Nyheter

25 ganger bedre beskyttelse

Würths siste generasjon treskruer har en ny overflatebehandling. De lover «25 ganger bedre beskyttelse» enn tradisjonell overflatebehandling.

English summary: Würth’s wood screws in the ASSY 4 lineup have a new coating. They promise 25 times better protection than traditional coatings, both against corrosion and wear during installation.

Würth sier at de har jobbet med å finne en universalløsning for det norske markedet, spesielt med tanke på forskjellig klima i ulike landsdeler. Vi har alt fra korrosivt kystmiljø til tørt klima innenlands. Etter testing på skruefabrikken i Tyskland landet de til slutt på belegget Delta Seal, som blant annet er mye brukt i bilindustrien.

Omfattende lab-testing

Overflatebehandlede skruer er ikke noe nytt, men det skiller seg noe fra rustfritt og syrefast. Belegget i seg selv setter begrensninger i forhold til bruk og levetid. Hvis belegget blir skadet under installering vil det begrense levetiden til skruen.

Skruene har gjennomgått lab-testing – herunder Kesternichtester (simulerer surt nedbør), salttåketester og friksjonstester – og skal visstnok ha gjort det bra.

– Med den beleggstykkelsen og sammensetningen vi har valgt besto skruene 1200 timer i salttåketesten, og 10 sykluser Kesternichtest. En normal overflatebehandlet skrue som er elektrolytisk forsinket holder i ca. 48 timer før rødrust oppstår, opplyser Magnus Stensaas, produktsjef for festemateriell i Würth Norge.

Würth trekker frem allsidighet som en av de store fordelene. På forskjellige prosjekter, med varierende materialer og andre forhold kan det bli mange skruevarianter å holde styr på.

– Med Nordic-skruen har du i prinsippet en skrue som kan brukes til veldig mye mer enn tidligere. Den kan fint brukes i alt fra innendørs prosjekter til montering i modifisert trelast utendørs og krevende C4-miljøer der man tidligere måtte bruke rustfrie A2 og A4-skruer, sier produktsjefen.

Magnus Stensaas hos Würth sier skruene vil gi en enklere hverdag. (Foto: Würth Norge)
Magnus Stensaas hos Würth sier skruene vil gi en enklere hverdag. (Foto: Würth Norge)

Stensaas avslutter med å si at han tror mange vil kunne få en enklere hverdag med skruen, da det er vanskelig å feilbedømme miljøet den skal monteres i.

Hva betyr C4-miljø?

C4 er en standard korrosjonsklassifisering og den nest høyeste på en skala fra 1 til 5. Klassifiseringen kommer fra standarden ISO 12944-2. Her er en forklaring av de forskjellige klassene:

C1 – Meget lav
Innendørs med ren atmosfære, ikke egnet for utendørs bruk.

C2 – Lav
Innendørs, tåler kondens og manglende oppvarming. Tørt innlandsklima med liten eller ingen forurensning.

C3 – Middels
Industri med lite forurensning eller kystklima med lite saltinnhold. Tåler bruk i lokaler med høyt fuktinnhold.

C4 – Høy 
Industri- og kystmiljøer med moderat saltinnhold, som kjemiske bedrifter og skipsverft.

C5 – Meget høy
Svært korrosive miljøer med høy fuktighet og konstant atmosfære, nesten konstant kodensasjon og sterkt forurenset atmosfære.

Kilde: Nordic Steel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)