AnnetNyheter

Smart tillegg gjør bordsag om til fresebord

Har: Bordsag og overfres. Ønsker: Fresebord. Mangler: Plass.

Se den smarte nyvinningen fra Gustavsen AS som løser den utfordringen. 

Gustavsen AS i Mjøndalen er en av mine favorittsjapper. Jeg er bare litt forsiktig med å oppsøke den, ettersom det fort blir kostbart…

Utstyr og kompetanse for fresing i treverk er en av spesialitetene der i gården. Fresing er moro. Det er utrolig mye du kan gjøre i treverk med en fres. Spesielt hvis du har et fresebord å hjelpe deg med.

Det kan man se i utallige woodworking-videoer på Youtube.

Håndoverfres selges – lite brukt

Man kommer langt med en håndoverfres på et vanlig arbeidsbord også, men det er litt plundrete. Titt og ofte selges det nesten ubrukte håndoverfreser, “på grunn av lite bruk”. For noen blir det litt mismatch mellom inspirasjon, ferdigheter og tilgjengelige fasiliteter, kanskje…?

Et fresebord er et veldig nyttig tilbehør ved fresing. Men det tar en del plass. Og plass er ofte en begrenset ressurs, i alle fall hos hjemmesnekkere, garasjebaserte møbelprodusenter og andre småskala trearbeidsvirksomheter.

Ting som brukes mye kan godt få ta mye plass. Men verktøy som brukes lite må kunne stues unna.

Genius fresebord som tar lite lagringsplass

Gustavsen AS, Trond Gustavsen. Genius I, fresebord
Gustavsen AS, Trond Gustavsen forklarer nyheten Genius I fresebord. (Foto: Screenshot fra video)

Nå har Gustavsen AS laget et tilbehør som oppfyller det behovet, samtidig som det blir et fresebord med tilsynelatende god funksjonalitet når det er i bruk.

Løsningen baserer seg på å bruke sagbordet til en stor bordsag. Gustavsen har laget en fresebordplate i finér, nøyaktig tilpasset bordsagmodellen. Fresebordplata har et hull til ileggsplate tilpasset aktuell håndoverfres.

Se videoen under, der Trond Gustavsen selv forklarer og viser hvordan det funker. Her kaller han saga for “sirkelsag”, men det er nok bare et utslag av lokal dialektbruk. Her deler han også et par interessante tips om fresing av duehaler. (Fortsetter under videoen) 

Først for Makita 2704 bordsag

I første omgang er det laget fresebordplate tilpasset Makitas store bordsag 2704. I Gustavsens nettbutikk kan dette kjøpes i diverse pakkeløsninger. Prisene på disse spenner fra rett under 4 000 for plate, ileggsplate og litt tilbehør opp til litt over 20 000 for komplett pakke med bordsag på rullestativ, fresemaskin og platesettet.

Dette lager Gustavsen under sitt eget, nystartede merkenavn Genius. Jeg formoder at de vil lage Genius-modeller av fresebordet til andre bordsager enn Makita-sagen.

Jeg har f.eks. selv en Dewalt 7491, stor bordsag tilsvarende Makita 2704. Hvis noen fra Gustavsen skulle lese dette og ta det som et hint, så er det på ingen måte tilsiktet…

Om noen andre leser dette og skulle synes det er en knakende god ide, løpe ut og kjøpe en finerplate og lage et bord nøyaktig tilpasset sin egen bordsag..? Ja, så er det lite Gustavsen kan gjøre med det. Antakelig blir de bare glade for at flere prøver seg på trefresing.

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

5 kommentarer

 1. Jeg har Dewalt 745 og vurderer å skaffe meg en DW7491 i stedet. Veldig interessert i fresebordløsning for en av disse fra Trond&Co.
  Tenkte egentlig å selge 745-en, men kanskje jeg skulle beholde den som “fresebord” dersom det bare kommer løsning for 745.

  mvh
  Egill J. Danielsen

  1. Ja, den er litt kinkig. Jeg liker veldig godt 7491-saga. Banner og sverter pga størrelsen når den skal lagres og flyttes, men elsker den når den får gjøre jobben. Kanskje vi skal danne en felles front overfor Trond&Co, med “krav” om at de lager 7491-løsning :). Eller hva med å ta det som en egen utfordring: Å lage ditt eget innlegg blir en god øvelse i både prosjektering, bordsaging og fresing.

   1. Jeg har alt for mange prosjekter til at jeg i tillegg rekker å lage eget fresebord. Derfor venter jeg i spenning på fresebordløsning til 745-sagen. Tror vel også at det er størst marked for Trond&co for dette, siden denne sagen er solgt mest.
    Men om det skulle dukke opp til 7491-sagen er det også av absolutt interesse.
    Ang oppbevaring: Med Dewalts geniale sammenleggbare stativ med hjul synes jeg lagringen er relativt kompakt – på høykant. Jeg behøver aldri løfte sagen, men bare triller den på plass.
    Men nå er jeg kanskje litt heldig – med stor garasje…

    1. Stor garasje er uvurderlig. Lite hus kan godt være bedre enn stort hus. Men stor garasje er bedre enn liten garasje, i ti av ti tilfeller.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)