AnnetNyheter

Fant stjålet vibroplate med sporing – i Polen

Vibroplate til 70 000 ble stjålet fra Rønningen Maskin på Årnes. Politiet fikk eieren ingen hjelp av. Takket være verktøysporing med GPS og en polsk privatdetektiv ble utstyret funnet i Polen, en uke etter tyveriet.

Tekst: Jørn Søderholm

I slutten av oktober ble Rønningen Maskin på Årnes frastjålet en vibroplate. Dessverre en ganske vanlig type hendelse. Troen på å få maskinen tilbake var liten. Likevel satte selskapet ABAX – som leverer utstyrskontroll til Rønningen Maskin – i gang en varsling for å få hjelp til å lokalisere vibroplaten.

Lite sannsynlig retur

– Basert på egne erfaringer og hva andre bedrifter har opplevd, så jeg det som veldig lite sannsynlig at vi skulle få tilbake vibroplaten, sier Håkon Rønningen i Rønningen Maskin i en pressemelding fra ABAX.

Tyveriet ble meldt til politiet i Norge, som bekreftet Rønningens mistanke. De ba Rønningen anse utstyret til en verdi av over 70 000 NOK som tapt. De tok feil.

Fra Årnes til Polen

ABAX sporet vibroplaten med GSM- og GPS-teknologi på en reise som antakelig stjålet utstyr har tatt før. Turen gikk fra Årnes, gjennom Finnskogen over til Sverige. Deretter gikk turen til Ystad, med båt over til Swinojscie i Polen og videre til Slupsk.

Kart med reiseruten som ble sporet
Dette er reiseruten som ble sporet. (Ill: ABAX)

I Slupsk koblet ABAX på en privatetterforsker som hjalp til med lokalisering av lastebilen hvor vibroplaten befant seg. På dette tidspunktet var derimot lastebilen innhegnet på et stort og uoversiktlig område.

– Dermed glapp vibroplaten i første omgang, skriver ABAX i sin historie.

ABAX sporing med GSM og GPS

Men jakten var ikke over. Via GSM-signaler ble vibroplaten sporet videre nedover i Polen. Denne gangen i en ny lastebil, til Wadowice. I det platen ble lastet av lastebilen kunne utstyrskontroll-enheten sende ut GPS-signaler som gjorde utstyrets posisjon nøyaktig nok til at politiet i Polen kunne lokalisere hvor vibroplaten befant seg. Kun en halvtime etter GPS-signalet ble fanget opp sto Polsk politi på døra til selskapet som nå var i besittelse av vibroplaten.

– Platen er fortsatt i Polen, men vi regner med å ha den hjemme igjen i løpet av denne uka, smiler en fornøyd Rønningen.

Skuffet over norsk politi

– Vi opplevde tyveri også for et års tid siden, men da hadde vi ikke sporing på utstyret som ble stjålet. Dette tyveriet gjorde derimot at vi fikk installert sporingsenheter, noe som helt klart har vist seg å være lønnsomt, forteller Rønningen.

Samtidig sier Rønningen han syns det er synd at politiet i Norge ikke har ressurser til eller interesse av å prioritere slike tyverier.

– Mest sannsynlig hadde tyvene tatt med tyvegods fra andre enn oss i det samme momentet, da vi vet det var flere tyverier i området samme natt. Det er ikke gitt at tyveriene hadde sammenheng, men det kan jo nesten tyde på det, mener Rønningen.

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)