AnnetNyheter

Digitale BIM-klare ståldører

Swedoor forenkler prosjektering med “digital prefabrikkering”. 100 nye BIM-klare glasspartier og ståldører er klare til nedlasting.

Død over byggetegningene

Du vet antakelig hva BIM er. Det står for BygningsInformasjonsModellering, og betyr døden for gammeldagse byggetegninger.

Bygg, veier, jernbane prosjekteres i digitale 3D modeller i stedet for å tegnes. Stadig flere byggeprosjekter drives som BIM-prosjekt, og man snakker ofte om en digital revolusjon innen byggebransjen.

Tidkrevende revolusjon

Den tar litt tid, denne revolusjonen. Ute på mange bygge- og anleggsplasser jobbes det fremdeles etter tegninger på papir, som har blitt skrevet ut fra 3D-modellen.

Men digitaliseringen er på gang også ute på bygget, der man på en iPad eller annen skjermdings får opp den den delen av modellen som skal bygges akkurat i dag.

Men det er en annen skål.

Alt er objekter

En av tingene med BIMming av bygg er at alt skal være objekter. Hver eneste bjelke i reisverket, hver eneste plate eller bord i fasadekledningen, hver eneste vannkran og toalett. Hver eneste takstein, hvert eneste vindu og hver eneste dør.

Alt er objekter. Man klikker på objektet i modellen, og får opp side eller en boks med all relevant informasjon om akkurat den toalettetskåla, det ventilasjonsaggregatet eller betongelementet, eller akkurat den døra.

Denne informasjonen må noen ha lagt inn i modellen.

Og det er her Swedoors nyhet er så hendig. Ikke for de som skal montere døra, men for han eller hun som “monterer” døra i modellen.

Over hundre nye BIM-objekter

Swedoor SD4220 glassparti BIM
Glassparti-serien SD4220 er klar. Resten kommer i løpet av 2017.

Nå lanseres nemlig Swedoors ståldørløsninger som digitale BIM-objekter, med all nødvendig informasjon fiks ferdig lagt inn.

Konsulenten som prosjekterer skal bare importere objektet inn i modellen, og slipper jobben med å å legge inn hver enkelt flis av informasjon.

Digital prefabrikkering

Her snakker vi altså digital prefabrikkering. Det er som å montere en komplett dør i karm, i stedet for å lage både døra og karmen fra scratch før montering.

Eller at rimelige innleiefolk fra Latvia monterer inn noen trailelass med baderomsmoduler bygget i Romania, i stedet for å at dyre norske rørleggere skal bygge alle badene med enkeltdeler.

Det er litt satt på spissen, men du skjønner hva jeg mener, ikke sant?

Totalt er det snakk om i overkant av hundre nye BIM-objekter.

Glasspartier og ståldører

Den digitale lanseringen omfatter produktene i serien SD4220, som består av glasspartier og profildører for offentlige miljøer, samt de to seriene SD4210 og SDE4210, som består av tradisjonelle ståldører.

De fysiske produktene i glassparti-serien SD4220 er allerede tilgjengelige på det norske markedet, mens de øvrige lanseres i 2017.

Bedre informasjonskjede

– Med BIM får man en ubrutt informasjonskjede fra design, via konstruksjon og bygg til installasjon og vedlikehold – og til slutt ved eventuell riving av bygningen. Ved å bruke leverandørspesifikke objekter i BIM-modellene sine kan arkitekter, ingeniører og designere sikre at alle involverte parter i et byggeprosjekt får korrekt informasjon om hvert enkelt produkt. Samtidig kan de være sikre på at det som tegnes inn også lar seg produsere, sier Swedoor i en pressemelding om nyheten.

Swedoors ståldører og glasspartier er tilgjengelige som BIM-objekter for Revit og ArchCAD direkte i programvaren, eller for gratis nedlastning fra portalen bimobject.com eller via swedoor.no/bim.

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)