Test og vurdering

SDS Max batteridrevne kombihammere i testduell

Dewalt XR Flexvolt og Milwaukee M18 Fuel. SDS Max og 9 Ah batterier. De tyngste, sterkeste og nyeste batteridrevne kombihammerne på markedet møtes til duell i berget. Den ene viste seg best på boring, den andre på pigging.

I løpet av vinteren har Dewalt og Milwaukee introdusert hver sin tunge batteridrevne kombihammer med SDS Max redskapsfeste, det sterkeste redskapsfestet for hammere i håndholdt størrelse.

  • Dewalt DCH481X2 er basert på XR Flexvolt batteriserie, har en oppgitt slagkraft på 6,1 joule i inntil 3150 slag/minutt og roterer med opptil 540 o/min. Veiledende pris er 11 422 eks mva.
  • Milwaukee M18 Fuel SDS Max er basert på Milwaukees 18V M18 Fuel batteriplattform, har en oppgitt slagkraft på 6,1 joule i inntil 3000 slag/minutt og roterer med opptil 450 o/min. Veiledende pris på sett med lader og to 9 Ah batterier er kr 9 150 eks mva.

Testduell

Jørn Søderholm, Verktøy 24
Nissen i berget har testet både maskinene og naboenes tålmodighet.

Jeg har en periode hatt begge disse to batteribeistene i hus, og gjort en “head-to-head” sammenligning av prestasjoner under like forhold.

Konklusjonen kommer allerede her og nå: Jeg fant Dewalt som den mest effektive maskinen til boring, mens Milwaukee er et hakk vassere på pigging.

Dette er utstyr som kan brukes til meisling, pigging og boring av hull i harde underlag som betong og stein, opptil 40 mm i dimensjon.

Testarenaen denne gang har vært naturstein. Nærmere bestemt en uønsket bergnabb ute i min egen hage. Oppgaven har vært å fjerne bergnabben. Metoden har vært sprekking med bergkiler i 25-26 mm hull på 200-300 mm dybde, etterfulgt av rensk med pigging.

Tungt arbeid

Milwaukee mangler demping i håndtaket, men har låsing av knappen.

Dette er tungt arbeid. Så tungt arbeid driver man ikke gjerne med en hel dag – og langt mindre flere dager – med utstyr som dette. Da bør man heller gå på tyngre utstyr, av hensyn til både mann og maskin. Men harde oppgaver gir likevel et bilde av hvor utstyret står.

Konklusjonen – og dagens ikke-bombe: Dette er maskiner som er nokså like i prestasjoner.

Hvis du trenger en batteridrevet SDS Max kombihammer, så kjøper du Dewalt eller Milwaukee basert på hva du har batterier til fra før. Eller det du tror du kommer til å kjøpe andre maskiner av. Uansett hvem av disse to du måtte velge, så får du en maskin med omtrent de samme mulighetene og begrensningene.

Men det er et par interessante forskjeller ved dem.

Jeg klatret ned i byggegropa med to maskiner, fire nyladede 9 Ah batterier, to fire skjærs hammerbor på hhv 25 og 26 mm og én pigg. Og en vannslange til kjøling under boringen.

Kjøling ved boring i berg

Velger mellom hammer og rotasjon, eller kun hammer.

Boring i naturstein utvikler mye varme. Tørr boring frarådes hvis det er mer enn ett hull som skal bores. Tørrboring av ett hull går bra, men mer enn det så er det fort gjort å kjøre boret så varmt at herdingen i metallet ødelegges og stålet blir blått. Da kan det boret brukes som blomsterpinne, og du kan få bruke noen hundrelapper på et nytt bor. Eller tusenlapper, hvis det er et ordentlig kvalitetsbor.

Hvor mye 25-26 mm bergboring får man ut av en SDS Max kombihammer med 9 Ah batteri? Ikke så mye som jeg hadde trodd på forhånd, faktisk.

Dewalt best på boring

Balder The Dog, Verktøy 24
– Sniff sniff. Jo, det lukter litt svidd smørefett her.

Dewalt-maskinen var jevnt over den beste til å produsere flest mulig borede centimenter pr Ah. Den borer raskest og holder lengst. Den holdt 4-5 hull pr batterilading, med rundt fem minutters boring pr hull. Milwaukee ga seg litt før, med 3-4 hull pr batterilading. Den brukte til gjengjeld noe lengre tid pr hull. Kan hende den forskjellen skyldes at Dewalt både slår og dreier raskere.

Men igjen: Forskjellene her er merkbare, men ikke veldig store.

Tiden på boring pr hull varierer i større grad med boret som sitter frampå enn av maskinen.

Kickback-beskyttelse

Velger mellom hammer/rotasjon, kun hammer eller kun rotasjon.

Milwaukee-maskinen ble merkbart varmere underveis i boringen enn Dewalt. Begge maskiner har en kickback-beskyttelse i elektronikken, som gjør at maskinen stopper når boret kjører seg fast. Og det skjer, vær du sikker på det.

Spesielt når man står der litt halvsløv etter å ha boret noen hull, holder en slapp lanke på håndtaket og lar maskinen jobbe med egen vekt.

Brått kjører boret seg fast. Da er det denne kickback-funksjonen som står mellom deg og et vondt eller i verste fall røket håndledd. Kickback-funksjonen gjør at man slipper unna med en liten overraskelse.

Dewalt-maskinen stopper kjappere enn Milwaukee. Man får en kraftigere “rapp over fingrene” med Milwaukee-en enn med Dewalten, men ikke mer enn at det er en grei vekker.

Her ser du det i praksis: (fortsetter under videoen)

https://youtu.be/7Fe5oOUTfAs

Dewalt føles mer behagelig og skånsom i bruk, der Milwaukee-en føles mer brutal.

Boring: En knapp seier til Dewalt Flexvolt DCH481X2 i øvelsen “Boring av 25-26 mm hull i naturstein”.

Mer effektiv bor

F.v Milwaukee 26 mm bor, Dewalt 25 mm bor og piggmeisel.

Jeg fikk låne Dewalt og Milwaukee med med hvert sitt bor, merket med henholdsvis Dewalt og Milwaukee sine logoer. Dewalt var på 25 mm, Milwaukee 26 mm. Jeg har ikke undersøkt nærmere hvem som faktisk produserer disse borene.

Dewalts bor var merkbart bedre enn Milwaukees, målt i effektiv boring av centimeter pr minutt. Hullene gikk jevnt over raskere til bunns med Dewalt-boret, uansett om det sto på Dewalt eller Milwaukee maskin. Og hullene tok tilsvarende lengre tid å bore med det én millimeter bredere Milwaukee-boret, uansett om det sto på gul eller rød maskin. Begge borene var hammerbor/diamantbor med fire skjær.

Så var det neste øvelse. Hullene er boret, kilene slått, berget er sprukket og bitene flyttet unna. Det er tid for rensk med pigging. Begge maskinene fikk prøvd seg med den samme piggmeiselen, av et tredjeparts fabrikat.

Rensker med pigg

Dewalt XR Flexvolt, 9 Ah.

9 Ah batteri holder fint til pigging i 15-20-25 minutter. Litt upresis tidsangivelse blir det her. Det blir en del start og stopp med renskepigging i berg. Det er ikke en sammenhengende oppgave, som feks å meisle av fliser eller pigge opp en betongflate.

En batteridrevet maskin som dette er antakelig ikke en maskin man ville brukt til å pigge opp et kjellergulv eller annen betongflate av særlig størrelse uansett. Til det er kapasiteten for liten og arbeidsstillingen for krumbøyd. Da må man opp i større, dedikerte meiselhammere. Og da er vi ikke lenger på batteridrift.

Jeg fant ingen nevneverdig forskjell i hvor lenge maskinene holder i pigging før batteriet er tomt. Tilgjengelig piggetid pr batterilading var på begge maskiner overraskende god. Slagenergien er oppgitt til den samme. Pigging i stein er en upresis vitenskap, og jeg har ikke greide å måle noen forskjeller i hva de greier i pigget “mengde”. Men jeg sitter med et klart inntrykk av at Milwaukee-en gjør mer vei i vellinga med piggen enn sin gule konkurrent.

Soft start sinker pigging

Dewalt har demping i håndtaket. Mangler låsing av knappen.

Dewalt har en demping/fjæring i håndtaket som tar opp noe av slagene. Den er dermed påtakelig mer komfortabel å pigge med enn Milwaukee.

Dewalt har også en soft start-funksjon, som skal dra boret forsiktig i gang under boring. Under meisling er den funksjonen mer irriterende enn nyttig. For hver gang du slipper knappen for å flytte piggen noen centimeter går det et ekstra sekund på å komme i gang igjen.

Milwaukee-en starter momentant. Ikke det store problemet under f.eks. meisling av fliser, der du kan kan kjøre mer sammenhengende. Med mye start og stopp har Milwaukee altså merkbart større produktivitet i pigging.

Pigging: Seier til Milwaukee, men vær forberedt på en mer brutal brukeropplevelse.

14 kilo kombihammere, kiler, blekk og en stor Wilton-slegge og en liten sleggehammer. Livet i berget er hardt.

Begge maskinene er fysisk like store og tunge. Begge veier rundt syv kilo inkludert batteri og bor, med Milwaukee et par hundre gram tyngre enn Dewalt. Begge kommer i flate og brede kofferter av nær identisk størrelse. Ingen av koffertene er stablebare i systainer.

Hvilken bør man kjøpe?

Til slutt: Hvilken bør man kjøpe? Dewalt er 2500 kroner dyrere enn sin røde konkurrent. For noen vil valget være gjort allerede der. I så fall til Milwaukees fordel. Andre vil si at i prisklassen 10-12 000 kroner gjør ikke et par lapper til eller fra store forskjellen, og gjøre valget på andre kriterier.

Hvis den sannsynlige bruken er mest heftig boring og minst pigging, så går min pekefinger i retning Dewalt. Med en større andel pigging eller meisling, så går pekefingeren i retning Milwaukee.

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)