Gjør det selvPraktisk

Proff polering av metall – med bare vinkelsliper?

Tools har sammen med fagfolk fra Tyrolit satt sammen en guide til perfekt sliping og polering av metall. Følg de fire trinnene under for å få et proft resultat.

English summary: is it possible to get a pro level polished finish in metal using only an angle grinder? Tools and Tyrolit claims so. They’ve released a four step guide to a mirror like finish, as detailed below (rough sanding, fine sanding, pre-polish and polishing).

Metall som skal være synlige deler i et sluttresultat fortjener en skikkelig finish. Det kan være et rekkverk, deler i et kjøretøy eller mye annet. Poenget er at der du ville pusset og oljet trevirke, eller lakkert, kan du selv lage en finish i metall på proft nivå. Djevelen ligger i detaljene.

Ved å følge trinnene skal det være mulig å gjøre hele prosessen med en og samme vinkelsliper, uten å bytte til poleringsmaskin. Tools publiserte opprinnelig guiden med video på sine nettsider, les den her.

Steg 1: Grovsliping

Metallet planeres og grovslipes med en grov fiberrondell. Kornstørrelsen kan variere, men det anbefales å bruke 80-120. Etter dette trinnet vil du ikke se et ferdig resultat, men en plan overflate er første steg mot målet. Det vil dukke opp sliperiper, som er viktig å være bevisst på videre.

Steg 2: Finsliping

Ikke begynn å polere helt ennå, her må det bearbeides for å få bukt med ripene. Finn frem en overflatebehandlingsrondell i noe finere kornstørrelse. Herfra skal du jobbe så mye som mulig på tvers av ripene, ikke på langs. Ved å gjøre dette blir de jevnet ut og ikke forsterket. Practice makes perfect, også her. Dette er noe man blir bedre på å se over tid.

▹Annonse

▹Artikkelen fortsetter


Steg 3: Pre-polish

Vent litt, ikke polér helt ennå. Guiden anbefaler å bruke en dedikert førpoleringsskive i grovhet Fine-P. Husk også her å være obs på retningen i de eksisterende ripene, og jobb så mye som mulig på tvers. Etter dette steget vil du ha oppnådd en fin matt finish, men ikke helt det speilblanke resultatet de lover.
Steg 4: Polering

Steg 4: Polering

Først her, i det siste trinnet, skal du begynne med den faktiske poleringen. Følger du skrittene skal du kunne gjøre også dette med vinkelsliperen. Finn frem en filtskive og poleringsvoks og pass på å skru ned hastigheten på vinkelsliperen så langt det går. Bruk rolige bevegelser i det siste trinnet, så vil det dukke opp en speilblank overflate til slutt. Nå har du et ferdig produkt, bare pass på å ikke ripe det opp på nytt.

Les også

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)