Nyheter

Ny kompakt 18V bor- og skrumaskin fra Bosch er først på nett

Bosch er ute med ny, kompakt 18V bor- og skrumaskin. Det er deres første som snakker med Toolbox-appen, men ikke den siste. I år blir det mye ”connectivity” fra Bosch.

Batteridrevet elektroverktøy for proffer (og glade amatører med hang til godt verktøy) har i stadig større grad fått børsteløse motorer, plenty kraft og utholdenhet og brukervennlighet til å bli glad i.

Hva blir det neste?

Jo, nå skal elektroverktøyet inn i mobilen din – og ut på nettet.

Mobilen er sentral

Milwaukee gjør det. Dewalt gjør det etter hvert. Bosch gjør det også: Utvikler løsninger der mobilen er sentral i det som kan bli et bedre forhold mellom verktøy og eier/bruker. En app på mobilen der man kan endre innstillinger på verktøyet, slå det av og på som en sikring mot tyveri og uautorisert bruk samt og holde styr på hvor ”innmeldte” verktøy befinner seg er det mest konkrete vi har sett til nå.

Om det er én ting som er helt sikkert, så er det at dette er en type funksjonalitet som det vil komme mye av framover. Mer fra de som allerede er i gang, og andre produsenter og merker vil hive seg på.

Bosch Toolbox app

Milwaukee var først ute, og er den som har kommet lengst i å innlemme maskinsortimentet i systemet. Bosch er i mine øyne den som har gått lengst i funksjonalitetsinnhold i appen. Bosch Toolbox-appen inneholder mye, i en blanding av verktøyadministrasjon, bygg-dokumentasjon, målehjelpemidler, servicebestilling og reklame for andre Bosch-produkter.

Det er ikke nødvendigvis den med mest funksjonalitet som er mest nyttig. Derfor skal det bli interessant å sammenligne app-funksjonalitet i forbindelse med en test/sammenligning av 18V-maskiner senere i vår.

– Bosch, som allerede er en stor aktør innen ”Internet of Things” (IoT) tar steget videre inn i byggebransjen. I år lanserer industrigiganten en rekke nye elektroverktøy under temaet «Connectivity». Verktøy som kan styres via Bosch Toolbox App, sier Bosch i en pressemelding.

–Kravene til planlegging, gjennomføring og kvalitet i byggebransjen har aldri vært høyere. Med tilkoblede verktøy som kan styres digitalt vil vi gjøre hverdagen enklere for profesjonelle håndverkere, sier Christoffer Baumgarten, nordisk sjef for batteridrevne verktøy i Bosch i den samme pressemeldingen.

GSR 18V-60C med separat Bluetooth-chip

Bosch GSR 18V-60C.
Bosch GSR 18V-60C. Bluetooth-chipen har plassen sin under lokket i grepet.

Kommunikasjonen foregår gjennom en chip som sørger for kommunikasjonen mellom maskinen og appen. Ikke en ekstern chip á lá Milwaukees Tick eller Dewalts Tag, men en separat Bluetooth-enhet som settes inn i et dertil egnet spor på maskinen.

Den nye, kompakte 18V skrumaskinen GSR 18V-60 C er først ut. Den har plass til Bluetooth-modulen i grepet. Med modulen på plass kan brukeren endre innstillinger i maskinen. Her peker Bosch selv på innstilling av kickback-control, funksjonen som beskytter deg mot skader i tilfelle maskinen ”treffer kvist”, og varsling om overbelastning eller andre elektroniske feil som eksempler på hvilken nytte man har av at maskinen og appen snakker sammen.

Den maskinen er leveringsklar i Norge nå. Den er observert på nettet til i ca 4 400 i sett med 5 Ah batterier, lader og Bluetooth-chip.

Mer coming up

Via appen skal man kunne se nøyaktig når og hvor verktøyet ble brukt sist. Det er i øyeblikket litt uklart om appen gjør det mulig å beskytte utstyret mot tyveri eller uvedkommende bruk ved å slå det av og på i appen.

Samtidig melder Bosch at tre nye maskiner med blåtann-muligheter er på vei:

  • Den tyngre 18V bor-/skrumaskinen GSR 18V-85 C, med tilsvarende mulighet som 60 C som har kommet nå.
  • Arbeidslyset GLI 18V 1900 C, der man med mobilappen kan justere lysstyrken, gjerne på flere lamper samtidig om man vil.
  • GWS 18V-125 C, en 125 mm vinkelsliper med justerbar hastighet.

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)