AnnetNyheter

Dewalt MD501 mobiltelefon nå i Norge

Dewalt entrer nytt marked. Lanserer MD501, en robust Android smarttelefon med et par smarte ekstrafunksjoner. (Oppdatert)

Sjekk hva som dumpet ned i eposten i dag: Dewalt lanserer sin egen telefon. (Oppdatering helt nederst)

Først Storbritannia – så Norge

MD501 heter den. Den har vært en stund på det britiske markedet, og har visst blitt tatt godt imot der.

– Mobiltelefonen tåler ekstreme værforhold og røffe arbeidsvilkår. Og den har funksjonalitetene man forventer av en moderne smarttelefon, sier Dewalt i en pressemelding om telefonen.

Dette er naturligvis en mobil type godt polstret og innpakket, sikret mot vann, støv, slag og sånt.

Nye MD501 går inn i et marked der Cat(erpillar) har vært en stund med lignende konsept.

Gravemaskiner eller verktøy

Men de konkurrerer bare delvis om de samme kundene: En som holder på med gravemaskiner er ikke nødvendigvis interessert i en Dewalt telefon, mens en tømrer eller høyspentmontør muligens foretrekker en Dewalt framfor en Cat.

Telefonen er laget av av mobilprodusenten Global Mobile Communications.

To simkort

Telefonen har to 4G simkort og kompatibel med operativsystemet Android 6.

To simkort kan være nyttig hvis man ferdes i områder med tvilsom dekning, da det er mulig å bytte mellom ulike nettverk. Eller man kan ha ett simkort for jobb-bruk og ett for privat.

Android 6

“Kompatibel med operativsystemet Android 6“…?

Det betyr at den kan oppgraderes til det systemet, men ikke kjører det i utgangspunktet. Det er i så fall lovlig tregt, ettersom det systemet kom for et år siden. Og selv uten å være mobil-olog har jeg fått med meg at det allerede snakkes om 7.0.

Fem tommers skjerm

Dewalt MD501
Dewalt MD501 smarttelefon. (Foto: Dewalt)

Skjermen er fem tommer stor, dekket med HD Bright View Gorilla herdet glass 3.

Skjermen skal være like god å bruke med tjukke hansker som med bare never.

Telefonen er vanntett, støvtett og værbestandig i tråd med industristandarden IP68. Det vil si at den er støvtett og overlever minst en halvtime under 1,5 meter vann. Den samsvarer også med MIL-STD 810G og vil tåle et fall på to meter mot et betongdekke.

Kamera og batteri

Som andre smarttelefoner har denne et høvelig bra kamera, på 13 megapixler. Det er jo for eksempel bra å ha til dokumentasjon og loggføring av jobbene.

Batteriet oppgis å holde til åtte timers taletid, men det oppgis ikke konkret hvor lenge det holder på standby og ved bruk av datafunksjoner.

Det kunne jo vært interessant å se hvor lenge en sånn telefon kunne holde det gående på et 18V verktøybatteri. Det finnes meg bekjent ingen adapter for å bruke denne på sånne batterier. Men kanskje en smarting kan lage det…?

Batteriet (som står i telefonen) kan lades trådløst, etter QI-standarden. Det vil si etter induksjonsprinsippet, der telefonen legges på en ladeplate.

Uten dekning

“Den er også utviklet for å forhindre situasjoner der man blir uten dekning”, sies det i pressemeldingen.

Hallo, Dewalt: Det er for dumt. Man kan ikke bare si sånt, uten å si litt mer konkret om hvordan det foregår…?

Det er jo tross alt teknisk interesserte folk dere snakker til her.

Alarmknapp

MD501 oppgis å ha (minst) én funksjon som ikke finnes på alle mobiler, og som antakelig kan være til nytte for en del i målgruppa: En alarmknapp med diverse konfigureringsmuligheter.

Trykk på knappen, og telefonen sender sin egen GPS-posisjon til et forhåndslagret telefonnummer.

Det kan f.eks være formann/bas, en kollega eller dama hjemme. Hvis du velger sistnevnte kan du nok utløse en del interessante middagsdiskusjoner hvis du skulle kløne det til og trykke på knappen uten at man er i nød…

Automatisk fall-alarm

Folk som jobber mye i høyden, f.eks. på stillas eller i master, kan aktivere telefonens akselerometer sammen med alarmen. Da vil alarmen utløses automatisk hvis man faller.

Men da bør du få sagt i fra kvikt hvis du bare har mistet telefonen.

Ytterligere en nyttig funksjon i bedriften eller på bygget: “Trykk og snakk”. Med den kan én person kommunisere direkte med opptil 500 gruppe medlemmer samtidig.

Smarttelefon med innebygget nødalarm og internsamband? Slett ikke dumt.

Lyd og støy

En forsterket høyttaler gir økt volum og kvalitet på ringetonen slik at anrop blir hørt på byggeplasser med mye støy.

– Klimaet og geografien i Norge byr på en rekke utfordringer, spesielt om vinteren. Begrenset dekning i enkelte områder og ekstreme værforhold kan by på mange hindringer, særlig for de som arbeider alene eller ute på veien, påpeker nordisk markedssjef Weronica Lundgren i Stanley Black & Decker.

Pris: 5 000,-

Dewalt MD501 er tilgjengelig for salg nå. Veiledende utpris er rett under 5000 kroner, inkl mva.

Den skal i følge pressemeldingen kunne kjøpes gjennom Teleringen og Komplett.

Techradar.com testet telefonen i sommer. De gir tommel opp for godt gjennomtenkt, dobbelt simkort og Qi-lader. Men trekker for høy pris og at den ikke leveres oppgradert til Android 6.0.

Jeg synes ikke 5 lapper for en telefon med sånne spesifikasjoner er spesielt dyrt. Men så er jeg vant med å bruke Iphone.

Oppdatering: Telefonen har blitt testet av folk som kan mobiltelefoner. I testen publisert på tek.no får den så øra flagrer, og omtales som et et elendig produkt.

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)