AnnetNyheter

Peab bygger digert i massivtre – og digger det

Å bygge i massivtre er fine saker for både inneklima og globalt klima. Nå er Peab i ferd med å oppdage at er fine saker også for byggentreprenøren. Bygger 27 000 kvadratmeter i massivtre i Vesterålen og Finnmark. Raskere og renere enn betong og krever ikke like dyr kran. Men det krever større nøyaktighet, mye skruer og gode skrumaskiner.

Tekst: Jørn Søderholm

– Massivtre er ikke bare positivt for dem som skal bruke bygget. Det gir også mange fordeler for dem som bygger det, sier prosjektleder Roy Gunnar Berg i Peab Bjørn Bygg.

Roy Gunnar Berg og Kjetil Farstad, Peab Bjørn Bygg AS.
Prosjektleder Roy Gunnar Berg (t.v.) ser store fordeler med massivtre i byggprosjekter. Her sammen med formann Kjetil Farstad på prosjektet Alta omsorgssenter. (Foto: Peab, Ørjan Bertelsen)

Han styrer prosjektet Alta omsorgssenter, et av de største oppdragene Peab Bjørn Bygg noensinne har hatt. Fem bygg med et totalareal på 24 000 kvadratmeter skal bygges – i massivtre. Samtidig oppfører entreprenøren et nybygg på 3000 kvadratmeter i massivtre på Hadsel videregående skole i Stokmarknes.

Mindre kran på massivtre enn betongelementer

Det går fram av en pressemelding fra Peab Norge, som fryder seg stort over å bruke treverk der de ellers bruker betong.

Peab Bjørn Bygg Alta Omsorgssenter massivtre
Peab Bjørn Bygg AS bygger Alta Omsorgssenter, 24 000 kvm i massivtre. (Foto: Peab, Ørjan Bertelsen)

Byggprosjektet Alta omsorgssenter har pågått siden januar i år, og prosjektleder Roy Gunnar Berg forteller om mange fordeler med å bygge i massivtre.

− For det første går det raskere å montere massivtreelementer enn betongelementer. Samtidig har vi ikke behov for like store kraner som når vi jobber med betongelementer. Det gjør at vi får bedre utnyttelse av byggeplassen, og lavere maskinkostnader, sier Berg i pressemeldingen.

Bra for HMS

Helse, miljø og sikkerhet er et av de viktigste fokusområdene i Peab. Å bygge med massivtre gir fordeler innen alle tre delene av HMS. Peab-konsernet har stort fokus på å jobbe bærekraftig.

− En del av dette handler om hvordan vi kan redusere vår klimapåvirkning. Spesielt gjennom å minimere avfallsmengder, utfase miljø- og helseskadelige stoffer, og øke materialeffektiviteten. Massivtre er et godt svar på flere av disse satsingsområdene. Det er mindre støy generelt på byggeplassen, og lite støy under montering. Byggeplassen blir renere fordi vi ikke har kapp, støv og betongsøl. I tillegg produserer vi mindre avfall enn i prosjekter der vi jobber med plassbygde vegger. En ryddig og ren byggeplass er viktig for å kunne jobbe sikkert, påpeker Berg.

Krever stor nøyaktighet

Peab Bjørn Bygg, håndverkere på Alta Omsorgssenter.
Peab Bjørn Bygg, håndverkere på Alta Omsorgssenter. (Foto: Peab, Ørjan Bertelsen)

Håndverkerne Jonas Angel Hansen og Paul Tore Hanssen synes det er spennende å jobbe med massivtre. Men denne typen produksjon krever stor nøyaktighet fra leverandørene.

− Leveransene må stemme 100 prosent. Elementene må være pakket rett, og stemme med det som står på listene. Men uavhengig av det er det artig å være på et prosjekt der bygget kommer opp så fort, sier de to.

Rasmuss Bårdsen monterer isolasjon på Hadsel videregående skole, Stokmarknes.
Rasmuss Bårdsen monterer isolasjon på Hadsel videregående skole, Stokmarknes. (Foto: Ørjan Bertelsen)

Monteringen av elementene foregår med skruer som festemidler, og med skrumaskiner som hovedverktøy.

På Hadsel videregående skole og fagskole jobber anleggsleder Ivar Ståle Hågensen. Der har de også fått nye og interessante erfaringer med massivtre. Han løfter frem håndverksfaget og fagarbeiderne i prosjektet.

− Å jobbe med massivtre har vært en interessant erfaring for oss, og vi har fortsatt mye å lære. Men vi synes det er utrolig positivt å kunne ivareta tradisjonshåndverk med våre dyktige og engasjerte fagarbeidere, sier Hågensen.

Vil bygge mer

Massivtre bygging limtredragere
Massivtrebygging krever nøyaktighet i alle leveranser og tilpasninger. (Foto: Peab, Ørjan Bertelsen)

Peab Bjørn Bygg er «først og størst» i Nord-Norge med massivtreprosjekter som dette. Roy Gunnar Berg håper på flere prosjekter i massivtre i tiden som kommer.

− De fleste av oss på byggeplassen synes at det er motiverende at vi i Peab Bjørn Bygg tør å være nyskapende. At vi er først ut i Nord-Norge med et massivtreprosjekt i denne størrelsen, gjør det ekstra spennende, sier Berg.

Men ikke dermed sagt at man der i gården foretrekker det ene foran det andre.

– Nei, vi kan ikke si at massivtre er et foretrukkent materiale. Bruks- og nytteverdien er forskjellig fra prosjekt til prosjekt. Alt til sitt bruk, sier Roy Gunnar Berg.

Deler gjerne kompetanse

Er Bjørn Bygg med disse prosjektene i ferd med å bli en «spydspiss» og kompetansemiljø på massivtrebygging i Peab-konsernet?

– Peab Bjørn Byggs markedsområde er Nord-Norge. Vi jobber tett med våre kolleger i resten av landet og Norden for øvrig. Vi skal ikke kalle oss en spydspiss, men vil gjerne bidra ved aktivt å dele vår kompetanse og erfaringer, sier han.

Sjefen sjøl er også fornøyd med massivtrebyggingen, men med en litt annen vinkling enn gutta ute på prosjektet.

Bygger bærekraftig

Massivtre Alta Omsorgssenter
Alta Omsorgssenter er det første prosjektet i sitt slag i Nord-Norge. (Foto: Peab, Ørjan Bertelsen)

− Som samfunnsbygger har disse prosjektene stor verdi for oss, også utover det økonomiske. De passer godt med vår visjon, som handler om å bygge fremtidens bærekraftige samfunn. Det er positivt å erfare at byggemetoden også gir fordeler for våre kollegaer på byggeplassen, sier administrerende direktør Gro Skaar Knutsen i pressemeldingen fra Peab Bjørn Bygg.

A propos stort i massivtre: I Brumunddal bygger Hent og Moelven Mjøstårnet. «Bare» 4700 kvadratmeter, men de er fordelt på 18 etasjer. Hele greia bygges i massivtre og limtre, og blir verdens høyeste trebygning.

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Les også

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Back to top button