AnnetNyheter

Vannskjæring til husbruk

Her kan du kjøpe en fullblods vannskjærer til verkstedet. Wazer er på størrelse med en stor høyttaler, og koster en liten månedslønn. 

[pro_ad_display_adzone id="3102"]

Tekst: Jørn Søderholm

Hva er det: Vannskjæringsmaskin til småskalabruk
Hva koster det: 4500-5000 USD. Må kjøpes i USA eller Canada, shippes ikke til Europa.
Hvor kjøpes det: Hos Wazer.com.

Vannskjæring er en utrolig metode for skjæring i alle materialer.

Med kombinasjon vann, sand og et trykk høyere enn jeg liker å tenke på å få fingrene i nærheten av lages det glattere og finere snitt enn med noen annen metode. Uansett materiale.

Stort og dyrt utstyr

Utstyret for vannskjæring er så stort, komplisert og dyrt at det er forbeholdt industri og verksteder som enten bruker det selv i produksjon eller leverer vannskjæring som en betalt tjeneste.

Nå er en fullblods vannskjærer i “skrivebordsformat” på vei: Wazer. (Fortsetter under videoen)

Vannskjæring på skrivebordet

De kaller den for “desktop waterjet“. Skrivebordet mitt er ofte fullt av all slags drit. Men selv i sin aller ryddigste form, dagen før sommer- og juleferien, så er det ikke plass til en sånn maskin på det skrivebordet. Så liten er den ikke.

Wazer vannskjære-maskin for "skrivebordsbruk".
Wazer vannskjære-maskin for “skrivebordsbruk”. Selve maskinen oppå bordet, pumpa under.

Den er på størrelse med en gammeldags tjukk-TV eller en amerikakoffert, så får den plass i de fleste små og store verksteder. Med litt omorganisering, i alle fall.

Vann, “sand” og trykk

Med vann, trykk og kuttesand kan den skjære gjennom f.eks. 6,3 mm tykk aluminium med en hastighet på ca 25 millimeter pr minutt. Se andre materialer her. 

Sanden blir renset ut av vannet, og tatt vare på. Kun en liten sildring av vann går ut i nærmeste vask eller sluk.

Den er under utvikling nå. Det hele startet som et studentprosjekt, og maskinen er utviklet av en gjeng ingeniører som møttes hos Penn Engineering i Pennsylvania, USA.

Crowdfunding

Utviklingen er finansiert gjennom crowdfunding, og klargjøring til produksjon er i full gang.

Det er mulig å bestille maskinen nå. Prisen ligger rundt 4500 US dollar. Det vil med dagens dollarkurs si 36-37 000 kroner, pluss kostnader til frakt, fortolling og mva.

Men du må vente til slutten av 2017 før de er klare til å sende.

Oppdatering, august 2018: Wazer.com har åpnet for forhåndsbestillinger. Disse er ventet å kunne sendes i mars 2019. NB: Selges kun i USA og Canada, ikke til Europa. Bl.a. pga el-utfordringer med 110 vs 230 V. 

Her forklarer Dan, en av utviklerne, hvordan maskinen virker:

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)