NyheterTeknisk

Bobcat avduker store nyheter

Nå kommer Bobcat med S7X, verdens første helelektriske kompaktlaster. På CONEXPO ble den vist sammen med RougeX – et helt nytt konsept for en ikke bare fjernstyrt, men autonom maskin.

English summary: Bobcat has unveiled the S7X, the world’s worst fully electric skid-steer loader. At CONEXPO they unveiled the S7X at the same time as RogueX, a fully new concept for a not only remotely operated, but autonomous machine.

Bobcat hadde masse å vise frem på CONEXPO i mars. Etter fjorårets T7X elektriske beltelaster har de nå altså lansert en kompaktlaster i samme serie. Som beltelasteren er den nye maskinen helelektrisk, og drives av et 60,5 kWh litium-ionbatteri. Elektrisk drivverk gir i seg selv leverer dreiemoment på en helt annen måte enn tradisjonelle forbrenningsmotorer, og Bobcat hevder et dreiemoment på opptil tre ganger høyere enn for tradisjonelle lastere.

Det er Anleggsgruppen AS som importerer Bobcat til Norge.

T7X lanseres i samme serie som beltelasteren S7X. Den er for øyeblikket kun et konsept og ikke i produksjon. Foto: pressefoto Bobcat.

Ytelse er en ting. Men når vi snakker om elektriske drivverk, hvor mye tid går til ladepauser? S7X skal ha en brukstid på 8 timer mellom hver lading, avhengig av bruksområde. Medregnet pauser fyller det fort en arbeidsdag. Ladetiden fra tomt til fullt batteri er på 10 timer. Elektriske maskiner og utslippsfrie byggeplasser er i vinden om dagen, men Bobcat trekker frem flere forskjellige bruksområder. I tillegg til miljøsensitive byggeplasser kan maskinene også brukes innendørs og der det er høye krav til støynivå.

“Som oppfinneren av den originale kompaktlasteren er vi spente på å ta maskinen som skapte industrien og gjenskape den på nytt,” sier Joel Honeyman, visepresident for global innovasjon i Doosan Bobcat. For øyeblikket presenteres S7X som en prototype, så det er uklart når den vil være tilgjengelig på markedet.

Elektriske S7X skal ha 8 timer driftstid mellom ladinger. Foto: pressefoto Bobcat.

Autonomt konsept

Sammen med S7X lanserte de også RogueX – en beltelaster som skiller seg ut fra mengden. Selv om den kan ligne på en tradisjonell beltelaster er den noe helt nytt.

Blant de mer oppsiktsvekkende egenskapene er fraværet av et førerhus. Vanligvis er dette et tegn på en fjernstyrt maskin, men det er heller ikke det vi ser på. RogueX tar enda et skritt frem og er autonom. Det vil si at der vi er vant med å se en fører styre maskinen som “normalt” uten å sitte i maskinen, skal den nå være i stand til å gjøre oppgaver helt selv. På sikt åpner det for muligheter som at en maskinfører potensielt kan styre flere maskiner samtidig.

Visjonen ligger imidlertid et stykke frem i tid, da RogueX også er en prototype i utvilkingsstadiet hos Bobcat.

“Etter å ha utviklet en helelektrisk maskin ønsket vi å tenke større og ta et stort sprang inn i fremtiden,” fortalte Matt Sagaser, Innovasjonsdirektør hos Bobcat. “Vårt dedikerte innovasjonsteam tok en dristig tilnærming og designet en maskin som bryter alle regler. RogueX legger rammeverket for hva som er mulig, og teamet vårt har bare så vidt begynt med det som kommer”.

Machine IQ telematikksystem

I etterkant av CONEXPO har Bobcat også lansert Machine IQ, et telematikksystem som kobler brukerne digitalt til maskinene. Det gir muligheter for å sjekke tilstand og, spore informasjon og holde bedre kontroll på blant annet vedlikehold, sikkerhet og ytelse. Systemet skal kunne brukes fra både telefoner og datamaskiner, via app og nettside, og knyttes til egne brukerkontoer. Det kommer frem i en pressemelding fra selskapet. Det virker som hovedpoenget her er å ta bedre vare på utstyret og beskytte en investering, i følge pressemeldingen.

Machine IQ skal gjøre det lettere å holde styr på vedlikeholdsbehov. Foto: pressefoto Bobcat.

De omtaler premium-funksjoner i systemet som skal være tilgjengelig for alle brukere i Europa og Israel frem til juni 2023. Det er ennå uklart om det vil være enkeltfunksjoner bak betalingsmur etter juni og basisfunksjoner gratis, eller om hele systemet vil være betalingsbasert. Tilgjengelige språk vil være engelsk, fransk, tysk, italiensk, spansk og nederlandsk.

Bobcat fremhever disse fordelene ved Machine IQ

  • Planlagt og uplanlagt vedlikehold: Gir kritiske varsler for å håndtere vedlikehold og maksimere maskinens oppetid.
  • Maskinsikkerhet: Forhindrer tyveri og misbruk av maskinen med geofence, bevegelsesdeteksjon og portforbudsmuligheter.
  • Rapportering og analyse: Gjennomgår bruksrapporter for å optimalisere ytelsen.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)