Nyheter

Bærbar høyfrekvens betongvibrator – uten strømkabel

Nok en type verktøy kutter ledningen og blir trådløse: Nå kommer to nye, batteridrevne betongvibratorer fra Wacker Neuson og Rokamat. Den ene med et 48V spesialbatteri, den andre med et 18V Metabo / CAS universalbatteri som går også på andre elektroverktøy.

Tekst: Jørn Søderholm

Hva er det: Trådløs betongvibrator. Wacker Neuson ACBe og Rokamat Cordless Concrete Vibrator.
Hva koster det: ?
Hvor kjøpes det: Wacker Neuson Norge AS, Rokamat hos bl.a. Scan Tools AS, Sto Norge AS, Levanto AS

At batteridrift erstatter el-drift via ledning er vi forlengst klar over. I en del tilfeller begynner batteriverktøy å bli sterke nok til å gå som gode alternativer til de minste bensindrevne eller hydraulisk drevne.

Nå i vår har det kommet nyheter i verktøy jeg ikke har sett med batteridrift før: Betongvibrator. Det vil si en vibrerende kjempedildo som slippes ned i flytende betong for å vibrere ut luftbobler og gi en fast og konsistent støp.

Det har til og med kommet fra to produsenter nesten samtidig, med temmelig forskjellig tilnærming til størrelse, utforming og batteriplattform.

Oppdatering etter publisering: Både Makita og Dewalt har 18V betongvibrator på menyen: Makita DVR450 og Dewalt DCE 531.

Rokamat Cordless Concrete Vibrator

Rokamat var først, med sin Cordless Concrete Vibrator. Er det ikke fint med produsenter som bruker logiske navn på produktene sine?

Rokamat Cordless Concrete Vibrator
Rokamat Cordless Concrete Vibrator. 18V håndholdt enhet for komprimering av betong. (Foto: Jørn Søderholm.

Den består av tre deler: Vibratorhodet, motor- og batterienhet og en gummikledt fleksibel drivaksel derimellom. Stort enklere og lettere blir det ikke.

Enda enklere blir det når vi ser på hvilken batteriplattform Rokamat har valgt. De er nemlig med i CAS-samarbeidet som ble annonsert i fjor. Der har flere produsenter av spesialisert utstyr har gått sammen med Metabo om en felles batteriplattform i Cordless Alliance System.

CAS 18V batteri

Batteriene på denne er altså samme type som driver alt av Metabo 18V elektroverktøy, for å nevne ett eksempel fra CAS-konseptet. (Fortsetter under videoen)

Rokamat Cordless Concrete Vibrator kommer i flere størrelser.

  • 28×350 mm hode, 2 mm utslag, 200 mm effektiv diameter
  • 43×280 mm hode, 4 mm utslag, 400 mm effektiv diameter
  • Drivaksel lengde 1300, 2000 og 3000 mm

Rokamat har også en nettdrevet Ø43 mm vibrator. Det minste Ø 28 mm hodet er nytt nå med den batteridrevne, og spesielt godt egnet til kompaktering av skjøter og detaljer.

Rokamat Sponge Float filsemaskin og Ø28 mm betongvibrator
Rokamat Sponge Float filsemaskin og Ø28 mm betongvibrator. Bruker samme CAS 18V batteri. (Foto: Jørn Søderholm)

Betongvibratoren inngår i en ny serie trådløse maskiner i Rokamat Cordless Line. De andre er en Wireless Sponge Float filsemaskin (over) med roterende svamp for puss og filsing (tynnpuss/vannskuring/sekkeskuring), samt en Fox slipemaskin (under) med to Ø200 mm kontraroterende slipeskiver.

Rokamat Fox slipemaskin.
Rokamat Fox slipemaskin. (Foto: Jørn Søderholm)

Wacker Neuson ACBe

Wacker Neuson er også på vei med en batteridrevet betongvibrator, i en klasse større enn Rokamat. ACBe er markedets første høyfrekvens betongvibrator uavhengig av ekstern strøm eller en ekstern konverter.

Jørn Søderholm med Wacker Neuson ACBe
Wacker Neuson ACBe. Komplett høyfrekvent betongvibrator opptil 58 mm – i en sekk på ryggen. Min lille prøveseanse avslører kun at den er tung. (Foto: En Wacker Neuson-ansatt)

Hele innretningen bæres som en ryggsekk, og bør dermed gi god bevegelsesfrihet uansett støpens størrelse og formens kompleksitet.

Den er ikke helt klar til å kjøpes ennå. Wacker Neuson viste fram ACBe på den store anleggsmessen Bauma like før påske, med en “coming soon” på infoplakaten – uten nærmere spesifisering av tid.

Da kommer også den i flere størrelser:

  • Ø38, 45 og 58 mm hode
  • Drivaksel lengde 1500 og 3000 mm

48V batteri

ACBe drives av Wacker Neusons eget 48V batteri, som også benyttes på produsentens utvalg av batteridrevne stampere og hoppetusser (vibroplater).

Wacker Neuson 48V batteri.
Wacker Neuson 48V batteri. Brukes også på stampere og vibroplater. (Foto: Jørn Søderholm)

Dette er ikke håndholdt utstyr som Rokamats lille 18V-er. Batteri og driftsenhet danner en god og tung klump som skal opp på ryggen. Den er heldigvis utstyrt med et godt bæresystem, uten at min lille prøvebæring på Bauma ga noen som helst indikasjon på hvor komfortabelt det er gå med den på ryggen gjennom en langvarig støp.

Priser?

Ingen anelse pr nå. Oppdaterer her hvis vi får info om dette fra leverandørene i nær framtid, men med så nye produkter kan det godt bli en utfordring.

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)