Nyheter

Børsteløs 18V muttertrekker med heftig moment

Ny 18V børsteløs muttertrekker, med 1625 Nm i frakoblingsmoment. – Markedets kraftigste, hevder Facom. Men der tar de feil. 

Batteridrevne muttertrekkere er fryktelig praktiske saker. De begynner også å bli veldig kraftige saker. Produsentene opererer med heftige maks moment-tall, flere av dem rundt 1000 Nm i frakoblingsmoment på 18V batterimaskiner.

Det finnes 230V-maskiner med større moment enn det, men dem skal vi la henge i fred i ledningen sin for nå.

Frakoblingsmoment

Frakoblingsmomentet er den maksimale styrken maskinen kan hoste opp et kort øyeblikk, for å vri løs en bolt eller mutter som sitter godt fast.

Facom 18V muttertrekker CL3.CH18SD
Facom 18V muttertrekker CL3.CH18SD

Facom kom tidligere i år ut med det de sier er markedets kraftigste 18V muttertrekker. Til å brekke løs en bolt eller mutter som virkelig sitter, kan maskinen mobilisere hele 1625 Nm i frakoblingsmoment.

1625 er heftig. Det er fire ganger så mye som en ganske sterk personbil. Men det er den ikke alene om, og den har faktisk ikke det aller heftigste momentet i 18V-klassen. Se lenger ned.

Moment som en lastebil

Men først: 1625 Nm er ca like mye dreiemoment som en Scania lastebilmotor på ni liter, seks sylindre og 340-360 hk.
Mer lastebilsammenligning: Volvos absolutte råskinn, 750 hk sterke FH16 750 har et dreiemoment på 3500 Nm.

Da er er 1625 Nm i en håndholdt, batteridrevet skrumaskin ganske voksent.

Mer kompakt

Den nye 18V-maskinen Facom CL3.CH18SD erstatter en tidligere 18V-maskin. Den nye er sterkere, men også mer kompakt. Lengden på den nye er 224 mm, 17 mm kortere enn forgjengeren.

Den har en børsteløs motor, og leveres i sett med lader og et 5,0 Ah batteri som er det samme som øvrig 18V-maskiner derfra. Facom 18V batteriverktøy bruker samme type batterier som konsernkollega Dewalt, bare i andre farger. På de nyeste Facom-batteriene står det til og med “powered by Dewalt” på batteriene.

Justerbar hastighet

Men om maskinen har et voldsomt maksmoment, så er man ikke nødt til å dundre av gårde med lastebilstyrke. Den kan innstilles på tre forskjellige hastigheter, for tilpasning til oppgaven.

Maskin, batteri og lader leveres i sett i Facoms ToughSystem verktøykasse. Det systainerkonseptet er det samme som konsernkollega Dewalt bruker.

Dermed kan kofferter med Facom og Dewalt maskiner kobles fast i hverandre. ToughSystem-koffertene er IP65-klassifisert i tetthet mot støv og vann. Det vil si støvtett og vanntett mot spyling av vann fra alle kanter.

Like sterk – og sterkere

Oppdatering: Facom hevder i pressemeldingen at deres muttertrekker er markedets sterkeste i 18V-klassen. Det er ikke helt riktig. Facoms egen konsernsøster Dewalt har en 1/2″ 18V muttertrekker med det samme løsrivningsmomentet som Facom-maskinen: 1625 Nm.

Kokos til markedsfolkene for dårlig research der. Og ikke nok med det: Konkurrenten har en enda sterkere maskin.

Milwaukee har en 18V muttertrekker med 1626 Nm i maks løsrivelsesmoment. Èn eneste Nm i forskjell. Den har riktignok 3/4″ firkant, mot Facoms 1/2″.

Store ord på tynt grunnlag der fra Stanley Black & Decker, altså. Det ble avdekket takket være innspill fra den største norske Facebook-gruppa for verktøyentusiaster.

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)