AnnetNyheter

Slik treffer du med verktøy i julegave

Ønsker du deg verktøy i julegave i år? Skikkelig verktøy? Sørg for at   den innkjøpsansvarlige leser dette. 

Hva er den perfekte verktøy-julegaven? Kommenter gjerne nederst.

Jula er nær. Bare halvannen uke unna, når dette skrives. Julegaveangsten er ennå mange dager unna for mannfolk flest, mens mange familiers innkjøpsansvarlige sitter sånn cirka midt i den.

Til deg som ønsker deg verktøy i julegave: Lik og del dette innlegget, eller på annen måte sørg for at rette vedkommende leser det.

Disclaimer: Det følgende er basert på hva jeg mener. Ikke sunn fornuft og andre objektive hensyn.

Hovedansvar for innkjøp

Dette innlegget er til deg som har familiens hovedansvar for julegaveinnkjøp:

Julegavene til slekt, venner og unger er noenlunde på plass. Det er bare den verste igjen. Den dyreste. Den med størst fallhøyde.

Og kanskje den vanskeligste. Eventuelt den letteste, hvis dere har gode ønskelisterutiner.

Julegave til partneren

Julegaven til partneren, ja. Kjæresten, gubben, kjerringa, snuppa, snoppen, baby, elskling, Sersjant Helvete eller Dragen. Stryk det som ikke passer.

Vurderer du å kjøpe verktøy i julegave til ham/henne? Å kjøpe verktøy i julegave er risikosport. Spesielt til noen som ønsker seg verktøy.

Akkurat som i fallskjermhopping og skikjøring i de svarte bakkene: Her må du vite nøyaktig hva du gjør.

Hjemmesnekkere og -mekkere

Her forutsetter jeg for det første at det ikke er en håndverker som skal få verktøy i julegave. Han/hun kjøper det selv. Verktøy-julegaver er mest for hjemmesnekkere og -mekkere. Korriger meg gjerne om jeg tar feil.

Er du usikker? Ligg unna. Kjøp en bok, en flaske med no´ godt i eller et par hansker. 

Kjør den blå bakken. Eller les litt lenger ned.

Har du oversikt?

Skal du hive deg uti det, så må du enten…

  1. …ha en spesifisert ønskeliste til rådighet – og følge den til punkt og prikke, eller…
  2. …du må du selv ha oversikt over hva som finnes i verkstedet / boden / garasjen / kjelleren fra før. Sånn på ordentlig, altså. Inkludert det som ble kjøpt i forrige måned, for penger som gikk under radaren i husholdningsøkonomien. Og det som ble kjøpt her i sommer, mens feriepengene ennå herjet på kontoen. Kan hende uten at du visste om det kjøpet. 

Egen interesse, praktisk sans og å vite sånn noenlunde hva forskjellige ting brukes til hjelper godt på oversikten.

Kvalitet koster

Svarer du ja på punkt 1? Følg den listen, og det skal gå deg vel i livet.

Svarer du ja på punkt 2?

– Helt sikkert? Du har full kontroll? 

OK. Da vet du også at godt verktøy er dyrt. Verktøy av god kvalitet koster ofte mye penger.

Hvilken kategori

Hvis du virkelig har så god oversikt, så vet du antakelig også hvilken kategori verktøy som er aktuelt. Dvs om han eller hun er mest interessert i trearbeid, oppussing, skru bil, bygge lamper eller hva vet jeg.

Mitt tips til deg med punkt 2 er å følge en strategi menn har lykkes med til alle tider:

Små pakker.

Små, dyre pakker. Du trenger ikke en gang kjøpe den på lillejulaften.

Tips til bilmekanikeren

Skrur han/hun bil? Kjøp et lite pipesett, en skralle eller annet mindre håndverktøy. Denne skrallen har f.eks. noen artige og nyttige ekstra finurligheter.

Det viktige er at det er av et merke og en kvalitet som proffene bruker. Det må ikke være for stort. Da blir det for dyrt.

Du kunne sikkert fått et Biltema verktøysett med 7523 deler til den samme prisen.

Ekte entusiast

Men hvis mottakeren er en ekte entusiast, så vil du med en liiiten gave av  stor kvalitet få den samme reaksjonen som menn til alle tider har fått når de har gitt sine kvinner små, dyre pakker fra gullsmed: “Wow! Du er gæren”. Selv om den er innkjøpt på (lille)julaften.

Du må gjerne kjøpe det Biltema verktøysettet med 7523 deler til den samme prisen, fordi man får så mye mer for pengene. Men det blir som om han skulle gi deg et syskrin eller en visp.

Bare så du er advart.

Tilgi referansene til kjønnsrollemønstre fra bortre bronsealder. Det er for å forsterke poenget, ikke fordi jeg er så gammeldags.

Tips til hjemmesnekkeren

Et annet eksempel, til en som liker oppussing og sånt. Eventuelt en som du gjerne vil påvirke til å begynne å like sånt:

Sats på smått og dyrt. Selv om bruk og ferdigheter er alt annet enn proft, så sats på proffkvalitet i gave.

Det blir som forskjellen på å gi et smykke i gull og diamanter, kontra det største de har i Glitter-sjappa på kjøpesenteret. Man får jo så mye for pengene. Hva skulle det lille, dyre gullet være for? Man er jo ikke på TV, eller noe…

Positivt eller wow-faktor?

Du kan gi hjemmesnekkerentusiasten et høvelig greit stykke verktøy i en kvalitet som duger til hjemmebruk. Du får du helt sikkert en positiv reaksjon: ”Oi, så fint!”

Eller du kan gi hjemmesnekkerentusiasten et stykke kvalitetsverktøy som får ham/henne til å sperre øya opp og si ”wow, du er gæren!”…

Hvilken reaksjon vil du helst ha?

Det kommer an på pris

Hva dette skulle være kommer an på hvor mye penger du vil bruke. 500? 2000? 5000? 10 000?

Hva med en hammer i superkvalitet? Eller et bitsett fra ultraproff-merket Hilti? En håndsag av god kvalitet, et oppdatert vater eller et stemjernsett i en lekker treboks.

Denne artikkelen har ikke tjangs til å gi noen liste over alle aktuelle tips. Du er du som kjenner den du skal gi gaven til, og hva han/hun kan tenkes å bli glad for.

Spør verktøyselgerne i spesialforreninger eller store byggevarehus, de kan sakene sine. Jeg vedder på at de fleste av dem vil løpe skoa av seg for å hjelpe folk som kommer inn med ønsker i dette kaliberet.

Drill-tips

Før ble det gjerne snakket mer eller mindre seriøst om gå gi far en drill i julegave.

Jeg vet ikke hvor vanlig det er nå for tiden å gi driller i julegave. De heter forresten ikke ”drill” nå for tiden. De fleste leverandørene kaller dem for bor-/ skrumaskiner.

Hansker, Twist og…

Men hvis du skal gi far/mor en bor-/skrumaskin, ligg unna billige 18V-maskiner. For en som bruker slikt bare litt, så kan billig utstyr være mer fornuftig enn dyrt. Men prøv å bruke ordene “fornuftig” og “julegave” i samme setning, og sjekk hvor bra det høres ut.

Gi ham/henne heller et par hansker og en pose Twist, samt velsignelse til å kjøpe den billige maskinen selv når det er noe som skal bores og skrus.

Hvis du gjerne vil gi en bor-/skrumaskin, så gjør det skikkelig.

Små, sexy 10,8V bor-/skrumaskiner

Jeg anbefaler gjerne en av de små, sexy 10,8V-maskinene som de fleste store produsenter tilbyr.

De greier utrolig mye, og jeg bortimot garanterer at den vil avstedkomme en “wow-reaksjon”. Vær bare sikker på at det ikke allerede er en sånn i boden, etter en taktisk innflyging under radaren for et par måneder siden.

Kombosett

Gi den gjerne i form av et kombosett med bor-/skrumaskin og slagtrekker.

Eller hvis du vil slå på stortromma: Ditto kombosett av bor-/skrumaskin og slagtrekker, 18V moderne proffmaskiner med børsteløs motor. Her snakker vi noen tusenlapper, altså.

Bottom line: Ikke prøv å få mest mulig utstyr for pengene. Tenk heller at du vil ha mest mulig glede for pengene. ”Wow! Du er gæren!”

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)