Gjør det selvTest og vurdering

Test av verktøy for skjult skruing av terrassebord

Terrassebord må ikke nødvendigvis skrus fast fra toppen. Vi har testet seks forskjellige jiger for skjult skruing av terrassebord fra Kreg, Camo, Essve, MFT, Fast og Heco. Se hva vi fant. (Oppdatert)

Tekst: Jørn Søderholm

Verktøy for skjult innfesting av terrassebord.F.v. Kreg, Fast, Heco, Camo, Essve og MFT.
Verktøy for skjult innfesting av terrassebord.F.v. Kreg, Fast, Heco, Camo, Essve og MFT. (Foto: Jørn Søderholm)

Dette er en test av seks forskjellige verktøy for skjult skruing / innfesting av terrassebord. Testen er utført på CU-impregnerte “grønne” bord i 28×120 mm. Som en hilsen til lesere med dårlig tid tar vi oppsummeringen først. Lenger ned finner du flere detaljer. Lykke til med både lesing, kjøp og terrasseskruing.

Oppsummering og testvinner

Har vi en testvinner? Nja, ikke en som utropes med brask og bram. De ulike verktøyene er bra/best på hver sine ting.

 • Kreg er mest fleksibel, og har den finfine egenskap at man kan skru 45 grader til høyre og venstre. Verktøyet er dyrest av alle, og mest krevende i bruk. Skruene er middels dyre.
 • Camo har størst utvalg i verktøy med ulik bordavstand og ulike skruematerialer, og framstår et strå vassere enn de andre på presisjon.  C4-skruene derfra er et rimelig festemiddel, dersom materialene tillater det. En favoritt, spesielt for tester med små hender.
 • Essve er enkel å justere og ta i bruk, og framstår som en av de raskeste å jobbe med. Presisjonen varierer, noen skruer blir synlige fra overflaten. Tilgjengelig hos mange forhandlere.
 • MFT er som Essve enkel og rask i bruk. Tvilsom presisjon, flere skruer plasseres godt inne på overflaten. Grei pris på verktøyet, noe dyre skruer. Anti-favoritt for tester med små hender.
 • Fast (Habo) er blant testens rimeligste verktøy, og også hyggelige priser på skruer. Ikke alt for tillitsvekkende robust, men overrasker positivt på presisjon og monteringsfart. En favoritt, spesielt for tester med små hender.
 • Heco er enkel og kjapp i bruk. Nokså dyrt verktøy. Storpakke med 1000 skruer i A2 er billige.
 • Priser kan være uoversiktlige, med et villnis av veiledende (villedende) priser og kampanjepriser hos ulike forhandlere.
Kreg krever to hender, og byr på flest muligheter av alle
Kreg krever to hender, og byr på flest muligheter av alle. (Foto: Jørn Søderholm)
MFT er stor, tung og krever en del kraft for å åpnes
MFT er stor, tung og krever en del kraft for å åpnes. (Foto: Jørn Søderholm)
Heco er enkel i bruk, og en smule tung.
Heco er enkel i bruk, og en smule tung. (Foto: Jørn Søderholm)
Fast er kjapp og enkel – og billigst av alle.
Essve er enkel og kjapp, og en av de dyreste.
Essve er enkel og kjapp. (Foto: Jørn Søderholm)
Camo er en favoritt, og det nærmeste vi kommer en testvinner.

  Camo er en favoritt, og det nærmeste vi kommer en testvinner. (Foto: Jørn Søderholm)

Terrassebygging er muligens gjør-det-selv-aktivitet nummer én når sol og varme tar over for snø og is. Eller når regnet forvandler hagen til myr og gjørmehav, og en lettstelt treterrasse er helt nødvendig for å holde hindre gjørma i å dras inn i gang og stue. 

Skruing er best

Selv bygde vi noen kvadratmeter terrasse omkring årtusenskiftet, og den står der like godt i dag. Da sto det mellom spikring eller skruing, med skruehoder pent på krittsnorlinja som estetisk virkemiddel. Gjennom år og årstider har skruene holdt seg pent på plass. Noen har prøvd seg med å stikke hodene opp, som følge av at treverket “går”. 

De senere årene har skjult innfesting av terrassebord blitt mer vanlig og mer etterspurt. I dag ønsker mange huseiere seg en terrasse der bordene er festet uten de skjemmende skruehodene i overflaten. Det gjelder både selvbyggere og de som heller betaler håndverkere for byggingen. 

Skjult innfesting mer vanlig

Verktøy for skjult innfesting av terrassebord.F.v. Kreg, Fast, Heco, Camo, Essve og MFT.
Verktøy for skjult innfesting av terrassebord.F.v. Kreg, Fast, Heco, Camo, Essve og MFT. (Foto: Jørn Søderholm)

I dagens marked har en hel del forskjellige produkter å velge mellom for skjult innfesting. Nærmere bestemt seks forskjellige systemer som er tilgjengelig gjennom normale norske kanaler, og sikkert enda flere for de som handler utenlands og/eller på nett. 

Det begynte – etter det jeg vet – med Tiger Claw. En etter sigende ganske krevende sak å bruke, som jeg ikke har prøvd selv. Litt senere kom jig-spesialisten Kreg på banen med en terrassejig, tett fulgt av Camo.

Sistnevnte er i dag et av de mest solgte produktene på området. I 2012 kom Habo Fast på terrassebanen gjennom et norsk-svensk forbrødring. Ganske nylig har festemiddel-storhetene Essve, MFT og tyske Heco kommet på banen med sine egne varianter. 

Testet seks verktøy og skruer

Verktøy 24 har nå i vår testet de seks systemene av verktøy og tilhørende skruer som er normalt tilgjengelig i Norge: 

 • Camo
 • Kreg
 • Essve
 • MFT
 • Habo / Fast
 • Heco

Felles for disse er at de består av skruer med smalt hode og en jig/mal som hjelper brukeren til å skru disse skruene gjennom bordenes sider i stedet for gjennom toppen.

Skrur gjennom sidene

Det er fortsatt en skrue som skal gjennom terrasebordet og feste det til sperren under. Men med skjult innfesting vil disse skruehullene befinne seg nede i mellomrommet mellom bordene. Overflaten forblir herlig ubrutt av skruer og hull, til glede for bare føtter og tær, snømåkeredskaper og pensler/ruller med beis i årene framover. 

Prinsippet er likt for dem alle, unntatt én.

 1. Verktøyet griper over hele bredden av bordet.
 2.  Skråstilte hull til skrue på hver side. Her plasseres skruen.
 3. Skruen guides pent på plass skrått gjennom bordet sider ned i sperren under.

Unntaket er Kreg, som plasseres inntil én side om gangen. 

Like i bruk

MFT verktøy og skruer for skjult innfesting av terrasse. (Foto: Jørn Søderholm)
Kreg
Kreg verktøy og skruer for skjult innfesting av terrasse. (Foto: Jørn Søderholm)
Heco
Heco verktøy og skruer for skjult innfesting av terrasse. (Foto: Jørn Søderholm)
Fast decking tool
Fast verktøy og skruer for skjult innfesting av terrasse. (Foto: Jørn Søderholm)
Essve
Essve verktøy og skruer for skjult innfesting av terrasse. (Foto: Jørn Søderholm)
Camo
Camo verktøy og skruer for skjult innfesting av terrasse. (Foto: Jørn Søderholm)

Verktøyene er temmelig like i bruk, til tross for at de ser veldig ulike ut. Alle intuitive og enkle å ta i bruk. De har hver sine fordeler og ulemper, og det er noe variasjoner produktene imellom på nøyaktighet, presisjon og om skruen havner akkurat der man tror og ønsker. 

Det er også noen variasjoner i produktivitet og arbeidshastighet. Se testresultatene nedenfor for detaljer. 

En sentral egenskap ved disse verktøyene er at de hjelper til med å montere bordene med fast avstand mellom hvert bord. Her gjør en millimeter til og fra ganske mye.

Kreg, MFT, Fast og Heco har fast avstand på 2-3 millimeter. På Camo må man gjøre et valg mellom tre ulike avstander når man kjøper verktøyet, mens Essve kommer med 2,5 millimeter og 3,5 mm som begge kan shimses til 5 mm med medfølgende ekstra avstandsstykke. 

Avstand mellom bordene

Avstand mellom bordene er dels snakk om smak og behag, dels hvilke materialer man bygger med. De tradisjonelle “grønne” CU-impregnerte bordene kan med fordel monteres med liten avstand, da de krymper mer enn bord med andre typer behandling som Royal og Kebony.

Avstanden mellom bordene vil øke noe når bordene krymper / tørker. Om man er usikker anbefales det å sjekke med leverandør av terrassebord hvilken avstand de skal monteres med.

Camo anbefaler sin smaleste 1,6 mm til CU (“grønne), 3,2 til Royal og 5 mm til Kebony. Sistnevnte krymper minst. Man står naturligvis fritt til å montere bordene tettere. Bare husk at det bør være plass til at vann kan renne ut mellom bordene.

Skruene

Fast decking tool
Fast er billigst, og overrasker positivt. (Foto: Jørn Søderholm)

Skruene fra de ulike merkene er temmelig like. Alle unntatt én er spisse. Camo er butt i spissen, og er en freseskrue som freser ut 70 prosent av materialet i hullet.

Noen leverer kun den beste rustfrie kvaliteten A4. Andre leverer både A4, rimeligere rustfritt A2 og enda rimeligere overflatebehandlet stål (epoxy, C4). Det anbefales å sjekke med leverandør av terrassebord om man bør bruke A4, eller kan feste med noe rimeligere. A4 er sjeldent nødvendig på gulv, men kan være lurt for å hindre rustrenning på levegger eller andre typer loddrette flater. 

Skruene vi har brukt var alle 60 mm lange, mens bredden varierer fra 4,2 til 4,8 mm. Alle skruer og jiger kan brukes om hverandre, i den forstand at skruene passer i hullene. Man risikerer noe slark og mulig unøyaktighet om man skrur en 4,2 mm skrue i en jig tilpasset 4,8 mm.

Camo-importør Terrassespesialisten AS understreker at Camo er et system der verktøy, bit og skruer er utviklet for å fungere sammen.

– Ved å bruke verktøy, deler eller materiell fra andre merker/ produsenter forringes kvaliteten og man vil ikke oppnå ønsket resultat. For at garanti og reklamasjonsrett skal gjelde er det en forutsetning at Camo er brukt som system, sier Johan A. Eikrem i Terrassespesialisten AS.

Torx og Kreg

Alle skruene unntatt én har Torx-spor. Kreg kjører sin egen stil, med firkantspor tilpasset sin egen skrubit. 

Man bør benytte skrubit tilpasset jigen man skal skru med, da disse har en innebygget dybdestopp som stopper mot jigen. Med for lang bit risikerer du å skru skruen gjennom bordet. 

Vi har ikke gjort noen systematisk test av skruene, utover å registrere at de funker som forventet. Camo-skruene kunne skrus nærmest skjøter og ender uten at bordene sprakk.

Camo tett på skjøten
Så nært skjøten var det kun Camo skruer som greide uten at bordet sprakk. Anbefales ikke. Legg heller på ekstra spikerslag og skru lenger fra skjøten. (Foto: Jørn Søderholm)

Det anbefales uansett å laske på en 2×2″ som ekstra spikerslag i nærheten av endene, for å unngå sprekkdannelser når bordene tørker og krymper. Vi ser ellers ingen større forskjeller mellom skruene .

Skruehull i overflaten
Dette er ikke bra, MFT. (Foto: Jørn Søderholm)

 

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

5 kommentarer

 1. Hei, har terrassebord på 145mm bredde, kan noen av disse verktøyene brukes for sideskruing eller må jeg gå for 120mm bredde på bordene (standard)?

  1. Hei Morten
   Av verktøyene vi testet for to år siden er Kreg tilpasset skruing på én side om gangen. Den vil formodentlig funke til det du spør om. De andre i testen griper over hele bordet. Jeg kjenner ikke til om noen av dem har versjoner som er store nok i kjeften til 145 mm bord. Etter testen har Motek kommet med et fint, enkelt redskap. Denne er også tilpasset sideskruing, og vil formodentlig funke fint til det du spør om.
   https://verktoy24.no/nyheter/nytt-verktoy-for-skjult-skruing-av-edle-terrassebord/
   mvh Jørn / Verktøy 24

  2. Hei! Camo skrumal finnes i flere utgaver ift bredde på terrassebord. Jeg har Camo skrumal som jeg brukte på 140 bord. Den heter Camo Pro X-1, kan benyttes på bredde fra 133-148.

  3. Hej,
   På Fast Deck tool har du möjlighet att skruva loss handtagen för att anpassa till annan trallbredd.
   I Fast / Habos information står bl.a. :
   DECK TOOL är avsedd för 28-34 mm trall och är steglöst omställbar mellan för trallbrädsbredder mellan 95-150 mm.

   MVH
   Owe Essborg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)