Nyheter

Bosch er klar med tre ProCore superbatterier

Nå er Bosch klare med komplett serie ProCore batterier. 4, 8 og 12 Ah høyeffektsbatterier for krevende bruk. Lanserer også superrask lader, med 16A ladestrøm, som sparker et 12Ah batteri fra tomt til 80 prosent på en halvtime.

Tekst: Jørn Søderholm 

Hva er det: Bosch ProCore 18V høyeffekts batterier. 4, 8 og 12 Ah.
Hva koster det: Ca 1400-2800 kr pr stk, eks mva.
Hvor kjøpes det: Hos Bosch forhandlere

Nå har de fleste produsentene av proffverktøy på batteri laget sine største og sterkeste batterier med større celler enn de tradisjonelle 18650-cellene. Bosch var tidlig ute med dette, med Eneracer-batteriene basert på 20700-celler. Etter dette har bl.a. Milwaukee og Hikoki gått enda en størrelse opp til 21700.

Fra Eneracer til ProCore

Eneracer-batteriene ser ut til å ha vært en “kladd” for Bosch. De forlot etter kort tid det navnet, til fordel for ProCore. Nå erklæres denne ProCore-serien foreløpig komplett fra Bosch sin side, med høyeffektsbatterier i tre størrelser:

  • 4,0 Ah
  • 8,0 Ah
  • 12,0 Ah
Bosch ProCore batterier på 4, 8 og 12 Ah.
Bosch ProCore batterier på 4, 8 og 12 Ah.

De to førstnevnte er allerede i handel eller på vei til forhandlere, mens 12 Ah kommer i januar. Alle tre er i salg hos forhandlere.

Fun fact for de som er opptatt av Ampéretimer: Dermed rekker Bosch å slås av slå Dewalt (oktober), mens Milwaukee kom med sitt 12 Ah i våres.

Oppdatering: Etter at denne ble publisert har vi fått vite at også 12 Ah er tilgjengelig hos forhandlere, og har vært i butikk siden i sommer. Det vil i så fall si at Bosch var nummer to og Dewalt nummer tre.

Bedre CoolPack kjøling

I tillegg til å bruke større celler har Bosch jobbet mye med selve batteridesignet, og forbedret sin CoolPack avkjølingsteknologi. Dette er helt nødvendig for å forsyne sterke, krevende maskiner med strøm når man opererer på 18V.

– ProCore18V 8.0 Ah har 90 prosent høyere ytelse enn de tradisjonelle 18-voltbatteriene, sier Bosch i en pressemelding.

Batterier med CoolPack-teknologi har lengre levetid enn klassiske batterier og leder varme ved hjelp av flere komponenter. Batterihuset og de innvendige kjøleelementene som omgir hver battericelle er fremstilt av polyetylen. I tillegg finnes det ingen hulrom i batteriet. Det betyr at varmen som oppstår ikke lagres, og man unngår overoppheting.

Lav motstand – høy effekt

– Forbedrede celleforbindere av kobber sørger dessuten for lav motstand og høy effekt, opplyses det.

Minstemann på 4 Ah består av én rad celler, og den letteste og mest kompakte av de tre. Dette er betydelig lettere og mindre enn standardbatteriet på samme størrelse, som består av to cellerader.

8 Ah-batteriet består av to rader 20700-celler, og da har du allerede skjønt at 12 Ah har tre.

Hva bruker man sånt til? Minstemann bør være fristende til det meste av énhåndsverktøy, og bør gi bra med kraft og utholdenhet med beskjeden vekt.

12 Ah til større tohåndsverktøy

Bosch har (ennå) ikke kommet med større, stasjonære verktøy som kapp- og gjærsag, bordsag og sånt på batteri. Men 12 Ah bør være et bra alternativ til feks vinkelsliper, store kombihammere og bajonettsager.

– Det gjør det mulig å utføre arbeid over lengre tid, også i krevende posisjoner og over hodehøyde. ProCore 8 Ah er tilpasset et bredt bruksspekter og intensive oppgaver. Batteriets ytelse kan sammenlignes med ytelsen til en 1 600 watt-strømforsyning. Procore 12 Ah egner seg optimalt for bruk av borhammer, vinkelsliper og sirkelsag, sier Bosch i pressemeldingen.

Med et sånt batteri på repertoaret kommer det sikkert andre maskiner som kan nyttiggjøre seg sånne krefter.

Kraftig lader

Bosch GAL 160C 18V hurtiglader, på 16 A.
Bosch GAL 160C 18V hurtiglader, på 16 A. Kan lade både ProCore og standard batterier.

Nå har altså Bosch laget noen riktig friske batterier i ProCore-serien. Da må de følge opp med utstyr for å lade disse batteriene. Og gjett om de gjør, med laderen GAL 18-160C Professional. Bak det kjedelige navnet ligger en lader på heftige 16 Ampére ladestrøm. De hevder selv det er verdens raskeste lader for 18V batterier.

Det har vi ikke undersøkt nærmere, men det er ingen tvil om at det er en kraftig lader. Selv sier de at den skal kunne lade et 12 Ah batteri fra flatt til 80 prosent på en drøy halvtime (35 minutter).

Kobler til Toolbox app

GAL-laderen er også utstyrt med Bosch connectivity-funksjon, og kan kommunisere med sin eier gjennom smarttelefon og Bosch Toolbox app. Her skal man f.eks kunne sjekke gjenstående ladetid og batteriets tilstand, samt velge mellom fire ulike lademodus fra skånsomt til hurtig.

I “Power Boost”- modus blir batteriet ladet opp til 50 prosent på ekstra kort tid. Alle batteriene i ProCore18V-systemet er fullt kompatible med nye og eksisterende 18V elektroverktøy, uansett hvilke batterier disse ble levert med.

Flexible Power System fra Bosch. Det garanterer full kompatibilitet med alle nye og eksisterende elektro-verktøy og ladeenheter i hver voltkategori.

Spesifikasjoner og veil-priser på Bosch ProCore batterier og lader.

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)