NyheterTeknisk

3D-scanning avslørte 850 ekstra kvadratmeter

Et næringsbygg i Bergen blir mye omtalt om dagen, blant annet på grunn av miljøprofil, ombruk og lavenergi. Men like spennende er bruken av 3D-scanning, og resultatene det har gitt.

English summary: Markeveien 1B in Bergen – a commercial building over 100 years old – has undergone a big renovation. It’s being praised for its environmental profile and reuse of materials. However, there’s another big takeaway here: an extra 12% (850 square meters) was uncovered from a 3D scan.

Markeveien 1B er et av de eldste byggene rundt Torgallmenningen i Bergen. Det har gjennomgått flere ombygginger gjennom de siste 100 årene, og før siste runde var det et tydelig behov for modernisering.

Bygget som står der i dag er blitt løftet både visuelt og fra energimerke F til mørkegrønn B. Nå trekker Grønn Byggallianse det frem som månedens prosjekt.

Materialer og ombruk

Ved å gjenbruke og ombruke materialer og eksisterende bygningskomponenter har byggeier bidratt til store reduksjoner i klimagassutslipp. Det er benyttet fliser og benkeplater som enten har vært rester fra andre prosjekter, feilbestillinger eller utgått sortiment. Tregulvet består av 600 kvadratmeter oppsirkulerte kubber og kommer blant annet fra en gammel prestebolig.

Hele 95% av møbleringen er gjenbruk og ombruk. Til og med originaldørene til bygget ble rehabilitert og gjeninsatt, etter å ha ligget på en låve i Sogn siden 1985.

Originaldørene som ble funnet på en låve i Sogn. (Foto: Arkitekturfoto/Asplan Viak)
Originaldørene som ble funnet på en låve i Sogn. (Foto: Arkitekturfoto/Asplan Viak)

Bygning med sjel

– Vi ser en økende trend av leietakere som ønsker seg til sentrum og gjerne i bygg med «sjel» og en tydelig identitet. Det ser at prosjekter som Markeveien 1B gir oss som utleier et konkurransefortrinn samtidig som vi tilegner oss viktig kunnskap om hvordan vi kostnadseffektivt klarer å snu et brunt bygg til et grønt, forklarer Erlend Simonsen i DNB Næringseiendom.

3D-scanningen gjør det mulig å gå igjennom modellen som i Google Street View. (Foto: skjermdump DNB Næringseiendom/Matterport)
3D-scanningen gjør det mulig å gå igjennom modellen som i Google Street View. (Foto: skjermdump DNB Næringseiendom/Matterport)

3D-scanning med Matterport

Hele bygget ble så vidt vi vet scannet inn med kamerasystemet til Matterport. Kameraet settes opp flere steder i bygget og tar bilder og mål samtidig. Disse bildene settes sammen i et dataprogram og gir til slutt en digital modell som kan «gås igjennom», litt som Google Street View. I og med at dette også gir nøyaktige mål gir det gode muligheter for blant annet digitale befaringer.

I prosjektet ble det mikset og trikset med forskjellige planløsninger og endringer i bæring for å få mest mulig fleksibilitet ut av bygget. I dette tilfellet utgjorde det en forskjell på 12% ekstra areal, faktisk så mye som 850 kvadratmeter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)