet, med innslag av mani. Uansett hva som skal gjøres, så føles det fryktelig tomt og dødt uten en radio som står på i nærheten. Det finnes unntak fra dette, uten at jeg har så lyst til å spesifisere det. Det er grenser for hvor mye man skal by på seg selv.

Radio er spesielt viktig når det skal gjøres noe håndverksrelatert eller praktisk på andre vis. Omfattende empiri fra meg selv og mine nærmeste omgivelser gir gode indikasjoner på at praktisk arbeid går mye bedre med en radio på. Arbeidet går fortere, er morsommere og det gjøres mindre feil hvis man har en radio med en passe kombinasjon av tjatring og bra musikk som henger over byggeplassen. 

Enig?

Verktøy og radioer

De fleste verktøyprodusenter har radioer i sine sortiment. Til nå har det vært enkelt, med FM som gjeldende radioformat over store deler av verden gjennom flere generasjoner. Det er i ferd med å ta slutt. Det meste av den teknologiske verden stevner sakte men sikkert mot en internettbasert distribusjon også av radioinnhold, og bruker FM inntil videre. Noen få land tester også ut det digitale radioformatet DAB+.

Her til lands går vi mer drastisk til verks. Norge er det første landet til å fase inn DAB+ som eneste riksdekkende radioformat. FM-nettet blir i løpet av 2017 skrudd av, utstyret koblet fra og kjørt vekk. Noen regioner har allerede gjort dette skiftet. I desember blir de siste FM-senderne skrudd av, i Finnmark.

Det er forresten ikke helt sant. Eller i alle fall satt noe på spissen. Noen lokale radiostasjoner fortsetter å sende på FM. Men for de fleste og i det store bildet er det DAB+ som gjelder. Det betyr at tusenvis av eksisterende FM-radioer på verksteder, byggeplasser og andre steder der folk jobber må skiftes ut med DAB+.

DAB+ radio på bygg og verksted

Når vi skal ha en DAB+ radio som tåler et hardt liv på bygg eller verksted, som ikke blir fornærmet av litt støv og som ikke dør av litt fukt, så må vi over på byggeradioer. Heldigvis finnes det en del byggeradioer med DAB+ på markedet. Jeg har testet et knippe av radioene som er mest relevante for norske håndverkere og hjemmesnekkere.

Her er de individuelle testene av alle radioene, inkludert priser, info og vurdering. 
Milwaukee M18 JSRDAB+
Hitachi UR18DSDL DAB+
Festool Sysrock DAB+
Hilti RC4/36 DAB+
Makita DMR110 DAB+
Dewalt DCR017
Dewalt Toughsystem DWST1

Klikk på linkene over for å lese om radioene du er interessert i.

Resten av utstyrsparken

Hva slags radio man bør kjøpe styres i størst grad av hvilke merker man bruker i den øvrige verktøyparken. Samtlige av disse radioene bruker de samme batteriene som øvrige verktøy fra respektive merker til trådløs bruk. Har man mye – for ikke å si utelukkende – 18V Milwaukee-utstyr og tilhørende M18 batterier, så vil det være naturlig å velge Milwaukee radio. Tilsvarende på de andre merkene.

Skal man ha radioen utelukkende til bruk på nettstrøm, så spiller det mindre rolle hvilke batterier man har tilgjengelig. Dette vil feks gjelde i et verksted eller annen stasjonær bruk med tilgang på strøm.

Hvilken radio er best, uavhengig av merke batterier? Det kommer an på hva du mener med “best” og hva som er best for deg.

  • Feit lyd?
  • Liten og lett?
  • Billig?
  • Solid?
  • Kan lade batterier til drillen og annet utstyr?

De minste

Makita DMR110, Milwaukee M18 og nusselige Festool Sysrock.
Disse er testens minst plasskrevende. Makita DMR110, Milwaukee M18 og nusselige Festool Sysrock.

Festool Sysrock er den desidert minste av radioene i testen, på størrelse med en pakke sukker (batteriet kommer i tillegg). For én mann som tusler rundt kan den være et godt valg. For eksempel rørlegger eller elektriker som kjører rundt på service hos “Fru Hansen”, men gjerne vil ha en liten radio i nærheten.

Makita DMR110 er også kompakt, men en god del større. Den byr til gjengjeld på mer trykk i lyden. Det er jo moro for de som liker å dra litt på med musikk – og “Fru Hansen” ikke sitter i gyngestolen fem meter unna.

Milwaukee M18 er enda litt større, men med en rektangulær form og minimalt med utstikkende ting. Det gjør at den er lett å plassere og føles kompakt i både håndtering og lagring.

Den største lyden

Dewalt Toughsystem DWST1 og Hilti RC4/36.
Den feiteste lyden kommer herfra: Dewalt Toughsystem DWST1 og Hilti RC4/36.

Vil man ha ordentlig godlyd på et bygg eller verksted, uten antydning til verken Hansen eller andre fruer i nærheten, så er det ingen tvil:
Hilti RC4/36 DAB+
Dewalt Toughsystem DWST1

Her snakker vi store, tunge, røslige bokser med “gladfeit” lyd som bærer godt utover. P13, Radio Rock, Spotify-lister med mye tungt? Kjør på. Skru opp volumet, helt til Formannen kommer løpende. Skru deretter litt ned igjen, og gled deg over musikken.

Strømming fra mobil

De fleste radioene (unntatt Milwaukee) har Bluetooth for strømming av innhold fra mobilen. Hilti kan i tillegg strømme med det ikke like vanlige formatet NFC. Alle har AUX-inngang for tilkobling av mobil med tråd. Mobilen kan lades gjennom en USB-port på alle unntatt Makita, som i stedet har en micro-USB-port.

Lading av batterier

Alle radioene kan FÅ strøm fra sine respektive merkers batterier, i ulike formater. Makita har den største batterimenyen, fra 7,2V til 18V. Milwaukee har det minste spekteret, med 18V batterier som eneste alternativ.

Noen av dem kan dessuten lade batteriene hvis man kobler til nettstrømkabelen. Jeg ser godt verdien i å ha batteriladingen innebygget i radioen, så blir det én boks mindre å dra på. Hilti har den kraftigste batteriladeren, på 4 Ampere. Dewalt DCR017 har 2 Amp innebygget ladekraft. I tillegg har den to ekstra jordede strømuttak til annet utstyr. Nyttig, men da for de som ikke legger den største vekten på feit lyd. Den andre Dewalt-en har definitivt feit lyd, og 1 Ampere innebygget batteriladekraft.

Milwaukee, Hitachi, Festool og Makita kan ikke lade batterier, så her må batteriene lades i sine vanlige ladere.

Makita DMR110
BESTE KJØP: Makita DMR110

Hvis jeg skal driste meg til å sette en “beste kjøp” merkelapp på noen av dem, så må det bli Makita. Dette pga kombinasjonen av lav pris, liten størrelse og likevel god lyd. Men det er ikke sikkert den er best for deg av den grunn. Selv ville jeg helst hatt boomblasterne Hilti og Dewalt Toughsystem, hvis mindre rasjonelle argumenter enn pris og plass får telle med :).

Les de indviduelle testene og se hvordan de svarer på dine behov. Kommenter gjerne under om du har synspunkter.

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)