Test av verktøy for skjult skruing av terrassebord
Terrassebord må ikke nødvendigvis skrus fast fra toppen. Vi har testet seks forskjellige jiger for skjult skruing av terrassebord fra Kreg, Camo, Essve, MFT, Fast og Heco. Se hva vi fant. (Oppdatert)
Tekst: Jørn Søderholm
Dette er en test av seks forskjellige verktøy for skjult skruing / innfesting av terrassebord. Testen er utført på CU-impregnerte “grønne” bord i 28×120 mm. Som en hilsen til lesere med dårlig tid tar vi oppsummeringen først. Lenger ned finner du flere detaljer. Lykke til med både lesing, kjøp og terrasseskruing.
Oppsummering og testvinner
Har vi en testvinner? Nja, ikke en som utropes med brask og bram. De ulike verktøyene er bra/best på hver sine ting.
- Kreg er mest fleksibel, og har den finfine egenskap at man kan skru 45 grader til høyre og venstre. Verktøyet er dyrest av alle, og mest krevende i bruk. Skruene er middels dyre.
- Camo har størst utvalg i verktøy med ulik bordavstand og ulike skruematerialer, og framstår et strå vassere enn de andre på presisjon. C4-skruene derfra er et rimelig festemiddel, dersom materialene tillater det. En favoritt, spesielt for tester med små hender.
- Essve er enkel å justere og ta i bruk, og framstår som en av de raskeste å jobbe med. Presisjonen varierer, noen skruer blir synlige fra overflaten. Tilgjengelig hos mange forhandlere.
- MFT er som Essve enkel og rask i bruk. Tvilsom presisjon, flere skruer plasseres godt inne på overflaten. Grei pris på verktøyet, noe dyre skruer. Anti-favoritt for tester med små hender.
- Fast (Habo) er blant testens rimeligste verktøy, og også hyggelige priser på skruer. Ikke alt for tillitsvekkende robust, men overrasker positivt på presisjon og monteringsfart. En favoritt, spesielt for tester med små hender.
- Heco er enkel og kjapp i bruk. Nokså dyrt verktøy. Storpakke med 1000 skruer i A2 er billige.
- Priser kan være uoversiktlige, med et villnis av veiledende (villedende) priser og kampanjepriser hos ulike forhandlere.
Terrassebygging er muligens gjør-det-selv-aktivitet nummer én når sol og varme tar over for snø og is. Eller når regnet forvandler hagen til myr og gjørmehav, og en lettstelt treterrasse er helt nødvendig for å holde hindre gjørma i å dras inn i gang og stue.
Skruing er best
Selv bygde vi noen kvadratmeter terrasse omkring årtusenskiftet, og den står der like godt i dag. Da sto det mellom spikring eller skruing, med skruehoder pent på krittsnorlinja som estetisk virkemiddel. Gjennom år og årstider har skruene holdt seg pent på plass. Noen har prøvd seg med å stikke hodene opp, som følge av at treverket “går”.
De senere årene har skjult innfesting av terrassebord blitt mer vanlig og mer etterspurt. I dag ønsker mange huseiere seg en terrasse der bordene er festet uten de skjemmende skruehodene i overflaten. Det gjelder både selvbyggere og de som heller betaler håndverkere for byggingen.
Skjult innfesting mer vanlig
I dagens marked har en hel del forskjellige produkter å velge mellom for skjult innfesting. Nærmere bestemt seks forskjellige systemer som er tilgjengelig gjennom normale norske kanaler, og sikkert enda flere for de som handler utenlands og/eller på nett.
Det begynte – etter det jeg vet – med Tiger Claw. En etter sigende ganske krevende sak å bruke, som jeg ikke har prøvd selv. Litt senere kom jig-spesialisten Kreg på banen med en terrassejig, tett fulgt av Camo.
Sistnevnte er i dag et av de mest solgte produktene på området. I 2012 kom Habo Fast på terrassebanen gjennom et norsk-svensk forbrødring. Ganske nylig har festemiddel-storhetene Essve, MFT og tyske Heco kommet på banen med sine egne varianter.
Testet seks verktøy og skruer
Verktøy 24 har nå i vår testet de seks systemene av verktøy og tilhørende skruer som er normalt tilgjengelig i Norge:
- Camo
- Kreg
- Essve
- MFT
- Habo / Fast
- Heco
Felles for disse er at de består av skruer med smalt hode og en jig/mal som hjelper brukeren til å skru disse skruene gjennom bordenes sider i stedet for gjennom toppen.
Skrur gjennom sidene
Det er fortsatt en skrue som skal gjennom terrasebordet og feste det til sperren under. Men med skjult innfesting vil disse skruehullene befinne seg nede i mellomrommet mellom bordene. Overflaten forblir herlig ubrutt av skruer og hull, til glede for bare føtter og tær, snømåkeredskaper og pensler/ruller med beis i årene framover.
Prinsippet er likt for dem alle, unntatt én.
- Verktøyet griper over hele bredden av bordet.
- Skråstilte hull til skrue på hver side. Her plasseres skruen.
- Skruen guides pent på plass skrått gjennom bordet sider ned i sperren under.
Unntaket er Kreg, som plasseres inntil én side om gangen.
Like i bruk
Verktøyene er temmelig like i bruk, til tross for at de ser veldig ulike ut. Alle intuitive og enkle å ta i bruk. De har hver sine fordeler og ulemper, og det er noe variasjoner produktene imellom på nøyaktighet, presisjon og om skruen havner akkurat der man tror og ønsker.
Det er også noen variasjoner i produktivitet og arbeidshastighet. Se testresultatene nedenfor for detaljer.
En sentral egenskap ved disse verktøyene er at de hjelper til med å montere bordene med fast avstand mellom hvert bord. Her gjør en millimeter til og fra ganske mye.
Kreg, MFT, Fast og Heco har fast avstand på 2-3 millimeter. På Camo må man gjøre et valg mellom tre ulike avstander når man kjøper verktøyet, mens Essve kommer med 2,5 millimeter og 3,5 mm som begge kan shimses til 5 mm med medfølgende ekstra avstandsstykke.
Avstand mellom bordene
Avstand mellom bordene er dels snakk om smak og behag, dels hvilke materialer man bygger med. De tradisjonelle “grønne” CU-impregnerte bordene kan med fordel monteres med liten avstand, da de krymper mer enn bord med andre typer behandling som Royal og Kebony.
Avstanden mellom bordene vil øke noe når bordene krymper / tørker. Om man er usikker anbefales det å sjekke med leverandør av terrassebord hvilken avstand de skal monteres med.
Camo anbefaler sin smaleste 1,6 mm til CU (“grønne), 3,2 til Royal og 5 mm til Kebony. Sistnevnte krymper minst. Man står naturligvis fritt til å montere bordene tettere. Bare husk at det bør være plass til at vann kan renne ut mellom bordene.
Skruene
Skruene fra de ulike merkene er temmelig like. Alle unntatt én er spisse. Camo er butt i spissen, og er en freseskrue som freser ut 70 prosent av materialet i hullet.
Noen leverer kun den beste rustfrie kvaliteten A4. Andre leverer både A4, rimeligere rustfritt A2 og enda rimeligere overflatebehandlet stål (epoxy, C4). Det anbefales å sjekke med leverandør av terrassebord om man bør bruke A4, eller kan feste med noe rimeligere. A4 er sjeldent nødvendig på gulv, men kan være lurt for å hindre rustrenning på levegger eller andre typer loddrette flater.
Skruene vi har brukt var alle 60 mm lange, mens bredden varierer fra 4,2 til 4,8 mm. Alle skruer og jiger kan brukes om hverandre, i den forstand at skruene passer i hullene. Man risikerer noe slark og mulig unøyaktighet om man skrur en 4,2 mm skrue i en jig tilpasset 4,8 mm.
Camo-importør Terrassespesialisten AS understreker at Camo er et system der verktøy, bit og skruer er utviklet for å fungere sammen.
– Ved å bruke verktøy, deler eller materiell fra andre merker/ produsenter forringes kvaliteten og man vil ikke oppnå ønsket resultat. For at garanti og reklamasjonsrett skal gjelde er det en forutsetning at Camo er brukt som system, sier Johan A. Eikrem i Terrassespesialisten AS.
Torx og Kreg
Alle skruene unntatt én har Torx-spor. Kreg kjører sin egen stil, med firkantspor tilpasset sin egen skrubit.
Man bør benytte skrubit tilpasset jigen man skal skru med, da disse har en innebygget dybdestopp som stopper mot jigen. Med for lang bit risikerer du å skru skruen gjennom bordet.
Vi har ikke gjort noen systematisk test av skruene, utover å registrere at de funker som forventet. Camo-skruene kunne skrus nærmest skjøter og ender uten at bordene sprakk.
Det anbefales uansett å laske på en 2×2″ som ekstra spikerslag i nærheten av endene, for å unngå sprekkdannelser når bordene tørker og krymper. Vi ser ellers ingen større forskjeller mellom skruene .
Hei, har terrassebord på 145mm bredde, kan noen av disse verktøyene brukes for sideskruing eller må jeg gå for 120mm bredde på bordene (standard)?
Hei Morten
Av verktøyene vi testet for to år siden er Kreg tilpasset skruing på én side om gangen. Den vil formodentlig funke til det du spør om. De andre i testen griper over hele bordet. Jeg kjenner ikke til om noen av dem har versjoner som er store nok i kjeften til 145 mm bord. Etter testen har Motek kommet med et fint, enkelt redskap. Denne er også tilpasset sideskruing, og vil formodentlig funke fint til det du spør om.
https://verktoy24.no/nyheter/nytt-verktoy-for-skjult-skruing-av-edle-terrassebord/
mvh Jørn / Verktøy 24
Hei! Camo skrumal finnes i flere utgaver ift bredde på terrassebord. Jeg har Camo skrumal som jeg brukte på 140 bord. Den heter Camo Pro X-1, kan benyttes på bredde fra 133-148.
Takk for oppklaringen, Håvard.
mvh Jørn Søderholm / Verktøy 24.
Hej,
På Fast Deck tool har du möjlighet att skruva loss handtagen för att anpassa till annan trallbredd.
I Fast / Habos information står bl.a. :
DECK TOOL är avsedd för 28-34 mm trall och är steglöst omställbar mellan för trallbrädsbredder mellan 95-150 mm.
MVH
Owe Essborg