Makita DF332SAJ

Test: Makita DF332 – Slank 10,8V multimaskin med stor kraft

Testens nyeste maskin, i helt ny 10,8V serie. Lille Makita DF332 imponerer på alle fronter. Liten, lett, utholdende og kraftig. Og med testens raskeste lader.

Denne er testet som en av åtte i en stor sammeligningstest av kompakte skrumaskiner 10,8-12V Volt.

Makita 10,8V - ny type
Den nye typen 10,8V slidebatteri fra Makita.

Makita DF332 er en del av en helt ny serie 10,8V maskiner som kjører på et like nytt batteri. Her har Makita gått bort fra den gamle stavtypen, og over til et flatt slidebatteri som sitter i foten av maskinen. Når grepet ikke lenger trenger være hybel for batteriet kan man gjøre det slankere og mer grepsvennlig.

Det har Makita gjort her. Grepet er behagelig, og med noe større plass en feks Dewalt. Dermed er den bedre for brukere med never som stekepanner og/eller tjukke hansker.

Rask og sterk Makita DF332

Den er høvelig rask, med 1500 o/min på full gass. Den har en strålende utholdenhet. Totalt gikk det 198 skruer inn i 2×6-en før batteriet takket for seg. Omregnet blir det gode 99 skruer pr Ah, nest best i testen.

"Gullfinalen" i styrketesten.
“Gullfinalen” i styrketesten. Fein (t.h) sterkest, Milwaukee (t.v.) nr to og Makita nr tre.

Den er sterk! Som en av tre maskiner i testgjengen dro den en 6,0×140 mm skrue rett til bunns i benkeplata. Den gikk dermed videre til en gullfinale, med 12,0×160 mm fransk treskrue inn et forboret hull i den samme benkeplata. I denne gullfinalen ble Makita DF332  nummer tre, slått av (de tjukkere) muskelbuntene fra Milwaukee og Fein.

Makita valgte å levere en DF332SAJ, som har en fastmontert chuck. Maskinen finnes også i en ren skrutrekkerversjon med hexfeste og momentring, samt i en slagtrekkerversjon. De to er litt kortere i overkroppen. Vektmessig er den ca midt i feltet. Selve utformingen er slank og kompakt. Maskinen har børsteløs motor, som er noe skarpere i lyden enn “gammeldagse” motorer med børster. Men på ingen måte plagsomt støyende.

Kraftig lader

Liten kraftplugg: 70, 100 og 140 mm gikk rett inn i benkeplata.
Liten kraftplugg: 70, 100 og 140 mm gikk rett inn i benkeplata.

Makita har for vane å sende kraftige – det vil si raske – ladere med sine maskiner. Jeg har selv brukt Makita 14,4 og 18V i årevis. Laderne er så raske at det ikke er særlig nødvendig å planlegge. Tomt batteri? Sett det på lading og ta en kaffe, så er det klart når koppen er tom. Så også med den nye 10,8V-serien. Her følger det med en 5 Ampere lader, kraftigst av alle i testen. Jeg har ikke målt ladetiden fra tomt til fullt batteri, men denne er raskest.

Dessverre har Makita laget egne ladere til 10,8V og 18V. Her må du altså ha to ladere, selv om du kjører systematisk på Makita.

Makita belysning
Belysningen skjemmes (fortsatt) av en diger skygge fra chucken.

Belysningen på maskinen er testens dårligste. Grei lysstyrke, men LED-dioden er plassert sånn at det kastes en diger skygge fra chucken.

Det er et designknirk Makita har holdt fast ved i årevis, og som de ikke har sett noen grunn til å endre på denne nye serien.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.