AnnetGjør det selv

To verktøy for enklere demontering av paller

Paller er fine byggematerialer. Hadde de pallene bare ikke vært så forbannet solide. Her er to verktøy jeg gjerne skulle hatt kloa i, til demontering av paller. (Oppdatert) 

Gjenbruksmaterialer fra paller er kult å bygge med.

Jeg har generelt sans for tanken om å gjenbruke materialer der man kan. Det har mer med estetikk og sunn fornuft å gjøre, enn hensyn til miljøet. Å ta vare på materialer som kan brukes senere er like naturlig som at man skal spise opp maten sin.

Nåja, forresten. Det er ikke alltid nødvendig å spise opp all maten. Ikke er det alltid lurt heller.

Gjenbruk av materialer er alltid lurt

Bord av pallebord
Pallebord. Understell av delvis demontert palle. Platen er laget av bord fra demonterte paller.

Men det er alltid lurt å bruke alle materialer best mulig, og det er alltid lurt å ta vare på det som kan brukes igjen. Det er billigere og bra for miljøet. Du blir ikke feit av det heller.

Paller er supre byggematerialer til mindre prosjekter. Bord, kasser, skap, hyller, stoler, benker og sånt. Bordet på bildet var en nødløsning, da inviterte venner på middag før det egentlige bordet i stua var ferdig. Understellet er et pallebord på trinser, som tjenestegjør som kombinert hage- og arbeidsbord ute. Platen er en “hatt”av bord fra engangspaller, trædd nedover utebordet.

Pallebord kan sikkert være bra til forskalingsbygging, selv om jeg ikke har prøvd det. Det kunne vært interessant å prøve, for å bruke den grove overflaten i pallebordene til å skape liv i den ferdigstøpte betongoverflaten.

Kledt en utebod med palleplank

Selv har jeg feks kledt en utebod med plank fra paller. Stilmessig og bygningsteknisk ser det ut som noe pelsjegere kunne overvintret i for 100 år siden, men det duger. Og det var gratis.

Mange bedrifter har for mye paller. Spesielt engangspaller. Europaller er inne i et retur- og pantesystem som gjør at de sirkulerer gjennom et langt liv i transport.

Men også Europallene blir slitt og ødelagt, og går ut av transport. Det er da de er alle kulest å bygge med: Det slitte, møkkete, flisete og hullete treverket er estetisk gull i mange sammenhenger.

Knuses til flis i palleknuser

Bedrifter med overskudd av paller må bli kvitt dem. Mye blir nok til flis i palleknusere (ja, det finnes spesialmaskiner for sånt). I mange tilfeller kan interesserte pallesnekkere få så mye paller de vil, helt gratis. Spesielt engangspaller.

Paller er supre byggematerialer.

Men de pallene er jo så forbasket solide! Å gjenbruke en hel pall som bord e.l. er jo greit. Men ikke særlig originalt, og ikke særlig fleksibelt i form eller uttrykk. Demontert til grove, hullete og slitte bord blir pallene til byggematerialer med et snasent estetisk uttrykk. Den demonteringen er ingen frøkensport.

Youtube-surfing og kaffe en stille lørdag morgen

Det kryr at “how to dismantle pallets”-videoer på Youtube. Youtube-surfing og en kaffe er forresten fine saker på en stille lørdag/søndag morgen, før resten av huset våkner.

Demontering av palle med bajonettsag.
Demontering av palle med bajonettsag. (Foto: Popular Mechanics)

Jeg tror jeg har sett gjennom de fleste av dismantle-videoene der ute har jeg funnet verktøyet og teknikken som tar vare på mest mulig av bordlengdene: Bajonettsag.

 1. Et fintannet sagblad kiles inn under bordendene.
 2. Kjør på i sakte fart
 3. Kutt spikerne de er festet med.
 4. Spikerendene fjernes med dor og hammer etterpå.

Å prøve å knekke opp bordene med kubein er det bare å glemme. Spikerne sitter for godt, og endene splintres til ubrukelig skrot som må kappes av.

Demontering av paller

Men selv med bajonettsag er det fortsatt en møkkajobb. Det er tungt og tar mye tid. Spesielt spikerne på midten er knotete å kutte.

Man kan jo naturligvis se på det som trening, sånn a propos det med å spise opp all maten. Trening på helsestudio er tungt og tar mye tid, og er i tillegg dyrt. Å bruke en formiddag på palleriving er gratis. Men det er en annen sak.

I dag tidlig (ca halvveis nede i kaffen) kom jeg over denne videoen. Veldig interessant, hvis man er inne i det uhyre snevre interessefeltet “paller som byggematerialer”. Les videre under videoen.

Her er det to ting jeg gjerne skulle hatt kloa i:

Brekker opp pallebord med Pallet Buster

Pallet Buster
Pallet Buster. Får man tak i noe slikt i Norge?

1) Pallet Buster. Fyren i videoen brekker av bordene med en “Pallet Buster” fra Vestil. Et verktøy som er spesialisert på én ting: Demontere paller. Det er utrolig hvor mye spesialisert verktøy som finnes det ute.

Pallet busteren er etter det jeg kan finne ut ikke tilgjengelig i Norge. Den kan alltids bestilles fra USA, men jeg er litt tilhenger av å kjøpe ting hos norske forretninger så langt det er mulig.

Det kan jo hende noe annet kan brukes. En terasserriver, feks? Jeg litt i tvil om det, da den antakelig er for lang i kjeften til å fylle formålet.

Oppdatering: Etter at dette innlegget ble publisert søndag fikk jeg et tips om dette justerbare brekkjernet fra Sierha AS. (Fortsetter under videoen.)

Ikke bare ser det ut til å fylle sånn cirka den samme funksjonen som Pallet Buster over. Jeg tror til og med den er bedre, fordi den kan brukes til flere ting. Den er justerbar i angrepsvinkel, og har i tillegg den finurlige lille spikeruttrekkeren i midten. Blir spennende å prøve den i praksis.

Spikerpistol skyter gamle spiker ut av bordene

Omvendt spikerpistol
Omvendt spikerpistol. Skyter gamle spiker (innringet) ut av bordene.

2) Punch Nailer / Nail Remover. En omvendt spikerpistol. Fyren i den første videoen bruker en luftdrevet, snedig pistol til å skyte de gamle spikerne ut av pallebordene.

Den verste jobben er å få pallebordene løs. Spikerne kan alltids bankes ut med hammer når bordene først er løsnet.

Men det blir jo fryktelig mye mer effektivt med den pistolen for å skyte spikerne ut. Man trær “tuten” på pistolen ned over spikeren skarpe ende og fyrer av. Et lite stempel slår spikeren ut, mens “tuten” hindrer spikeren i å bøyes.

Her er en annen video med den samme pistolen, en Air Locker AP 700. Han fyren med skjegg og kniv i denne ser litt skummel ut, men er sikkert en trivelig kar.

Air Locker AP 700
Air Locker AP 700, luftdrevet pistol for å fjerne gamle spiker.

I følge en tredje video om den samme pistolen kan den også brukes som en luftdrevet hammer/dor, til å slå spiker inn. Men det greier jeg ikke helt å se poenget med.

Har du sett?

Jeg har ikke sett noe sånt i luftverktøyhyllene jeg har vandret forbi i norske forretninger. Har du sett den eller noe lignende? I så fall tar jeg gjerne imot tips.

Hvis du har lest helt ned til hit, så kan det jo hende du er interessert i å bruke paller som byggematerialer.

Vi er en liten gruppe, en truet(?) minoritet i et samfunn fullt av trelastforretninger som helst vil at vi skal bruke nye materialer. Da må vi holde sammen. Legg gjerne igjen noen ord om hvilke(n) metode(r) du bruker på veien fra paller til byggematerialer.

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

3 kommentarer

 1. Hei
  Jeg bruker ikke paller, men driver og river ned et senka tak av trebjelker jeg skal bruke som ved.
  Men heier på gjenbruk! Heia paller!

  1. Hei Guro!
   Gjenbruk er bra. Verden hadde vært et bedre sted med mer gjenbruk. Takk for hyggelig kommentar, og lykke til!
   Jørn / Verktøy 24

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)