Nyheter

Blå Bosch “øker” fra 10,8 til 12 Volt

Bosch skifter navn på sin mest kompakte, blå verktøyserie. 10,8 blir 12 Volt. Men det spiller ingen praktisk eller teknisk rolle.

Bosch er i ferd med å skifte navn på sine små, kompakte 10,8V batterimaskiner. Disse skal framover betegnes 12V i stedet for 10,8V.

Bosch 12 Volt

– Nyttår = nyhet. Fra januar skifter Bosch produktnavn på 10,8 V el-verktøy, batterier og ladere til 12 V. Men ta det helt med ro… 12 V-verktøy er fortsatt 100% kompatible med våre nåværende (10,8 V) og fremtidige (12 V) el-verktøy, batterier og ladere, sies det i Facebook-meldingen.

Merkingen er eneste forskjell

Det er et navnebytte som kun handler om klistremerker. Det er akkurat de samme batteriene og maskinene. Kun navnet er forskjellig.

Okei da. Det er for det meste tall støpt inn i plast, ikke klistremerker. Men poenget er det samme.

– “12” i verktøynavnet representerer den maksimale batterispenningen på 12 volt og erstatter det nåværende produktnavnet med 10,8 volt som står for den gjennomsnittlige batterispenningen, sier Bosch i en melding om skiftet.

Spenning med og uten belasning

Her handler det om spenning og matematikk. Et batteri til en maskin består av celler. Spenningen i disse cellene er den samme, på alle batterier. Ulike størrelser på batterier reguleres kun med antall celler.

Hver av disse cellene er på 4 Volt ubelastet. Under belastning synker spenningen til 3,6 Volt.

  • 3 x 4,0 = 12
  • 3 x 3,6 = 10,8

Den samme maskinen, det samme batteriet, den samme laderen. Den eneste forskjellen er at batterispenningen oppgis uten belastning i stedet for med.

Mer attraktive i butikken

Dette handler om å gjøre produktene mer attraktive. La oss si at du står i butikken og skal kjøpe en kompakt skrumaskin eller hendig liten sirkelsag. Valget står til slutt mellom en rød og en blå. Den ene står det 12 på, den andre står det 10,8.

Hvilken tar du?

Siden du har lest denne artikkelen og vet forskjellen, så ville du valgt på helt andre ting enn om det står 10,8 eller 12 Volt preget i plasten.

Størst tall er best

Men generelt er det verktøykjøpende publikum gjennom generasjoner oppdratt til at produktene med de største tallene er sterkest, raskest osv.

Det vil si best.

Det finnes europeiske organisasjoner og direktiver for det meste. Inkludert elektroverktøy: European Power Tool Association (EPTA). En av anbefalingene derfra er at batterier i den størrelsesklassen vi snakker om her kan angis med maksimalt 12 Volt.

12 Volt vanligst i USA

På det amerikanske markedet brukes så vidt jeg vet 12 Volt gjennomgående av alle merker.

Fein lanserte i fjor en serie i denne størrelsesklassen her i Norge, og valgte 12 V-betegnelsen. Milwaukee bruker 12 Volt på begge sider av blåmyra. Makita og Dewalt bruker fremdeles 10,8 Volt i Europa, men 12 Volt i USA.

Ikke bli overrasket om Makita og Dewalt skriver 12 Volt på sine maskiner også her i Norge og Europa om ikke lenge. Når det skjer, så vet du at det også hos dem er snakk om akkurat de samme produktene, bare med nye klistremerker.

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Én kommentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)