Gjør det selvPraktisk

Idiotbær i betongen

Ikke bruk Leca-kuler i betong. Gjentar: IKKE bruk Leca-kuler i betong. Hvis du absolutt må vite hvorfor, les dette.

Tekst: Jørn Søderholm

English summary: Tried to make the concrete last longer, adding LWA (light expanded clay aggregate). Bad idea. Really bad. They poppped to the surface, due to the amount of water in the concrete. 

Den siste tiden har det gått med en god del tid til å utvide et betongdekke med tre-fire kvadratmeter. Det arealet skal forhåpentlig komme til nytte som et kompakt og delvis utfellbart verksted og testlab for Verktøy 24.

De to siste dagene har 50 sekker B20 fått oppfylt sin mening i livet, møtt sine utkårede liter med vann og pukk i en blandemaskin fra siste del av kritt-tiden og blitt stedt til evig samliv i en form. Alt i godt samarbeid med nabo Thomas. Støpingen av dekket fant sted i går.

For lite B20?

Cirka halvveis i støpingen oppsto en viss uro på byggeplassen. Det ser da ut til at haugen med B20-sekker krymper fortere enn forma fylles opp?
Hm, ja… Hvor mye pukk er det igjen i trillebåra?
Å, ikke mer enn det nei. Hm…
Det var da ideen dukket opp. Den snek seg opp bakfra, smalt en virtuell spade i bakhodet mitt og trengte seg inn i et forvirret sinn:
– Jeg har en sekk med Leca-kuler stående. Kanskje det går an å drøye betongen med det?
– Ja, det går sikkert bra, svarer Thomas.
Han var opptatt med å dandere betong rundt og inntil en hindring akkurat da, så han hørte nok ikke egentlig hva jeg spurte om.

Leca-kuler i betong

Som tenkt så gjort. Dessverre. 15-20 liter Leca-kuler gikk i betongen, iblandet 16-22 mm pukk og fordelt på to blandinger. Ideen var å bruke den Leca-vandaliserte betongen nederst i toppdekket, og fylle opp mot toppen av forma med ren og ubesudlet B20.

Jeg var blandesjef denne ettermiddagen, og hadde all min oppmerksomhet rettet mot B20, vann og blandemaskin. Et par blandinger senere har Thomas begynt å glatte toppen i den ene enden. Det ser ut til at det skal holde akkurat med B20. Puh.

Hva er de små toppene som blir liggende igjen etter glattingen? Luftbobler? En uro slår seg til i mageregionen. I første omgang holdt nede av fokuset på å få den siste blandingen riktig. Med siste blanding vel på plass i pøsen, trommelen skylt og stoppet kan jeg hive meg over siste del av glattingen sammen med Thomas.

Leca-kulene kommer til overflaten

Der er de små toppene igjen. Dekker nesten to kvadratmeter.

– Hva er det der? Luft?

Leca-kulene som ble blandet i betongen flyter opp til overflaten.
Leca-kulene som ble blandet i betongen flyter opp til overflaten.

– Nei, det er Leca-kulene. De flyter opp, svarer Thomas.

Ja, selvfølgelig. Leca-kulene er lette. Fulle av luft. Trekker ikke vann. Det er faktisk hele poenget med dem. De er så lette og fulle av luft at de flyter. Hver eneste kule i de 20 literne slår seg sammen med vannet i betongen, utnytter sitt gode forhold til tyngdekraften og prøver å komme seg til overflaten. Mange av dem greier det. Det er nesten så jeg kan høre små “plopp-plopp-plopp” der de tyter opp på den glatte betongoverflaten.

Både jeg og Thomas er kortklipte. De fem minuttene vi brukte på å klaske panna og rive oss i håret resulterte dermed kun i ekstra behov for hårvask. Ellers kunne det blitt et stygt håravfallsproblem. Deretter var det bare én ting å gjøre: Ned på knærne og begynne å plukke ut Leca-kulene som plopper opp på overflaten.

Anton, Thomas´ sønn, er en fin liten fyr. Det er mye moro med femåringer. Han står der og titter.

– Hva er det du gjør, Jørn..?

Leca-kulespor i solnedgang
Leca-kuler i betong. I solnedgang.

– Grmf. Jeg plukker bær.

– Bær? Hva slags bær?

– Idiotbær.

Det blir stille en liten stund mens Anton fordøyer den informasjonen.

Idiotbærsyltetøy

– Oi, det var mange!

– Ja.

– Se, Jørn. Her er det flere!

– Ja, takk. Grmf.

– Du har fullt av bær i hånda. Hva skal du gjøre med alle bærene?

Idiotbærsyltetøy ser slik ut.
Idiotbærsyltetøy ser slik ut.

– Lage idiotbærsyltetøy.

– Å, skal du lage idot… idiotsyltetøy…?

– Ja.

Note to self: Husk å være litt ekstra grei mot Anton et par dager, så han ikke tror jeg har blitt en sur gammel grinebiter.

Krisen avverget

En liten times tid senere. Den siste betongblandingen nærmer seg slutten av arbeidstiden. Forskalingen har fått noe ekstra støtte i forkant av en liten haug idiotbærsyltetøy. Eller Leca-kuler i betong, som noen vil kalle det. Krisen er avverget. Leca-kulene har sluttet å ploppe. Den ferdigstøpte flata er så jevn som den blir med tilgjengelige midler og ferdigheter.

Ferdig betongstøp
Krisen ble avverget. Dekket ble så bra som mulig med tilgjengelige midler og ferdigheter.

Om jeg noen gang skulle komme til å snakke om Leca-kuler og betongblanding i samme setning, så vær sikker på at det kun er for å fortelle hva man IKKE skal gjøre. Betong er et fabelaktig byggemateriale. Riktig blandet kan du gjøre mye rart med det, og likevel få et bra sluttresultat. Bare ikke prøv å drøye den med Leca-kuler.

PS: To sekker B20 lå igjen på pallen til slutt. Å prøve å drøye betongen med Leca-kuler var ikke bare idiotisk. Det var dertil bortkastet.

PS 2: Etter publisering har det kommet flere interessante innspill fra folk som har lest dette. Ideen var ikke helt på jordet. Det var bare vannmengden som gjorde at kulene fløt opp. Lettbetong lages med tilslag av denne typen. Til og med Statens vegvesen støpte kulverter i betong tilsatt Leca-kuler på 70-tallet. Det gjelder bare å gjøre det riktig. DS.

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)