AnnetNyheter

Nytt system for tunge installasjoner

Tre ganger raskere montering med nye Hilti MIQ enn med sveising. Tunge installasjoner kan gjøres helt uten varme arbeider. Se video.

Hilti MIQ er et nytt modulbasert supportsystem for tunge installasjoner. Det går inn som “storebror” i Hilti et utvalg av installasjonssystemer som fra før er godt kjent av mange som driver med rør, elektro og ventilasjon.

– Hilti MIQ installasjonssystem kan i mange tilfeller erstatte behovet for å sveise støtte- og bærekonstruksjoner der standard skinnesystemer ikke strekker til. Ved å bruke MIQ skinnesystem kan du fullføre montasjen tre ganger raskere enn om du sveiser en tilsvarende konstruksjon, sier Motek i en pressemelding.

Enkel logistikk og montering

MIQ er en videreutvikling av industrisystemet MI, med flere referanseprosjekter innenfor vannrenseanlegg, oppheng av medisinsk utstyr i røntgen- og operasjonssaler, fiskeoppdrettsanlegg og hovedføring av strømskinner i datahaller.

Her er både logistikk og montering forenklet ned til færrest mulig antall enkeltkomponenter. MIQ skrus sammen med ferdige montasjedeler og festeplater. Alle nødvendige bolter og muttere medfølger.

Ingen sveising er nødvendig. Her er henda og muttertrekkeren de viktigste hjelpemidlene.  Hvis man i tillegg kapper skinnelengder med en gnistfri sirkelsag for stål, f.eks. en Hilti SCM 22-A, så er montasjen helt uten varme arbeider.

Opphengsmuttere i skinne

Hilti MIQ oppheng
Opphengsmuttere vris inn i skinnen. Justerbart i hele skinnelengden.

Innfestingen av rør, kabelstiger og kanaler gjøres enkelt ved å vri på plass opphengsmuttere i skinnens langsgående profil.

Disse er da trinnløst justerbare i hele skinnens lengde.

Montasjen av MIQ kan gjøres der du skal ha den, med én og én del av konstruksjonen. Her slipper du altså mye hassel med å håndtering, løfting og montering av en tung konstruksjon rundt på byggeplass.

For ikke å si lage eller bestille og vente på den konstruksjonen.

Konstruksjonen kan tilpasses underveis, og alle montasjedeler og rørinnfestinger kan enkelt justeres eller flyttes når det dukker opp endringer som påvirker plassering av installasjoner.

Modulbasert konstruksjon

Utvide en eksisterende installasjon? Jepp, det går fint.

Det er modulbasert, og bare å fortsette der du slapp. MIQ er også kompatibelt med Hilti sitt standard 41×41 mm skinnesystem MQ. Slik kan man optimalisere dimensjoneringen i konstruksjonen ytterligere.

Korrosjonsklasser tabell
Korrosjonsklasser. (Kilde: Motek AS)

MIQ er varmforsinket og kan uten videre korrosjonsbeskyttelse brukes i C3 korrosjonsmiljø.

En MIQ-skinne er i all enkelhet en 90x90x2,5 mm stålbjelke med profileringer. Profileringene gjør MIQ-skinnen vridningsstabil, med god bæreevne og lav egenvekt.

Hilti oppgir bæreevnen for alle sine installasjonssystemer i henhold til de relevante kapitler fra eurokodene EN 1991 (Laster på konstruksjoner) og EN 1993 (Prosjektering av stålkonstruksjoner).

En 1500 mm lang MIQ-90-skinne har en bæreevne ved midthengt last på 12,81 kN.

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)