Nyheter

Nå kan Bobcat-en fjernstyres med telefonen

Bobcat kompaktlaster kan brukes til så mangt. Nå kan den også fjernstyres, fra en app på telefonen.

Hva er det: Bobcat MaxControl, fjernstyring til hjul- og beltegående kompaktlastere.
Hva koster det: ?
Hvor kjøpes det: Anleggsgruppen AS er norsk importør på Bobcat.

English summary: Bobcat has launched the MaxControl Remote Control system. Enables operators to control Bobcat compact loaders remotely via an app, using an iPhone or iPad. Requires a hardware-kit, a Bobcat loader with Selectable Joystick Controls (SJC) and an operator with a smartphone. Retrofitable on SJC-Bobcats back to 2004.

Bobcat hjul- og beltegående kompaktlastere er svært så allsidige hjelpmidler i bygg og anlegg. Den kan bære, flytte, løfte, frese, feie og tippe det meste. Den kan til og med grave. Moro å kjøre er den også, når man bare har tatt jobben med å krabbe inn gjennom luka i front.

Nå kan man kjøre den uten å krabbe inn gjennom luka, forresten. Det er bare å fiske fram telefonen, så kan Bobcat-en fjernstyres fra en app.

Bobcat lastes av transport
Tryggere av og på transporten. Med MaxControl fjernstyring får ett par øyne sett mer. (Foto: Produsenten)

Bobcat MaxControl fjernstyring

Det er mulig takket være det nylig lanserte MaxControl fjernstyringssystemet. Det består av et sett som monteres på maskinen, som gjør det mulig å fjernstyre den fra appen. Dermed kan føreren stå et sted utenfor maskinen og kjøre den.

Det er ikke snakk om en fullblods fjernstyringsombygging (som feks dette), der konvensjonelt styrte maskiner blir bygget om for hundretusenvis av kroner og fjernstyrer maskinen fra en diger radio eller en dataskjerm langt unna.

Dette er et sett ekstrautstyr som utnytter en funksjonalitet maskinene er utstyrt med fra fabrikken. Systemet er kompatibelt med alle Bobcat kompaktlastere utstyrt med Selectable Joystick Controls (SJC). Dette har Bobcat bygget maskiner med helt tilbake til 2004.

Med dette utstyrssettet kan Bobcat-er tilbake til 2004 bygges om til fjernstyring. (Foto: Produsenten)

– Kompleks, men enkel å bruke

– Bygge- og anleggsplasser er stadig mer avhengig av elektroniske forbindelser. Vårt innovasjonsteam har levert en løsning som er kompleks nok til til å øke produktiviteten på bygge- og anleggsplassen. Men i en innpakning som er lett tilgjengelig og enkel å bruke. MaxControl viser at vi kan ligge i front av konkurransen, ikke bare henge med. Det gjelder både innen «jern og stål», men også på den digital siden av businessen.

Det sier utviklingsdirektør Vijayshekhar Nerva i Doosan Bobcat EMEA i en pressemelding.

Med MaxControl fjernstyring kan én person både kjøre maskinen og ivareta oppgaver på utsiden. Hen får en bedre oversikt, og bruke maskinen til å levere eller kjøre vekk ting selv om man selv står på den andre siden av grøfta eller et nivå høyere enn maskinen. Eller det kan løftes og håndteres trygt, uten at føreren mister oversikten fra inni maskine, bak skuffe, pallegaffel og aggregat.

Bobcat MaxControl fjernstyring
Én fører på flere maskiner. (Foto: Produsenten)

Det kommer mer

Nå er det ikke all verden av rekkevidde på en Bobcat kompaktlaster, så du kan ikke stå i tredje etasje og løfte inn en pakke gipsplater fra bakken. Tenk så greit det kunne vært med dette systemet på en telehandler / teleskoptruck…

Vijayshekhar Nerva lover i pressemeldingen at dette er bare starten. Det kommer mer. Det sies ikke noe om det kommer på andre typer maskiner, men det antydes blant annet semi-autonom selvkjøring og automatiske systemer som oppdager og styrer unna hindringer.

Bobcat MaxControl gir i mange tilfeller føreren «et ekstra sett hender og øyne» som kan være nyttig i lasting, lossing, vare- og masseforflytning og i landbruk. Systemet kan ogs synkroniseres med flere maskiner, der føreren kan bytte mellom flere maskiner. For eksempel én langt der ned i en dyp byggegrop eller lasterommet på et bulkfartøy, og en annen oppe på bakken eller nede på kaia.

Hva ville du brukt en sånn fjernstyringsmulighet til?

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)