AnnetReportasje

Dugnad i nabolaget – i California

Selger oppussing av hus for fattige som reiseopplevelse. Pris: En tusenlapp pr arbeidsdag for å være med på dugnad. Inkludert en øl etter jobb. 

Før kjøpte man en sydentur, en flybillett eller et hotellopphold. Og kanskje noen utflukter til grisefester og shopping på et “autentisk” marked i området.

Nå for tiden kjøper man reiseopplevelser.

Nye opplevelser å fortelle naboen om

For noen er det viktig med stadig nye, spennende og utviklende opplevelser man kan fortelle naboene om. Eller blogge om…

Via Airbnb kan man kjøpe seg en opplevelse jeg ikke har hørt om noe annet sted:

1. Besøk på en lokal kaffebar, for en kaffe og en matbit.
2. Reparere hus for fattige lokale.
3. Slappe av med en øl – craft beer – på et lokalt ølbryggeri som forener bryggeritradisjoner fra Belgia og California.

Det hele foregår i Bayview, et strøk i San Francisco, i regi av en liten organisasjon ved navnet “Caring for Bayview” .

Jeg finner ingen ting annet noe sted på nettet om opplegget enn den sida. Inntekten går etter sigende til San Francisco-avdelingen av Habitat for humanity, en ideell organisasjon som hjelper folk med boliger over hele verden.

Dugnad i nabolag

“Opplegget” går over to dager, og koster en drøy norsk tusenlapp pr person.

– Vårt mål er å gi lokale familier et sikrere og mer stabilt hjem, og å bidra til revitalisering av nabolag. Vi mener folk skal ha trygge og sunne boliger de har råd til å bo, leke og vokse i. Og det ligger kraft i tall: Ved å mobilisere vårt eget nabolag kan vi være med på å forbedre folks bosituasjon, skriver “Caring for Bayview” om seg selv.

God gammel dugnadsånd

Frivillige som frisker opp hus for sine naboer og sambygdinger. Høres det kjent ut?

Det er ikke lenger siden enn sist sommer jeg selv var med på å skifte kledning på nordveggen av huset til den gamle dama i nabohuset. Sånne ting foregår i formodentlig varierende grad overal.

Men mye mindre enn før. Dugnadsånden som fantes over alt i nabolag, borettslag og sameier i gamle dager er døden nær.

Her har en driftig sjel tatt den gode, gamle dugnadsånden og slått den sammen med et moderne trekk i tiden: At folk vil reise og oppleve nye ting.

Folk betaler for det

Folk betaler til og med for det, og er sånn sett med på å finansiere verktøy og materialer til oppussingen.

Man kan betale en grei penge for noe som sikkert er en hyggelig dag, og man får være med på å gjøre en forskjell for noen som sikkert trenger det. Til og med en øl på slutten av dagen. Ingen dårlig deal, det? Jo, det er små tjukt av hipsterfrieri. Men hva gjør det?

Gratis tips

Jeg har ingen planer om å reise til California med det første. Men om du skal dit, så får du herved tipset gratis.

Kanskje noen tar opp ideen og gjør noe lignende her hjemme? Hvis man ikke får naboene til å stille opp, så kan man kanskje få reiselystne hipstere fra andre land til å stille opp?

Og til og med betale for det.

Anyone?

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)