NyheterPraktisk

Derfor trenger du selvvulk-tape i verktøykassa

Har du en selvvulkaniserende tape i kassa? Det burde du. Denne er ny, og tåler mye rart.

Et utvalg tape er et selvfølgelig innslag i verktøykassa. Uansett om man er håndverker eller hjemmefikser. Tekstiltape/sølvtape/”gaffatape” er én variant.

Elektrikertapen en annen.

Og malertapen, som er så jævla irriterende når den ryker rett før man har fått et langt nok stykke av rullen.

Selvvulkaniserende tape

I min boks med tape og lim ligger et også et par andre varianter jeg ikke greier meg uten: Gorillatape (sist kjøpt i utlandet, men nylig observert hos Grønvold Maskin i Oslo) og selvvulkaniserende tape.

Selvvulk-tape er utrolig anvendelig! Den har ingen limflater som tiltrekker seg rusk og rask, eller avsetter uønskede limrester. Den fester kun til seg selv, ikke til underlaget.

Likevel gir den en reparasjon tettere enn noen annen tape.

Slik blir det riktig

Trikset ligger i å stramme den under pålegging, og legge rundene med riktig overlapp: 100 prosent overlapp på første runde, 50 prosent deretter.

Riktig utført kan selvvulk-tape holde ting fast i andre ting, og tette lekkasjer i slanger eller rør. Uansett hva som er i slangen eller røret.

Litt avhengig av materiale i tapen tetter det både vann og gass, tåler kjemikalier, drivstoff og høye temperaturer.

Selvvulk-tape finnes i et utall varianter. Også hos Biltema, Jula og sånt.

Den jeg har brukt

Selv har jeg bare erfaring med 101 Repair Tape.

Med den har jeg f.eks tettet lekkende vannrør og bensinslanger, gjort bortimot permanente monteringer av gjenstander (feks kniver fastmontert i båt) og gjort minst én vellykket nødreparasjon av røket rorkultforlenger på seiljolle mellom to løp i regatta.

For å nevne noe.Det er ikke noe problem å bruke opp en rull, for å si det sånn.

Nå har 101 Repair Tape kommet i en ny og bedre versjon:

Tåler dobbelt så høyt trykk

– Den tåler tolv bar trykk, mens den gamle tålte seks. Den tåler 260 varmegrader, mot 200 på den gamle, sier Jan Bergh.

Hvis du har vært på en messe de siste årene og sett en stand med Tec7-produktene, så er sjansen stor for at du også har sett Jan Bergh i aksjon.

Han er salgssjef for 101 og Tec7 i Relekta, og “hovedrolleinnehaver” i flere av Relektas reklamefilmer på Youtube. Feks denne, som handler om den gamle versjonen av 101 Repair Tape:

https://www.youtube.com/watch?v=7ytNXjtdU-I

Bergh er virkelig på hjemmebane når han kan vise sine triks med selvvulk-tapen.

– Kuldegrader?

– Ingen problem. Den holder ned til minus 60.

– Tåler alt mulig rart

– Kjemikalier?

– Alt. Bensin, diesel, olje. UV-stråling. Alt mulig rart. Den isolerer 8000 Volt. Du kan isolere en skade på kabel eller lage elektrikerverktøy, forteller han.

Så får utsagnet om “alt av kjemikalier” stå for hans regning. Det finnes nok mye kjemikalier der ute som fint tar seg gjennom et lag selvvulkaniserende tape.

Til slutt lager han en en O-ring av tapen:

https://youtu.be/bEKNEG1Gs7g

NB: Dette innlegget er ikke sponset av Relekta, bortsett fra en liten rull tape Bergh ga bort i farta. Jeg skriver dette kun fordi jeg virkelig synes den tapen er nyttig.

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!
Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)