AnnetNyheter

Ny, rimelig Drill Doctor XP borsliper

Drill Doctor har fått en ny, rimeligere lillebror i “familien”. Drill Doctor XP Sliper bor opptil 13 mm, med fast spissvinkel.

Tekst: Jørn Søderholm

  • Hva er det: Drill Doctor XP borsliper.
  • Hva koster det: Kr 1398 inkl mva
  • Hvor kjøpes det: Hos forhandlere. Forhandlerinfo fås hos importør Alterno AS.

– DrillDoctor har kommet med en ny borsliper som er beregnet for garasjen eller hobbyverkstedet, Drill Doctor XP.

Det forteller daglig leder Johnny Nordaune i Alterno AS, en norsk importør av amerikanske Drill Doctor borslipere.

NM i bor-sløvhet

Mange av oss har en boks e.l. med ubrukbare bor liggende i garasjen. Brått har man bruk for et bor i en bestemt dimensjon, og så viser det seg at de tre-fire borene man har i akkurat den dimensjonen arrangerer sitt eget NM i sløvhet.

Så blir man stående der med valget mellom å bruke det minst sløve boret, gå en dimensjon over eller under eller utsette boringen til man har vært på butikken og kjøpt nytt. I sistnevnte tilfelle blir det gjerne dyrere enn ventet. Enten fordi man kjøper et helt borsett, eller også fordi man tar med seg en liten håndfull andre ting man mer eller mindre behøver.

Borsliper gir nytt liv til gamle bor

Med en borsliper trenger det ikke være sånn. Da kan man slipe opp igjen sløve bor. Tilsynelatende utslitte bor framstår som nye, til glede for økonomi og miljø. Så får borprodusentene og -selgerne si hva de vil.

De som ønsker å gjøre det sånn har flere produkter å velge mellom. Bare prøv en kjapp googling av “borsliper”, så finner du produkter fra et par hundrelapper opp til i alle fall femsifrede beløp.

Drill Doctor borslipere er én av valgmulighetene. De er produsert av amerikanske Darex, en en av de større aktørene på dette området. Her i Norge har toppmodellen Drill Doctor X750 vært i salg i flere år, med en prislapp i overkant av 3 000 kroner.

Rimeligere og enklere Drill Doctor XP

Drill Doctor XP.
Drill Doctor XP. (Foto: Produsenten)

Nå har produsenten kommet med en ny og rimeligere borsliper: Drill Doctor XP. Ny? Hva da, ny? Med en promovideo (under) datert i 2011, så er dette ikke akkurat dagsferskt nytt, eller? Joda, det er nytt på vår side av det store havet. Produktet har vært tilgjengelig i flere år i USA, men først nå i Europa.

– Det som er nytt er at det har kommet i 230V, er CE-merket og dermed kan selges i Europa. Darex selger ofte maskiner i flere år på hjemmemarkedet før de blir sendt ut til resten av verden, oppklarer Johnny Nordaune. (Fortsetter under videoen)

Hovedforskjellene på X750 og XP:

  • Dimensjon. XP tar opptil 13 mm, X750 opptil 19 mm
  • Justerbarhet. XP har fast avvirkning og spissvinkel 118 grader. X750 har justerbar avvirkning og vinkel 115-140 grader. Det betyr (muligens) også at XP er enklere i bruk for en nybegynner…
  • Oppbevaring. XP leveres i eske, X750 i koffert.

Til både storebror og den “gammelferske” lillebroren kan det leveres en venstrehåndschuck, og begge har 2,5 mm som minste dimensjon bor som kan slipes. Maksgrensen på 13 mm deler Drill Doctor XP for øvrig med andre borslipere, blant andre en borsliper fra Holzmann til rett under tusenlappen.

Begge Drill Doctor-maskinene har et diamantbelagt slipehjul som kan skiftes, og begge har mulighet til å krysslipe bor for best mulig sentrering av spissen. Både XP og X750 kan bruke på det meste av mur- og metallbor, hardmetall, HSS og kobolt innen dimensjonsgrensene.

Hva er det: Drill Doctor XP borsliper.
Hva koster det: Kr 1398 inkl mva
Hvor kjøpes det: Hos forhandlere. Forhandlerinfo fås hos importør Alterno AS.

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)