Nyheter

Nytt sagskinne-system passer til fem merker

Nå har Metabo kommet med et nytt, avansert skinnesystem til sine dykk- og sirkelsager. Føringsskinnene kommer i lengder fra 80 cm til drøyt tre meter, med skjøting, gjæringsvinkel og festeklemmer. Det hele passer til sager fra både Metabo og fire andre merker.

Tekst: Jørn Søderholm

Hva er det: Metabo FS føringskinner for sag
Hva koster det: kr 599-2599 for skinnene, 199-779 for tilbehøret (eks mva)
Hvor kjøpes det: Hos Metabo-forhandlere

Metabo FS føringsskinne.
Metabo FS føringsskinne.

Nå i høst introduserer Metabo sitt nye system av føringsskinner til dykk- og sirkelsager. De hadde et sånt system fra før, men dette nye skiller seg ut på en rekke punkter.

  • Skinnene i seg selv er smalere og lettere enn før. 158 mm bredde (før 198). 1,65 kg/160 cm (før 2,15 kg/150 cm)
  • De kommer i flere lengder: 80, 160, 250 og 310 cm
  • Skinnene har et nytt system av antiskliremser og splinterbeskyttelse. Tidligere var disse limt på skinnene, med tilhørende plunder, løsemidler, banning og heft for å skifte ved slitasje. Nå er de klemt inn i spor, og skal være betydelig enklere å skifte.
  • Nye tilbehør til skinnene, med skjøtebeslag, gjæringsvinkel og hurtigklemmer.

Skjøter og gjæring

Tilbehør for festing, gjæring og skjøting.

Med skjøtebeslaget kan man uten bruk av verktøy skjøte sammen to skinner. Beslaget kan hendig oppbevares fast på skinna når det ikke er i bruk.

Vinkelen skal gi en kjapp og enkel gjæring i opptil 60 graders vinkel begge veier.

De nye hurtigklemmene ligner på Festools hurtigklemmer. Kjeften åpner for inntil 160 mm høyde, og klemmene skal i følge Metabos informasjon gi solid (2400 N) og vibrasjonssikkert feste mot underlaget.

De nye skinnene har i motsetning til sine forgjengere også hull for å henge dem opp eller skru fast som sikring mot underlaget. Så slipper eieren å bore hullene selv.

Metabo FS skinner

Metabo FS føringsskinne med vinkel for gjæring.
Metabo FS føringsskinne med vinkel for gjæring. (Foto: Screenshot fra promovideo på Youtube)

De nye FS-skinnene passer til fire ulike sirkel- og dykksager, et “skinnegående” avsugs- og kappedeksel til vinkelsliper, en metall-sirkelsag som kommer i januar og i tillegg et adapter til ytterligere et par maskiner.

De nye skinnene passer ikke til Metabos skinneadaptere til stikksag og fres. Der er man fortsatt henvist til det gamle skinnesystemet deres.

En av de mest interessante tingene ved Metabos føringsskinnesystem – sett fra kundenes synspunkt – er at de passer til så mye mer enn Metabo.

Hvilke skinner passer til hvilke merker?

Det finnes i hovedsak tre typer føringsskinner på det norske markedet:

1. Profil med bred rygg på siden. Brukes av / og passer til Metabo, Festool, Hikoki (Hitachi), Makita og Hilti. Her tror jeg også Triton passer, men det er jeg usikker på.
2. Profil med smal rygg på siden. Brukes av / passer til Mafell og Bosch.
3. Profil med bred rygg i midten. Brukes / passer til Dewalt.

Vanligvis vil dykk- og sirkelsager i gruppe 1 kunne bruke skinner fra fra alle de andre. Og uansett hvem av disse du har skinne fra, så vil den kunne brukes med en sag fra en av de andre. Det samme gjelder Mafell og Bosch i gruppe 2. Men Mafell/Bosch vil ikke kunne brukes med sager i gruppe, og omvendt.

Promovideo til slutt:

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)