Gjør det selv

Derfor er det lurt med “feil” farge på maskeringstapen

Har du opplevd at fargen lekker gjennom maskeringstapen? Det er enkelt å unngå. Ett strøk med “feil” farge, så blir overgangen mellom to farger sylskarp.

Tekst: Jørn Søderholm

Praktisk tips: Skarp overgang mellom to farger med maskeringstape
Kostnad: Null
Tid: Ett ekstra strøk med maling må tørke

Rekk opp en hånd om du har opplevd at fargen lekker gjennom maskeringstapen ved maling av én farge tett mot en annen. (Gjelder ikke erfarne malere.)

Nå kan du ta den ned igjen.

Lurvete overgang mellom to farger

Dømt til lurvete overgang?
Dømt til lurvete overgang? Nei, ikke med dette trikset. (Foto: Jørn Søderholm

Jeg har ikke tall på hvor mange ganger jeg har blitt sittende igjen med en lurvete overgang mellom to farger. Feks med maling av vegg mot lister, lister mot karm eller fóring eller der karm møter glass i vindu eller dør. Jeg har aldri gått i lære hos erfarne malere, og dermed gått glipp av muligheter til å lære triks av fagfolk.

Dette trikset lærte jeg av han trivelige maleren fra Bergen som pusser opp hus i Tid for hjem på TV2. Etterpå har jeg sett diverse varianter av det andre steder. Det er så enkelt at man klasker seg litt i panna over ikke å ha skjønt det før.

Grå kalkmaling mot hvit vegg

Nylig fikk jeg bruk for det da en hvit vegg skulle males i grå kalkmaling, som kontrast mot to møtende hvite vegger.

Som besserwisser-gubbe på (straks) 50 lå skepsisen utenpå undertegnede i kalkmaling-tjukt lag da ideen ble lansert: Male grå som møter vegg i et innvendig hjørne? Med maskeringstape til å skille de to? Det er dømt til å mislykkes. Ikke tjangs å unngå fargeblødning i det skillet.

Knivskarp overgang mellom to farger.
Knivskarp overgang mellom to farger. Tapen tas av like etter andre strøk. (Foto: Jørn Søderholm

Vel, her ser du resultatet. Et skille mellom grått og vitt så knivskarpt jeg ikke trodde det var mulig å få til med maskeringstape.

Hvordan? Slik:

  1. Merk opp en rett strek der skillet skal gå. Jeg brukte krysslaser.
  2. Trekk på tapen etter streken.
  3. Mal over skjøten med et strøk av fargen som er på veggen fra før. Her var det hvit.
  4. La tørke
  5. Mal over i den nye fargen. Antakelig (minst) to strøk.
  6. Ta vekk tapen.
  7. Nyt synet av et knivskarpt skille.
  8. Unn gjerne deg (eller idé-eieren) en belønning.

Male skjøten i “feil” farge

Ferdig vegg.

Selve nøkkelen ligger i det første strøket med fargen som er på underlaget fra før. Den malingen lekker inn i alle porer og lukker disse. Siden det er i samme farge som er på veggen fra før, så er det umulig å se. Men den hindrer maling i det neste strøket – i en helt annen farge – i å legge seg i de samme porene.

Jeg har hørt/lest/sett at noen gjør den samme lukkingen ved å dra over en finger med akryl. Dette har jeg ikke prøvd selv.

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)