Milwaukee K 2500 H og K 2000 H piggemaskiner.

To nye 22-25 kg Milwaukee piggemaskiner

Her er to nye, kraftige piggemaskiner fra Milwaukee. Størstemann slår med 64 Joule, med et vibrasjonsnivå på riktig side av grenseverdien.

Tekst: Jørn Søderholm

Milwaukee K 2500 H er «de rødes» siste nyhet i kategorien tung håndholdt pigging og meisling. Piggemaskinen i 25-kilosklassen yter en slagenergi på gode 64 Joule, og bør gjøre greit vei i vellinga på betongdekker som skal åpnes, stein som skal omgjøres til småstein, asfalt som skal vekk og andre harde materialer man skulle ønske dit peppern gror.

Pigging i harde materialer

Men om materialene under piggen eller meiselen er harde, så kan man ikke si det samme om personen som befinner seg i den andre enden av maskinen. Pigging og meisling utsetter operatøren for mye vibrasjoner, og dem skal man ikke kimse av. Det er til og med regler som setter klare grenser for hvor mye vibrasjoner man skal utsettes for.

Det har Milwaukee tatt hensyn til. Vibrasjonsnivået i K 2500 H er oppgitt til 4,9 m/s2.

Grenseverdi på vibrasjoner

Det er akkurat innafor grensen for hvor mye arm- og håndvibrasjoner man skal kunne utsettes for i daglig arbeid. Grenseverdien her er 5,0 m/s2.

Husk bare at det også er satt en tiltaksverdi på halvparten – 2,5 m/s2. Det vil si at på vibrasjonsnivåer mellom 2,5 og 5,0 m/s2 skal det iverksettes tiltak: Arbeider(e) skal informeres, det skal gjøres (og registreres/dokumenteres) en bedømmelse av helserisiko og evt gjøres tiltak for å redusere eksponering for vibrasjonene.

Dette er en sånn-cirka-angivelse av kravene, så sjekk det opp nærmere hvis det er relevant for deg og bedriften.

Milwaukee K 2500 H og K 2000 H

Nok om reglene, tilbake til maskinen. K 2500 H kommer samtidig med en litt slankere lillebror, K 2000 H. Begge er elektriske, går på énfas 230V strøm. Den store har børsteløs motor, mens den lille har konvensjonell børstemotor. Den yter forresten en slagenergi på 42 Joule.

– Slagmekanismen er servicefri, og gir pigghammeren maksimal holdbarhet og lang levetid under krevende arbeidsforhold, sier Milwaukee i en pressemelding.

Milwaukee Floating Body antivibrasjon
Floating Body anti vibrasjonssystem. Her skal du greit kunne lene deg mot maskinen i arbeid.

Den nye serien er utstyrt med antivibrasjonssystemet Milwaukee Floating Body AVS. Det gjør det mulig for operatøren å lene kroppen mot verkøtyet, uten uten å føle vibrasjonene.

– Arbeidet blir mye mer behagelig og mindre slitsomt. Dette gjør at brukeren kan jobbe hele dagen uten å bli eksponert for skadelige vibrasjonsnivåer, sier Milwaukee.

Hendig vogn

Pigghammerne leveres med en generøs 10 meter lang ledning. Det gir et arbeidsområde på opptil 314 kvadratmeter. Et nytt utvalg 28 mm Hex-meisler og -pigger lanseres sammen med de nye pigghammerne.

Samtidig presenterer Milwaukee® transport- og lagringsvognen BRT. Kabelkrok og oppbevaring for fire meisler gjør det enkelt å flytte og lagre maskin og tilbehør på arbeidsplassen. Utvendig finish med pulverlakkering beskytter vognen mot påkjenninger. Vogna tåler inntil 100 kilo last, sies det.

Når det gjelder priser, så har du nok allerede skjønt at dette ikke akkurat er billige småtterier. Veiledende priser i Norge, eks mva:

K 2000 H: 17 750,-
K 2500 H: 20 500,-

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.