Nyheter

Suger vått og tørt på 18V batteri

Bosch er på nå på vei med en bærbar støvsuger for 18V batteri. GAS 18V-10 suger både vått og tørt, i en “syklon light” luftstrøm.

Nå (“snart”) kommer Bosch med av de mest interessante nyhetene denne sommeren: En batteridrevet støvsuger på 18V. GAS 18V-10, heter den. Ikke bare går den på batteri, den suger også både vått og tørt.

Bosch´ pr-byrå fremholder at støvsugeren er en kraftig liten kar, med en strømmingshastighet på 24 liter/sek og et trykk på 9 millibar. Akkurat de tallene sier meg ganske lite i seg selv, men du får kanskje noe ut av dem…?

Jeg har ikke sett noen pressemelding eller produktinfo om denne på norsk eller engelsk, så nytt er denne støvsugeren. Det følgende er info skranglet sammen fra en pressemelding ifbm en presseevent i Danmark nylig og et par utenlandske kilder på nett.

Bosch GAS 18V-10 suger tørt og vått

Bosch GAS 18V-10 støvsuger. (Foto: Bosch pressebilde fra Tyskland.)
Bosch GAS 18V-10 støvsuger. (Foto: Bosch pressebilde fra Tyskland.)

At Bosch GAS 18V-10 også suger vått er en viktig forskjell fra Makitas og Dewalts batteridrevne støvsugere, som bare suger tørt. Milwaukee har en støvsuger i M18-serien som også suger både vått og tørt.

Bosch GAS 18V-10 har en beholder på 10 liter. Det skal også være bedre enn konkurrentene, med en smule forbehold om at jeg ikke har full oversikt over dette markedet.

I likhet med andre Bosch støvsugere kan støvsugerslangen på GAS 18V-10 kobles til Bosch sine egne verktøy med “Click & Clean”, eller til andre merker via adapter.

Batteridrevet støvsuger

Nettstedet Toolcraze mener å vite at støvsugeren går inntil 24 minutter sammenhengende på et 6 Ah batteri. Den har etter det jeg kan se ingen adapter eller annen mulighet for å kjøre på 23V, kun batteridrift. Med utelukkende batteridrift har den naturlig nok ingen mulighet for å drive elektroverktøy gjennom støvsugeren, hverken med strømleveranse eller autostart og -stopp. Her er det støvsuging for hånd som gjelder.

Den veier etter det jeg kan finne ut 4,5 kilo. Den har ingen hjul/trinser, og må løftes og bæres ved den minste flytting. Dessverre er den heller ikke utformet for å settes sammen med verktøykoffertere i Bosch sitt utmerkede L-Boxx-system, men må evt vagles oppå en stabel av andre kofferter.

Syklon luftstrøm

En av de bra tingene jeg med logisk sans og haltende tysk greier å lese ut av en pressemelding, er at støvsugeren opererer med et slags syklonprinsipp. Ikke at den har noe separat forkammer den dumper all skitten i, men en slags lightversjon av det.

Støvoppsamling og filtrering går i to trinn, som samler opp hhv grovt og fint støv. Det skal etter sigende gi en raskere oppsuging av støv, mindre støv som fyker rundt øra og man unngår at dritter pakker seg i filteret de første to minuttene.

Om det virker får vi se. Jeg har ennå til gode å se en verkstedstøvsuger som ikke pakker filteret fullt av dritt, med mindre den suger gjennom en syklon støvoppsamler (eksempel). Kom gjerne med innspill her om du mener jeg tar feil.

Støvsugeren blir ikke lansert og tilgjengelig før på senhøsten, i oktober 2017. Veiledende priser er klare allerede nå:

  • Sett med to 5,0 Ah batterier, lader og “Click&clean” adapter kr 3698.
  • Solo maskin kr 1998.

Priser er eks mva.

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)