AnnetReportasje

Tømrermester som inspirerer – Kim Domingos

Kim Domingos (28) er en av Norges mest populære influensere innen fagfeltet bygg og håndverk. Daglig deler han bilder og video med tusenvis av følgere. Fersk tømrermester, verktøy-nerd og en erfaren ambassadør for faget som inspirerer ungdom til å gå inn i tømrerfaget.

English summary: This is Kim Domingos (28). Carpenter (recently master builder), tool-nerd and experienced ambassador for the carpentry trade. And one of Norway´s hottest influencers in construction and building. Shares images and photos with thousands of followers on a daily basis. Through his channel and dedication, he inspires youth to aim for the same trade. Even if it means staying in school for now. 

Har du hørt om Kim Domingos? Da er du enten godt kjent med det lokale bygg- og håndtverksmarkedet rundt Kristiansand – eller så finner du greit fram på Instagram.

https://www.instagram.com/p/CGU8VsmjHCO/?utm_source=ig_web_copy_link

Fersk tømrermester

På jobben er Domingos (28) erfaren tømrer, fersk tømrermester og driver firmaet BK Bygg og eiendomsutvikling AS sammen med partner Bekim Vejsa. På Instagram har han på bare litt over et år bygget opp kontoen @kimdomingos til en stor profil, med i skrivende stund rett under 16 000 følgere.

https://www.instagram.com/p/CF2AOTgDzTw/?utm_source=ig_web_copy_link

Et par tusen av følgerne har kommet bare den siste måneden. Det går fort nå.

– Ja, nå går det fort. Jeg har vist knukket koden. Men det gikk sakte til å begynne med.

– Hva er koden? Eller er det kanskje forretningshemmelighet…?

– Hehe, neida. Det er egentlig enkelt. Bare å være ærlig med det du gjør, sånn at folk tror på det du sier. De som ser på skal stole på meg. Når jeg anbefaler noe, så skal folk være trygge på at jeg mener det. Med bra bilder og bra tips, sånn at folk har lyst til å se på det, sier han.

Bilder og videosnutter fra hverdagen som tømrer har gjort stor suksess, der Kim Domingos er en av et fåtall store Instagramprofiler innen fagfeltet bygg og håndverk. Han er gleder seg over alt han kan dele med hver eneste én av sine følgere, og han gleder seg over alle reaksjoner og tilbakemeldinger han får fra sine følgere. Èn type tilbakemeldinger er han spesielt stolt over.

Inspirerer ungdom

– Mye av grunnen til at jeg startet med Instagram var for å inspirere yngre folk til å bli tømrere. Vi har et dårlig rykte vi ikke fortjener. Dette kan være med på å fremme oss litt. Vi trenger flere yngre, som tør å velge yrkesfag. Det er for få av de. Jeg får mange meldinger fra ungdommer på videregående som har valgt å bli tømrere og lærlinger. De takker for tips i filmer og video, og sier jeg har inspirert dem til å gå inn i faget. Det er moro å høre sånt.

– Så du har fått ungdommer til å velge å bli tømrer?

– Jess. Jeg har også fått meldinger der ungdommer takker for at jeg inspirerer dem. De har valgt å fortsette på sin utdanning, på grunn av det jeg gjør på sosiale medier.

– Hva tenker du da?

– Det varmer hjertet! Det var derfor jeg begynte med Instagram-kontoen. Det å profilere meg selv og firmaet er egentlig bare en bonus ved det. Det viktigste har vært å bidra til opplæring og rekruttering. Det virker, sier Kim Domingos.

De har vært opptil fem tømrere i selskapet. Nå er det bare Kim, makker Bekim én ansatt tømrer og to lærlinger. Nylig var det tre stykk som skulle ut i lære, som spurte opplæringskontoret spesifikt om de kunne komme til Domingo. For ikke lenge siden var det to karer som valgte å bli gå inn som voksenlærling i tømrerfaget etter å ha snakket med Kim.

Fersk tømrermester Kim Domingos

Selv er han tømrermester, med et rykende ferskt mesterbrev på veggen. Tømrer har han visst han skulle bli lenge. Helt siden han som niåring i byggefelt-nabolag oppdaget at det var mest interessant å leke rundt der det ble bygget.

– Ja, jeg har just tatt mesterbrevet nå. Det var hardt. Jeg var aldri glad i å gå på skole. Det var derfor jeg valgte dette. Jeg har alltid vært glad i bruke henda, og valgte dette yrket på grunn kort utdanning og mye praktisk arbeid.

– Hva var så hardt med å ta Mesterbrevet?

– Å gjøre det etter jobb, på kvelden. Sitte der og halvsove i timen. Så kommer prøvene, og man har sovet litt for mye. Det er hardt. Du skal være motivert for å greie de to årene. Var i himmelen da jeg besto. Jeg sa etter da jeg ble lærling at jeg aldri mer skulle tilbake til skolebenk. Men må jo ha mesterbrev.

– Fordi…?

– Fordi jeg vil det. Jeg vil bli best til det jeg jobber med. Det å kunne lære å drive en bedrift ordentlig. At man kan kalle seg mester. Det er kult, sier Domingos.

Vi møter ham på én av firmaaets byggeplasser nå i høst, en enebolig i utkanten av Kristiansand. Vi kjenner igjen deler av bygget fra bilder og videoer de siste månedene. På Instagramkontoen fórer Kim Domingos sine følgere flere ganger daglig med bilder og videoer. Mye handler om verktøy, arbeidsklær og annet utstyr.

Praktiske tips fra kamera på hodet

Mye handler om praktiske tips og triks fra tømrerens hverdag. Det er det de fleste vil se. Domingo har funnet en effektiv måte å gjøre det på, med et GoPro-kamera festet på hodet. Med det filmer han mens han utfører diverse arbeidsoppgaver.

https://www.instagram.com/p/CF999LTDhj1/?utm_source=ig_web_copy_link
https://www.instagram.com/p/CEybynDjgrn/?utm_source=ig_web_copy_link

– Da ser man det fra tømrerens egne vinkel. Det blir lettere for andre å gjøre det etterpå, når man har sett det fra riktig vinkel. Da forklarer jeg hvordan jeg gjør det, litt detaljert. Så vet den som ser hvordan det ser ut når man gjør det, sier han.

Følgerne er for det meste menn, og for det meste håndverkere. Åtte av ti følgere er menn, faktisk. Etterhvert har mange hobbyfolk og interiørinteresserte også funnet fram til de praktiske tipsene fra den positive og lavmælte sørlendingen.

https://www.instagram.com/p/CDv-aDWjx-y/?utm_source=ig_web_copy_link

Det innholdet er nyttig også overfor hans egne lærlinger, som lærer like mye som alle vi andre av å se på de korte filmsnuttene. Selv har han også stor glede av å ta bilder og lage video som handler om verktøy.

– Det er gøy med verktøy?

– Ja, det er det beste jeg vet. Det er gøy! Jeg brenner for faget. Verktøy en stor del av det. Godt verktøy gjør det lettere å utføre arbeidet på en god måte.

– Den verktøyinteressen har du hatt lenge…?

Aldri nok verktøy

– Ja, siden før jeg begynte i faget. Men enda sterkere etter at jeg fikk eget firma. Da så jeg for alvor hvor stor forskjell godt verktøy gjør. Begynte med litt. Så ble det mer. Du vet jo hvordan det er, man blir jo avhengig. Nå har jeg litt for mye verktøy. Men man får jo aldri nok.

– Noen favoritter? Eller ting du er ekstra glad i?

– Åh, det må være Martinez-hammerne. Begge to. Og vinkelen fra samme merke! Det er de jeg bruker så å si mest. Og en tømrer er ikke en tømrer uten hammer.

https://www.instagram.com/p/CATBua2Do1C/?utm_source=ig_web_copy_link

– Hva er det med Martinez-hammerne?

– At all vekta ligger i hodet. Du trenger ikke bruke så mye makt for å slå inn spiker. Det blir mindre vibrasjoner, og de er snillere mot albuene over tid. De er veldig lette. Skaftet veier nesten ingenting. Ta en vanlig stålhammer og en Martinez, kjenner forskjellen når du slipper den ned i betongen. Du får vondt i underarmen om du slår for hardt med vanlig hammer. Det gjør du ikke med denne.

– Men hammer, da gitt… Skyter man ikke for det meste på bygg nå for tiden?

– Jo. Men man bruker hammeren mye mer enn man tror. Og kanskje litt ekstra når man har Martinez. Det er gøy å ta den opp. Men jeg skyter mye, ja. Bruker mest slagskrutrekker. Fra Milwaukee, legger han til.

Ambassadør og influenser

Han er nemlig “ambassadør” for Milwaukee. Og for Hammerslaget, som fører Martinez. Dessuten er han ambassadør for Hultafors, Stabila, Camo terrasseverktøy og 48 Tools batteriholdere. Og Blåkläder arbeidstøy. Når man har blitt så stor på Instagram som Kim Domingos – og en håndfull andre håndverkere – har blitt, da vil gjerne leverandører av utstyr vise fram sine greier til alle følgerne.

– Hvordan funker det?

– De sender utstyret til meg. Jeg tester det ut og gir dem tilbakemeldinger på hvordan det er i bruk, og viser det fram på bilder og video.

– Får du betalt for det?

– Nei. Jeg gjør det først og fremst fordi jeg elsker verktøy selv. Det fine med å være ambassadør er at man får tilgang til å prøve mye bra utstyr. Jeg vil aldri stille som ambassadør for noe eller noen jeg ikke går god for.

– Det må gå mye arbeidstid på å ta bilder, skrive og lage video?

– Nei, faktisk ikke. Hvis det er en dag jeg lager mye, så bruker jeg kanskje en halvtime av arbeidstida på det. De filmene jeg lager går på første opptak. Jeg tar bare kameraet på hodet, filmer mens jeg gjør det jeg skal og slår av etterpå. Det tar ikke ekstra tid. Det som tar tid er det jeg gjør hjemme, etter arbeidstid. Det går mange timer på å redigere, legge ut, svare på kommentarer og sånt. Alt det er veldig hyggelig, sier Kim Domingos.

https://www.instagram.com/p/CFXj1lrj9_r/?utm_source=ig_web_copy_link

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)